За какво хаби енергия енергийният регулатор

ДКЕВР моли ВАС да я упъти в енергийното законодателство, но дали зад това не прозира нова вълна от проблеми за ВЕИ производителите

Енергийният регулатор явно или не се е отказал да търси механизми да намали обещаните от страната и залегнали в закон изкупни цени, или просто няма ясна политика по отношение на зелената енергия.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) отново демонстрира неяснота в намеренията й към ВЕИ сектора. Притеснението този път произтича от едно странно искане на регулатора, свързано с въведените от него през 2012 г. временни цени за достъп до мрежата. От правна страна въпросът изглежда ясен и сам по себе си не би трябвало да безпокои инвеститорите. Дали обаче зад него се крие нещо повече, дали той е свързан с някаква планирана и дългосрочна политика на комисията, или е просто последният й опит да защити предходните си незаконосъобразни действия, остава неизвестно.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  stf avatar :-|
  Стефанов

  Капитал, много ме дразни как защитавате постоянно измекярите от ВЕИ мафията!!!
  Харесвам ви, но това мнооого ме дразни и ще ви заеба накрая!

 • 2
  Avatar :-(
  lumpen

  Точно така!

  Собственика на вестника е един от измекярите от ВЕИ мафията, за това така ги подкрепят. Кой би отказал 9-10 милиона чиста годишна печалба...

  Като се абстрахирате от политическата попаганда тука има допълнителна информация:
  http://www.darikfinance.bg/novini/80521/%C3%EE%EB%FF%EC%E0%F2%E0+%C2%C5%C8+%E4%E0%EB%E0%E2%E5%F0%E0

 • 3
  subsonic avatar :-|
  subsonic

  От постовете на горните двама виждам, че пропагандната машина на атомното енергийно лоби е постигнало целта си.

  Четох и статията от предоставения линк и последващите коментари - и там фрапиращо неразбиране на ВЕИ сектора и проблемите му.

  Защо всеки завистливо гледа колко бил годишния приход на този или онзи, а не се поинтересува и колко е била инвестицията, и за какъв срок се възвръща?

  Според направените инвестиционни разходи, инвестицията се възвръща за срок от 9-12 години, което е един сравнително дълъг период и не бих го определил като спекулативен.

  Проблемът е, че с наложената незаконно такса достъп, чиято цел беше капитализиране на ЕРП-тата и БЕХ (чрез ЕСО) и фалиране на независимия ВЕИ сектор, периодът за възвръщане на инвестициите изведнъж отиде отвъд 20-годишния експлоатационен живот на инсталациите.

  Проблемът е, че таксата достъп беше дискриминативна - приложена само спрямо определени производители, и то по различен начин в зависимост от времето на присъединяване. Все едно държавата да реши да събира по-висок данък само на хората със сини очи, и то само тези, родени между 65-та и 89-та.

  Проблемът е, че таксата достъп беше необоснована. Базирана върху мъгляви обяснения на ЕРП-тата че зелената енергия им причинявала неудобство при балансирането - без точни разчети как и колко струва това на разпределителните дружества. Забележете, тези разчети още липсват и именно това пречи на ДКЕВР да определи постоянна цена.

  Проблемът е, че беше нарушена процедурата за издаване на административни актове.

  Прблемът е, че решението беше взето на закрито заседание на комисията, без обсъждане, без предупреждение и тайно един късен петъчен следобед и оповестено едва няколко дни по-късно. Без да се даде възможност на засегантите страни да дадат своите аргументи. Беше взето по такъв начин, че да остави засегантите в дилема дали това е общ или индивидуален административен акт и по какъв ред да го обжалват - вероятно оставяйки вратичка на държавния регулатор да се извърти в удобната посока като види накъде отиват нещата.

  Проблемът е, че ЕРП-тата и ЕСО, близо половин година след отмяната на решението, все още се ослушват и не връщат неправилно събраните пари, а съветват ощетените да търсят парите си от ДКЕВР.

  Проблемът е, че ДКЕВР явно не си е взел поука от случилото се и се опитва отново да действа в зоната на здрача.

  Проблемът е, че държавата, оплетена в собствените си схеми и зависимости, се подигра с инвеститорите - много от които са големи международни компании и никога повече няма да си помислят подобна глупост, да инвестират, в която и да е сфера, в страна с нестабилен политически и инвестиционен климат.

  Страна, в която енергийното лоби е в състояние да сваля правителства и да издига нови, които да прокарват енергийните интереси на една голяма северна страна...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал