Законова промяна повишава риска банкови залози да се окажат нищожни

Евродиректива може да предизвиква проблеми за финансови обезпечения, следващи утвърдената досега банкова практика

Законова промяна повишава риска банкови залози да се окажат нищожни
Законова промяна повишава риска банкови залози да се окажат нищожни
   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева
В началото на август влезе в сила законова промяна, която за пръв път въведе изрично изискване за задължително "преминаване на владение или контрол" върху заложеното имущество в полза на обезпеченото лице.

За залог върху ценни книжа или вземания по банкови сметки българските банки често използват режима по Закона за договорите за финансово обезпечение (ЗДФО), тъй като той им дава най-силна защита при несъстоятелност на техните длъжници. В българския закон обаче доскоро не бе транспонирано изискването на Директива 2002/47/ЕО (съкр. Директивата). Тя въведе в правото на ЕС залогополучателите (най-често банки) да имат контрол или владение върху заложеното имуществото. Нещо повече, текстът на закона допускаше финансовото обезпечение да се смята за предоставено и при "посочване по друг начин, че то е учредено".


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  igeorge71 avatar :-|
  igeorge71
  • - 2
  • + 2

  Интересен поглед. Не съм убеден обаче, че транспонирането на Директивата в местните законодателства и особено в Обединеното кралство, действително въвежда посочените ограничения при обезпечаване на търговски банков кредит. Това, че залогодателят може да използва паричните средства по сметката, която е "заложена" в полза на банката докато обслужва редовно кредита, при положение, че сметката е в банката кредитор, не означава че банката не упражнява контрол. Напротив, след като банката може във всеки един момент при редовна или предсрочна изискуемост на кредита може да сложи ръка върху наличните средства, е налице контрол. Следователно залогът би трябвало да е действителен. Цяла една индустрия като трейд файнансинг се базира на подобни обезпечения и дълбоко се съмнявам, че всички те са потенциално нищожни.
  Благодаря все пак за статията. Ще се наложи четене и детайлно проучване, защото залогът е много голям.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал