Нова година, нова работа

Няколко съвета за хората, които на прага на 2014 г. се замислят за професионална промяна

Използвайте коледно-новогодишната почивка, за да актуализирате CV-то си и да изпратите оригинална честитка до хора от списъка ви с професионални контакти, които може да ви помогнат в търсенето на промяна и нова работа.

На вододела между две години се замисляме за позитивната промяна, за хубавото и конструктивното в професионалната ни реализация, за хората и възможностите около нас. Правим си равносметка и се замечтаваме, дори и за професионална промяна.

Много негативни и мъчителни преживявания са свързани с периода на търсене на подходящата работа, независимо дали в момента работим, или сме безработни. Но има много конкретни неща, които можем да направим, за да излезем от този капан. Ето няколко идеи:

- Да изпишем на хартия или да нарисуваме в картина чувствата и мислите си.
- Да се обадим на някой позитивно зареждащ ни приятел и да поговорим. -  Да се включим в доброволческа акция в съзвучие с интересите и ценностите ни. - Или просто да се сетим да помогнем на нашето обкръжение с нещо конкретно: пренасяне на мебелите, претакане на зелето, гледане на децата, писане на дипломна работа, новогодишна декорация на входа на блока, ръчна изработка на коледни картички…

Въвличайки се осъзнато в съзидателна динамика увеличаваме многократно вероятността за полезни контакти с обкръжението ни и в частност с потенциален работодател. Работодателя би бил привлечен не от липсата, а от наличието на позитивната енергия, която струи от нас.

Започнете от ценностите и продължете с целите

Нова година е удачен период за размисъл и дефиниране на годишните ни цели. За да можем да си ги изясним, е добре да направим преглед и на нашите ценности. В епохата на постоянни икономически и политически сътресения индивидуалните ни ценности са тези, които носят относително усещане за стабилност. Когато имаме яснота за тях, можем да вземаме по-осъзнати професионални и лични решения.

За дефиниране на нашите ценности и цели имаме нужда от (поне) един спокоен следобед насаме със себе си. С бял лист, моливи и… топла напитка. Ако за пръв път сядате да правите това упражнение в книги като "Седемте навика на високоефективните хора" на Стивън Кови или пък "Просветление в работата" на Стийв Нобел, можете да намерите много тънкости. Удоволствието и ползата са гарантирани.

Променете стратегията

Празниците са страхотен период, в който можем да решим да разгърнем и разнообразим стратегията си за търсене на работа. Ако досега сме били активни в кандидатстването по обяви, сега е особено удачно да обърнем внимание на мрежата ни от контакти. По цял свят значителна част от успеха при намиране на работа се постига чрез мрежа от контакти. Сега имаме абсолютно "легитимния" новогодишен повод да пишем или да се обадим на хора, на които в по-забързания делник ни е "неудобно" да го направим. Дори на "по-недосегаемите" (според нас) хора можем да напишем коледна картичка, sms, имейл, съобщение в LinkedIn, да позвъним или просто лично да наминем и поднесем подаръче. Важно е добре и спокойно да обмислим посланието си. И в него да вплетем нещо повече от баналните ЧНГ общи пожелания. Нещо специално, с мисъл за конкретния човек. И това, визирайки не статуса и позицията му, а лично него. Това е възможността да благодарим за нещо, случило се през изминалата година, да подчертаем важността на взаимоотношението ни и да му пожелаем нещо смислено и докосващо. Ако посланието ни е сърдечно и оригинално, има голяма вероятност то да бъде позитивно открояващо се сред купчината новогодишен "спам". Но дори и да се загуби… самото измисляне и изпращане на посланието е страшно полезно за нас самите.

Проверете снаряжението си

Ако пък работим в момента, то сега можем да отделим време и да подготвим инструментите си за търсене на работа.  Да си направим CV-то, което отдавна си казваме, че трябва да си направим. Ако вече имаме такова, да си го актуализираме или пък да си направим и някаква по-хубава наша си версия. Различна от "баналния" европейски формат. Нещо, което да отразява нашата уникалност и професионални стремежи. Можем да подготвим онлайн профила си или пък да си помислим за дизайна на личната ни визитка, която най-добре да представя профила и контактите ни.

Или може би потърсете съвет

Понякога нито една от тези идеи не работи. Тогава може пък да имаме нужда от компетентен съветник. В съзвучие с темата това може да бъде кариерен консултант или опитен коуч. Добрата новина е, че в България вече има все повече квалифицирани специалисти в тази област. Техните профили и контакти лесно се намират в интернет. Можем да им пишем и по празниците. А от началото на януари и да се срещнем с някои от тях и да изберем професионалиста, на когото усещаме, че имаме доверие и общуването ни е смислено.

Но не забравяйте най-същественото

А то е да помним, че Нова година е повод да се погрижим и за най-важните в нашия живот хора – ние самите. Ако сме активно търсещи нова работа, сигурно сме си дали сметка, че търсенето на работа е работа. Нека се възползваме от почивните празнични дни за зареждане на батериите ни и за отпускане.

Авторът поддържа блога за HR и кариерни съвети "Да си намериш работа е като да си намериш гадже"

Още от Капитал