Иновации за зелена индустрия
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Иновации за зелена индустрия

Иновации за зелена индустрия

Кой и как може да кандидатства по норвежката програма

8559 прочитания

© Shutterstock


*Елица Иванова е експерт "Европейски програми" в "ЕЛАНА инвестмънт". Има опит в областта на европейското финансиране, европейските политики и регламенти.

Преди да се присъедини към екипа на "ЕЛАНА инвестмънт", е работила за консултантска компания и неправителствени организации.

Има бакалавърска степен по публична администрация със специален фокус "Европеистика" от Университета в Мюнстер, Германия, и магистратура по "Европеистика" от Университета Твенте в Холандия. 

"Иновации за зелена индустрия" е програма, финансирана от Норвегия, по която българският бизнес може да кандидатства за субсидии.

Тя дава възможност чрез норвежкия опит да се помогне на българските предприятия да инвестират в оборудване, дейности, технологии, процеси, продукти, с които да съобразят бизнеса си с изискванията за опазване на околната среда и да го направят "зелен". Могат да кандидатстват не само фирми, но и нестопански организации, научноизследователски институти и общини. Фокусът на финансирането е към частния сектор и неговата подготовка да стане екологосъобразен. Проектите трябва да се изпълняват в България.

Програмата е резултат от подписания през есента на 2012 г. меморандум за Норвежкия финансов механизъм за 2009 – 2014 г. В него се определят областите, в които Норвегия ще финансира проекти на български организации, за да помогне да се намалят икономическите и социалните различия между двете държави и да се укрепят двустранните отношения.

Срокове и процес на кандидатстване

Крайният срок за подаване на проекти е 15 април 2013 г., 13 ч. българско време. Документите се попълват в онлайн платформа в интернет, така че всеки кандидат може да си направи профил и да попълва формулярите постепенно. Одобрените проекти ще се реализират до 30 април 2016 г.

Какво ще се финансира

Грантовата схема има три бюджетни линии:

1. Инвестиционни проекти

Първата линия е с бюджет от над 9 млн. евро и е предназначена за инвестиции в екологични иновативни за предприятието технологии, оборудване, процеси, продукти – такива, които ще подобрят екологосъобразността на съответния бизнес. Това включва също изследователска и развойна дейност на предприятието. Финансирането е за малки, средни и големи предприятия, които трябва да имат норвежки партньор и да ползват неговия опит за своя проект. Изисква се кандидатите да имат поне една завършена финансова година. Проектите могат да бъдат за внедряване на оборудване или технология, която норвежкият партньор е въвел успешно. Субсидията покрива както самата инвестиция в материалните активи, така и цялата консултантска подкрепа, необходима на българската фирма. Може да се търси финансиране за оптимизиране на процеси, създаване на нов екологосъобразен продукт и др. На практика няма ограничения в типовете разходи с изключение на това, че не се позволява повече от 25% от стойността на проекта да е свързана със строително-монтажни работи. Не се допуска закупуването на оборудване "втора ръка" или изграждане на вятърни и слънчеви централи. Трябва да се отбележи, че по програмата не може да кандидатстват земеделски производители, но други предприятия, свързани със селското стопанство, биха могли да се възползват предвид иновативния опит на Норвегия в производството на здравословни храни.

2. Изграждане на капацитет

Втората линия с общо 500 хил. евро е за изграждане на капацитет в частния сектор по въпросите на околната среда. Тя финансира проекти на български нестопански организации и научноизследователски институти, които заедно със своите норвежки партньори ще повишат информираността за това как бизнесът може да бъде екологосъобразен. Те могат да подпомогнат частните компании чрез обучения и информационни дейности, които да ги подготвят за зелени иновации. Научноизследователските институти биха могли да разработят иновация за определена фирма или да финансират подготовката й за бъдещата реализация.

3. Дистанционно наблюдение на околната среда

Тази бюджетна линия от 2 млн. евро е предвидена за проекти на общини, които са свързани с иновации, позволяващи им да наблюдават околната среда чрез сателити и да следят за нейното опазване.

Размер на субсидиите

Минималният размер на безвъзмездната помощ по проект е 200 хил. евро, а максималният - един милион евро. Кандидатите трябва да съфинансират определена част от своите проекти. Нестопанските организации могат да получат субсидия до 90% от проекта, а общините – до 85%. При фирмите размерът на гранта се определя в съответствие с регламентите за държавните помощи. Големите предприятия не могат да получат повече от 50%, а при малки може да стигне до 70% за инвестиции.

Как се търсят партньори

Наличието на норвежки партньор е задължително условие, за да се кандидатства с проект по програмата. Трябва да се има предвид, че не е разрешено партньорство със свързано предприятие, т.е. ако българската компания е юридически свързана с норвежката. Проектът, за който се търси финансиране, трябва да представлява естествен етап от цялостната дейност на организацията и да не се прави самоцелно за конкретния конкурс. Програмата се стреми да насърчава и създава дългосрочни партньорства, така че е добре кандидатите да подбират внимателно подходящия партньор.

Информация за потенциални партньори може да се намери чрез браншови организации в Норвегия, за които има контакти на сайта на посолството в България, както и в Българско-скандинавската камара. За тази цел помага също Европейската мрежа в подкрепа на бизнеса (Enterprise Europe Network, http://enterprise-europe-network.bg/), където има възможност за търсене на партньори от целия Европейски съюз.

Норвежката програма е предвидила Фонд за подкрепа на пътувания, с който подпомага финансово българските и норвежките организации, които имат нужда от средства, за да се опознаят и подготвят проекта. До 15 март може да се кандидатства за максимум 1200 евро на организация, които да покрият разходи по пътувания, свързани с разработването на партньорството.

Кой управлява програмата

Програмен оператор е "Иновация Норвегия" (Innovation Norway) - най-важният държавен инструмент за развитие на норвежката търговия и промишленост. В България програмата се подпомага от национално координационно звено, което информира и консултира по кандидатстването и изпълнението на одобрените проекти.

Защо да се ползва опит от Норвегия?

Норвегия е един от най-големите производители и износители на нефт в света, но не това е решаващо за високата стойност на БВП на глава на населението, а политиката на страната за разумно стопанисване на природните ресурси и развитие на екологосъобразните иновации. През 2008 г. Норвегия заяви, че до 2050 г. ще бъде първата страна с нулеви въглеродни емисии. Към днешна дата резултатите от усилията в зелените иновации са ясни: това е държавата с най-много електрически коли на глава от населението, тя е начело в иновативното ползване на водните източници за енергия (например от приливи и отливи) и стимулира производство на здравословни храни. През януари 2013 г. в Норвегия бе пуснат в експлоатация първият електрически ферибот. Грантовата схема в рамките на Норвежкия финансов механизъм стимулира партньорството с норвежкия бизнес в над 10 държави.
*Елица Иванова е експерт "Европейски програми" в "ЕЛАНА инвестмънт". Има опит в областта на европейското финансиране, европейските политики и регламенти.

Преди да се присъедини към екипа на "ЕЛАНА инвестмънт", е работила за консултантска компания и неправителствени организации.

Има бакалавърска степен по публична администрация със специален фокус "Европеистика" от Университета в Мюнстер, Германия, и магистратура по "Европеистика" от Университета Твенте в Холандия. 

"Иновации за зелена индустрия" е програма, финансирана от Норвегия, по която българският бизнес може да кандидатства за субсидии.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK