Каква е ролята на управителя при продажба на недвижим имот

Ново задължително тълкуване на функциите му в рамките на дружествата с ограничена отговорност поставя много въпроси и несигурност

Shutterstock    ©  Shutterstock
Заради тълкувателното решение на ВКС собствениците и съдружниците в ООД ще трябва още по-внимателно да преценяват кой да бъде назначен за управител в компанията им.

На 15 ноември общото събрание на Гражданската и Търговската колегия на Върховния касационен съд (ВКС) прие тълкувателно решение No. 3 за 2013 г. То дава задължителна интерпретация на действията на управителя на дружествата с ограничена отговорност по Търговския закон (ТЗ) при разпореждане с недвижими имоти. След анализа на съществуващата противоречива съдебна практика по въпроса дали е необходимо решение на общото събрание на съдружниците (ОС) за валидно разпореждане с недвижими имоти ВКС реши, че такова решение не обуславя валидността на сключената сделка. Иначе казано, изразеното съгласие на управителя пред нотариус за разпореждане с недвижимия имот е достатъчно, за да бъде сделката напълно валидна и купувачът да придобие правомерно. Дори и ако междувременно съдружниците въобще не знаят/не са решили да се разпореждат с този имот/ не са съгласни с параметрите на сделката.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове