Евросубсидиите за бизнеса през 2014
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Евросубсидиите за бизнеса през 2014

Shutterstock

Евросубсидиите за бизнеса през 2014

Първата схема за компаниите се очаква да бъде свързана с въвеждането на международно признати стандарти и системи за управление

7155 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


През следващия програмен период се очакват няколко  ваучерни схеми - за сертифициране, за бързо растящи предприятия, за квалификационни и преквалификационни обучения за заетите лица, а също и по проекти, изпълнявани от работодателите.

Макар и трудно, експертите от държавните администрации очакват европейските програми за бизнеса да стартират в последните месеци на 2014 г. От това, което се изговори досега за предварителното им съдържание, поне стана ясно, че всички те ще се стремят към опростяване на административната тежест и поставят фокус върху постигането на резултати, а не върху формата и вида на отчетната документация.

Очакванията са първите схеми по програмите, насочени към бизнеса – "Иновации и конкурентоспособност" (наследник на сегашната "Конкурентоспособност") и "Развитие на човешките ресурси" – да са свързани с финансова подкрепа за внедряване на международно признати стандарти и системи за управление, както и за заетост на млади хора и тяхната преквалификация във фирмите.

През следващия програмен период ще бъдат представени нови форми и инструменти на финансов инженеринг, които да са по-гъвкави и да струват по-малко на бизнеса, а също и да задоволят необходимите за изпълнението на проектите нужди от префинансиране. Планира се и използването на ваучери за сертифициране, за бързо растящи предприятия*, за квалификационни и преквалификационни обучения за заетите лица, а също и по проекти, изпълнявани от работодателите.

В този текст и продължението му ще направим кратък обобщаващ преглед на възможностите за финансиране на бизнеса с евросубсидии, които вече до голяма степен са одобрени и ясни, за да могат и самите компании да направят своите малко по-добре подготвени планове за следващия програмен период. Основните акценти бяха представени по време на среща на бизнеса с държавните експерти, организирана от фондация "SOS Предприемачи".

За предприемачество и повече външни пазари

През новия програмен период програмата "Иновации и конкурентоспособност" ще има само две приоритетни оси, а това ще гарантира по-голяма гъвкавост на администрацията при управлението на отделните процедури и прехвърлянето на средства между тях.

В първата ос - "Предприемачество, експортен и производствен потенциал" - ще попаднат всички проекти, свързани с развиване и внедряване на иновации като разработване и внедряване на нови продукти, процеси и бизнес модели в иновативни предприятия (нови и съществуващи) и насърчаване на инвестициите в НИРД, включително в партньорство с научноизследователски организации и други предприятия с цел засилване на сътрудничеството между бизнеса и научните среди. Очаква се пилотният проект за технологичен парк "София тех парк" да бъде развит и надграден, както и известен ресурс да бъде заделен конкретно за подкрепа на инвестиции в инфраструктура за иновации и изследвания – но не само за академични звена и университети, а и за бизнеса (и то най-вече за инвестиции в оборудване за лаборатории за сертифициране и измервания, които да спомогнат компаниите в приоритетни сектори с потенциал да разширят продукцията за износ).

В тази първа ос попадат и най-атрактивните за бизнеса схеми, свързани с инвестиции за технологична модернизация. В периода 2014 - 2020 г. се планира да бъдат подкрепени проекти за обновление и усъвършенстване на технологиите във всички видове предприятия – микро, малки, средни и големи – с цел подобряване на производителността и повишаване на ефективността на влаганите ресурси. Очакванията са едни от най-интересните схеми да са свързани с инвестиционна подкрепа за въвеждане на нови ИКТ базирани услуги, производство и методи на разпространение, включително и приложения за електронна търговия. Клъстери ще бъдат финансирани само при обоснована необходимост, като ограничен ресурс ще бъде предоставен за вече съществуващите формирования от фирми.

Важно е да отбележим, че ако предложените от МИЕ текстове на оперативната програма бъдат успешно съгласувани от ЕК до средата на следващата година, има реален шанс първата процедура за безвъзмездна помощ към бизнеса от новата програма да стартира през есента на 2014 г. Очаква се тя да бъде за въвеждане на международно признати стандарти и покриване на изискванията за сертифициране на качеството. На последната сесия на подобна схемата през 2012 г. тя генерира огромен интерес и над 1200 компании подадоха проекти.

През новия програмен период по програмата се очаква да се подкрепят и дейности за подобряване на производствените процеси в предприятията, въвеждане на интегрирани системи за управление на ресурси, системи за автоматизирано проектиране, инженерна дейност и производство. Под нова форма ще се предоставя и подкрепа за участие в международни изложения и търговски мисии. Ще се разнообрази и предоставянето на услуги за подкрепа на бизнеса, в т.ч. интернационализация, популяризиране и маркетинг на туризма.

За зелена икономика

По втората приоритетна ос - "Зелена и ефективна икономика" - се планира подкрепа за проекти, обвързани пряко с повишаване на енергийната и ресурсната ефективност на предприятията. Това е ключова за енергоемките производства тема, като финансовите ресурси са насочени и към големите предприятия, които са и най-големи потребители на енергийни и природни ресурси в страната. Схемите по тази ос ще финансират проекти за внедряване на високотехнологични решения за оптимизиране на производствените процеси и намаляване използването на суровини, технологии за влагане на отпадъците като суровина в ново производство и/или други алтернативни приложения, инвестиции в безотпадни технологии, иновационни и рециклируеми производствени материали. Поставя се акцент върху развитието и внедряването на екоиновациите като основен фактор за постигане на растеж за българската икономика. Един от основните индикатори за успешно постигане целите на даваното финансиране ще бъде въвеждането на т.нар. зелени продукти, свързани с използвани рециклируеми суровини, технологии или със "зелено" приложение.

Очаква се и въвеждането на нова категория предприятия – т.нар. междинни предприятия, или още mid-caps, която може да обхване предприятията с персонал между 250 и 3000 души, с обороти под 50 милиона евро и стойност на активите до 43 млн. евро. Окончателното въвеждане на термина и определението за категорията ще зависи от финалните разпоредби на приложимите и съгласувани от ЕК регламенти, но ако бъде приета, категорията ще позволи на голяма част от по-големите компании да участват наравно с малките и средните предприятия за ограничения финансов ресурс както по тази, така и по другите оперативни програми.

Планирани са и инструменти, различни от проектната логика – някои от схемите за иновации и сертификация ще се реализират и чрез предоставяне на ваучери на определени стойности според категорията и типа на помощта.

* По подобен начин – чрез ваучерен подход – ще се дава подкрепа и на така нар. бързо растящи предприятия, като понятието ще бъде съгласувано и с ЕК, но за момента за такива се възприемат бързо растящи технологични предприятия, които успяват да формират ръст на приходи над 25-30% на годишна база. Статистиката показва, че в България има около 1500 – 17000 бързо растящи МСП, като тези числа не включват микропредприятията с персонал до 9 души.

Веселина Купенова е изпълнителен директор на консултантската компания "Огра" и председател на съвета на фондация "SOS Предприемачи"

През следващия програмен период се очакват няколко  ваучерни схеми - за сертифициране, за бързо растящи предприятия, за квалификационни и преквалификационни обучения за заетите лица, а също и по проекти, изпълнявани от работодателите.

Макар и трудно, експертите от държавните администрации очакват европейските програми за бизнеса да стартират в последните месеци на 2014 г. От това, което се изговори досега за предварителното им съдържание, поне стана ясно, че всички те ще се стремят към опростяване на административната тежест и поставят фокус върху постигането на резултати, а не върху формата и вида на отчетната документация.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    izabell avatar :-P
    izabell

    Европрограмите за бизнеса се очакват да стартират в последните месеци на... 2013 година се има предвид,може би:)
    Междинните предприятия mid-caps, изглежда ще бъдат прерогатив.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK