Новият брой:
Служебната президентска република

В търсене на проблемите и решенията

По-малко бюрокрация, по-ясни и еднозначни указания, по-малко чакане и по-гъвкави възможности за плащане са нужни в новата програма за развитие на човешките ресурси

Shutterstock    ©  Shutterstock

Визитка

Деница Николова е партньор и мениджър "Европейски проекти" в консултантската компания "ИЮ консулт" ООД. Тя има над 10-годишен опит в предприсъединителните и оперативните програми на ЕС и други международни донорски програми. В практиката си има над 50 успешно финансирани и реализирани проекта в различни области. Тя е вицепрезидент на Европейска асоциация за образование за устойчиво развитие, член на УС на Българската асоциация на консултантите по европейски проекти (БАКЕП), ръководител на експертни работни групи по програмите "Развитие на човешките ресурси" и "Регионално развитие" към асоциацията и член на работните групи по ОП "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика", "Европейското териториално сътрудничество" и Програма за развитие на селските райони.

Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР) е един от важните инструменти за подобряването на качеството на живот в Бългатия, постигане на по-висока заетост и повишаване на производителността. През годините на работата й обаче бенефициентите се сблъскаха с редица проблеми. Затова и към юни общият размер на договорените средства е 93.5%, но извършените плащания са едва около 44% от общия бюджет на програмата. Тези числа показват, че и към момента има реален риск от загуба на субсидии. Какви бяха проблемите досега и как можем да се поучим от тях?


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  tily_lily avatar :-|
  tily_lily
  • + 1

  Да да, и като се опростят процедурите, какво ще прави тая сбирщина от некадърници в МТСП ив АЗ?

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал