Девет крайъгълни камъка при прекратяване на трудовите договори

Какво трябва да знаят фирмите, които предвиждат да се разделят с работник

За автора

Таня Стивасарева е адвокат, мениджър в адвокатско съдружие "Ърнст и Янг". Завършила е право в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и има магистратура по международно и европейско право от Университета в Амстердам, Холандия, със специализация по бизнес право. Таня е специалист в областта на трудовото право и консултира клиенти по широк обхват от корпоративни въпроси. Автор е на публикации за свободното движение на хора в рамките на Европейската общност и възрастовата дискриминация в трудовите отношения в България. Член е на Комитета по човешки ресурси към КРИБ и негов представител експертната група по законодателни промени към Министерство на труда и социалната политика.

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


19 коментара
 • 1
  ivanvuzf avatar :-|
  Navi

  Какво може да е основание за прекратяване на трудов договор при наличие на 2 годишен стаж на една длъжност, след което те преназначават на друго длъжност пак с изпитателен срок и същият този втори да бъде прекратен само след 2 дни, дни в които не са ти възлагани задачи и не са те обучавали, бил си си на работа на време, бил си с добри оценки от предходната си длъжност?
  Как може да се докаже "некадърността" на такъв служител.
  И как би могъл този служител да си търси правата в съда в този случай, законово нещата на пръв поглед са чисти?

 • 2
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  "Прекратяването става моментално от деня на заповедта."

  Изречението кърти!

 • 3
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Работодатялят може да уволни работник или служител след като се увери, че е същият е извършил нарушения на трудовата дисциплина, а не просто защото е виновен.

 • 4
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  До коментар [#1] от "Ivan Belovezhdov":

  Това е уловка на работодателите, за да се оттърват от даден служител. Преназначват служител уж на по-висока длъжност, но с изпитателен срок и после го уволняват.

 • 5
  jelezen avatar :-|
  jelezen

  Благодарим на авторката на статията за информацията. Има още неща за разкриване, но слава богу, спестила ги е за масовата публика.
  Истината е, че КТ е обнародван през 1986г. и в желанието си да носи на ръце работника, е изтъкнал правата на работника и задълженията на работодателя. След това е допълван на парче.
  Крайно време е да се промени това книжле, пълно с противоречия, и да се поставят точно определени права на работника, и точно определени права на работодаля. Първия - да идва на работа и да работи съвестно, втория - да може да се освободи от работника, когато фирмата има затруднения с оцеляването си, и когато работника е калпав.
  Другия момент със закрилата - на практика не можете да се отървете от някой, подлежащ на закрила поради болест. Да, той има законното право да скрие болестта си при постъпване, има право да съди че е трудоустроен, но не носи никаква отговорност, че е скрил здравословнотот си състояние.
  Третия момент - размера на обезщетенията. Прекалени са. И ако не ви оправя в живота една заплата, то втората или третатат няма да ви оправи изобщо.
  Не искам никой да се сърди с това, което пиша, но ми е писнало от кофти хора на работа, които създават проблеми там и в съда.

 • 6
  red.mary avatar :-P
  red.mary

  До коментар [#5] от "jelezen":

  Ами трудовите договори се сключват доброволно, като не Ви харесва как са уредени нещата, не наемайте хора. Престирането на работна сила не означава крепостничество.
  Аз не искам да се сърдите на това, което пиша, но ми е писнало от кофти "работодатели", за това се налага да им бъдат създавани определени "проблеми" - в съда - защото отказват да разберат, как стоят нещата и ...че феодализмът свърши ;)

 • 7
  jelezen avatar :-|
  jelezen

  Говоря за себе си и читав работодател. Хората са мрънкачи. Не отчитат че редовно си вземат заплатата, имат работа, крънкат за услуги, и точно тези услуги се връщат на работодателя.
  Казвам, че в момента КТ делегира само едно - права на работника, и задължения на работодателя. Задълженията на работника са размити или ги няма, а правата на работодателя са само да спазва КТ. Демек права няма.
  Айде да ми обясни някой защо при съкращение на щата съкратен работник съди фирмата че не бил правомерно съкратен. Трябва съда да му докаже, че наистина, ама наистина фирмата е в затруднение и намалява персонала, за да може да съществува и да дава хляб на останалите работници.
  Имаш нужда от хора - наемаш. Нямаш нужда - освобождаваш.
  В момента в България се приема от години, че някой в тази държава ти е длъжен. Да, ако държавате е поела социални ангажименти и ги спазва, добре. Но никой друг в този живот не ти дължи нищо. Има и семейства дето разсъждават така.
  Аз също съм работник. И са ме гонили от работа. Но като не те искат някъде, какво на инат можеш да направиш?
  А, да, любимия ми момент - когато отсреща човека вика - не, бе , не е за парите, не става дума за пари изобщо, а накрая иска пари.
  А парите, както казах, ако преди не са ви оправяли живота, то и тези, уж даром, пък изобщо нищо няма да оправят.

 • 8
  savasava avatar :-|
  savasava

  До коментар [#7] от "jelezen":

  "Трябва съда да му докаже, че наистина, ама наистина фирмата е в затруднение и намалява персонала, за да може да съществува и да дава хляб на останалите работници."

  Да дава хляб на работниците? А, ха ха!
  Каква благородна цел! Браво!

 • 9
  savasava avatar :-|
  savasava

  Фирмата дава хляб на работниците, само ако работниците обогатяват собствениците на фирмата.

 • 10
  jelezen avatar :-|
  jelezen

  До коментар [#9] от "savasava":

  Ами стойте си в къщи тогава. Но ако работодател не дава хляб на работнците си, то тогава защо други напират да работят и те там?
  Нали като търсиш работа и решиш да кандидатстваш на определено място търсиш информация - за шефа, колегите, кръга около шефа, и най-вече заплатата колко редовно се дава.
  Ако българинът си промени мисленето си и приеме, че ходенето на работа е неизбежно в този живот и сам трябва да се справя със всяка ситуация без да се чака нещо само да се случи просто защото "му се полага", тогава ще живее и по-лесно със себе си.
  И, да, на работа на никой не му пука за вас. Ама изобщо. Дали сте болен, дали чувствата са ви наранени, това си е ваш проблем. Никой не се интересува от това, само дали ще се върши работата. Не само шефа, а и колегите ви.
  Ако това не ви харесва, има бгмама за всички чувствителни души в тази реалност


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал