Съфинансирането остава основен проблем пред изпълнителите на европроекти

Единственият начин за намаляване на загубите на евросредства за бизнеса е ревизиране на политиката на ББР за отпускане на кредити и осигуряване на банкови гаранции

Shutterstock    ©  Shutterstock

Визитка


Деница Николова е партньор и мениджър "Европейски проекти" в консултантската компания "ИЮ консулт" ООД. Тя има над 10-годишен опит в предприсъединителните и оперативните програми на ЕС и други международни донорски програми. В практиката си има над 50 успешно финансирани и реализирани проекта в различни области. Тя е вицепрезидент на Европейска асоциация за образование за устойчиво развитие, член на УС на Българската асоциация на консултантите по европейски проекти (БАКЕП), ръководител на експертни работни групи по програмите "Развитие на човешките ресурси" и "Регионално развитие" към асоциацията и член на работните групи по ОП "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика", "Европейското териториално сътрудничество" и Програма за развитие на селските райони.

Осигуряването на финансиране е сред ключовите проблеми пред бизнеса в момента. Междуфирмената задлъжнялост нараства, малките и средните предприятия в България изпитват затруднения за привличане на външен финансов ресурс, отлагат инвестиционните си планове и свиват дейността си. А достъпът до финансиране, включително и от европейски програми, има водеща роля за цялостното икономическо представяне на фирмите.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  tivanov83 avatar :-|
  tivanov83

  Старо е това. В момента условията са по-добри и на ББР и на банките, както и междуфирмената е по-малко

  Нередност?
 • 2
  tily_lily avatar :-|
  tily_lily

  Безотговорното, нагло третиране и мачкане на МСП в България продължава.
  Принципните условия за получаване на авансови плащания трябва да бъдат изменени. По програма ФАР имаше добра практика - 80% авансово плащане, като за всяко разплащане по проекта се иска разрешение от финасиращата програма. Така контролът е силен, и бенефициентите могат да довършат проекта с 20% собствено участие.
  Всичко останало е скудоумие, маркиране на заинтересованост за МСП, и зле прикрито доволство от несъществуващата пазарна икономика и зависимостта и от руския ботуш.

  Нередност?
 • 3
  sociator.bg avatar :-|
  sociator.bg

  Като бенефициент по ОП РЧР процедура -> http://ophrd.az.government.bg/procedure_details.asp?id=48
  искам да ви уверя, че процедурите работят. Да вярно е, че има проблеми, да вярно е, че в началото с авансово финансиране от 20% беше трудно, но все пак си взеха поуки. Увеличиха аванса на 65%, започнаха да изплащат верифицираните разходи на време и най-важното помагаха ни със съвети и как да си подготвим документите, което е съществената част при отчитането. Мнението ми е за областната дирекция във Варна, те проявиха разбиране и съм сигурен, че повечето от бенефициентите от Варна биха го потвърдили. Да се надяваме, че за следващия програмен период нещата ще се подобрят и условията за кандидатстване и процедурите ще са още по-улеснени.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал