Особени правила за доказване при данъчна проверка и ревизия
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Особени правила за доказване при данъчна проверка и ревизия

Капитал Daily

Особени правила за доказване при данъчна проверка и ревизия

Как се прави предварително обезпечаване на вземанията

27847 прочитания

Капитал Daily

© Капитал Daily


При извършване на данъчна ревизия и установяване на задължения на ревизираното лице е възможно да се наложи да се изяснят факти и обстоятелства извън територията на страната, като в този случай ревизираното лице е задължено да представи всички доказателства за доказване на тези факти.

Ако става въпрос за отношения и сделки със свързани лица или при трансфери между място на стопанска дейност на чуждестранно лице в България и други части на същото предприятие в чужбина, се смята, че ревизираното лице може да представи всички изисквани от него доказателства.

При сделки на ревизираното лице със свързани лица то е длъжно да докаже съответствието й с пазарната цена и причините за отклоняване от нея, ако е на лице такова. В случай че ревизираното лице не успее да изпълни тези изисквания, органът по приходите има право да установи пазарните цени въз основа на достъпна информация или доказателства.

Органът по приходите може да използва борсови цени, данни от статистически справочници и други издания, от които може да се получи информация за цени на стоки и услуги, като при определяне на пазарните цени трябва да посочи източникът, на който се е позовал.

Когато ревизираното лице е извършвало сделки с чуждестранно лице, то може да се счете, че са свързани, ако чуждестранното лице е регистрирано в държава, която не е членка на Европейския съюз, и в нея дължимият подоходен или корпоративен данък върху доходите, които чуждестранното лице е реализирало или ще реализира в резултат на тези сделки, е с повече от 60% по-нисък от подоходния или корпоративния данък в България, освен ако ревизираният субект не представи доказателства, че чуждестранното лице дължи данък, който не е обект на преференциален режим, или че чуждестранното лице е реализирало стоките или извършило услугите на местния пазар.

Може да се счете, че чуждестранното лице е свързано, ако държавата, в която е регистрирано, отказва или не е в състояние да обмени информация относно осъществените сделки или отношения, когато е налице сключена и влязла в сила международна данъчна спогодба.

Предварително обезпечаване на вземанията

При провеждане на данъчна ревизия или при издаване на ревизионния акт е възможно органът по приходите да поиска мотивирано от публичния изпълнител налагане на предварителни обезпечителни мерки, като с това се цели да се предотвратят сделки и действия с имуществото на ревизираното лице, които биха възпрепятствали или затруднили последващото събиране на задължения за данъци и осигуровки.

Предварителното обезпечаване на вземанията се налага с постановление на публичния изпълнител по искане на органа, издал акта за установяване на публично вземане, когато не е наложено обезпечение или наложеното обезпечение не е достатъчно. Обезпеченията на вземания се извършват по балансова стойност на активите, а когато няма такава по данъчна оценка, по застрахователна стойност или по цената на придобиване на вещите, когато са собственост на физическо лице.

При наложено предварително обезпечаване на вземанията, ако в срок от 4 месеца след налагане на първата обезпечителна мярка не е издаден ревизионен акт, обезпечителните мерки се считат за прекратени, освен ако не е поискано продължаването им пред административен съд. Искането за продължаването на обезпечителните мерки пред административен съд може да се извърши от публичния изпълнител или от ревизираното лица. Административният съд се произнася в 14- дневен срок от подаване на искането и може да продължи обезпечителните мерки най-много до срока за приключване на ревизията.

Ревизия при особени случаи

Органът по приходите може да предприеме извършване на ревизия при особени случаи при наличие на някое от следните обстоятелства:

1. До започване на ревизията ревизираното лице не е подало декларация за определяне на данъчното задължение

2. Налице са данни за укрити приходи и доходи

3. В счетоводството на ревизираното лице са използвани неистински или документи с невярно съдържание

4. Липсва счетоводна отчетност

5. Необходимите документи липсват или са повредени

6. Данните, необходими за установяване на данъчната основа, не могат да бъдат получени от лицето, защото не е открито на адрес

7. Декларираните и/или получени приходи, доходи, източници на капитал и безвъзмездно финансиране не съответстват на имущественото и финансовото състояние на лицето за ревизирания период

8. Ревизираното лице не осигурява достъп до обекта, до счетоводните и търговските си данни.

При извършването на ревизия при особени случаи данъчната основа за облагане с данъци се определя от:

Вида и характера на реално извършваната дейност, платените данъци, мита, такси, вноски и други публични вземания, движението и остатъците по банкови сметки, официалните документи и документи с достоверни данни, наемната цена на използваните недвижими имоти за дейността, търговското значение на мястото, където се извършва дейността;

капитала и пазарната цена на придобитите имущества към момента на придобиване, брутните приходи/доходи (оборота), броя на заетите за извършване на дейността, сключените договори от лицето за извършване на дейността, разликата между доставените и вложените в производството материални запаси, обобщени данни за реализираната печалба, съответно приходи или доходи от други лица, извършващи същата или подобна дейност при сходни условия, ценови и други условия на сделките, сключени с цел отклонение от данъчно облагане, обичайния размер на разходите за живот, издръжка, обучение и лечение, както и пътни, дневни и квартирни при пътувания в страната и в чужбина, получени и извършени доставки и упражненото право на данъчен кредит, други доказателства, които могат да послужат за определяне на данъчната основа.

При провеждането на ревизия при особени случаи, ако данъчната основа се определя по някой от горепосочените начини, се счита до доказване на противното, че е налице подлежаща на облагане с данъци печалба или доход, когато стойността на имуществото на лицето явно и съществено надвишава декларираните приходи, доходи, източници на собствен капитал и безвъзмездна финансиране или когато направените разходи от лицето и свързаните с него лица съществено надвишават получените средства.

При извършване на данъчна ревизия и установяване на задължения на ревизираното лице е възможно да се наложи да се изяснят факти и обстоятелства извън територията на страната, като в този случай ревизираното лице е задължено да представи всички доказателства за доказване на тези факти.

Ако става въпрос за отношения и сделки със свързани лица или при трансфери между място на стопанска дейност на чуждестранно лице в България и други части на същото предприятие в чужбина, се смята, че ревизираното лице може да представи всички изисквани от него доказателства.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  galla avatar :-?
  Γαλλα

  Ако Хичкок е можел да знае всичко това, представям си какъв Филм на ужасите е щял да сътвори...

 • 2
  igla avatar :-P
  Smoke and mirrors

  До коментар [#1] от "Γαλλα":

  Данъчните като птици?!

 • 3
  igla avatar :-P
  Smoke and mirrors

  Аз пък искам да съм като Бургаската корабостроителница. Трупам задължения, после си сменям името и личната карта ... и като дойдат "птиците" им казвам:"ооо, имате да вземате?! къш, къш, къш, птицо проклета!"

 • 4
  galla avatar :-?
  Γαλλα

  [quote#2:"дъждовита"]Данъчните като птици[/quote]

  По-скоро, като лешояди...

 • 5
  dreamboxer avatar :-|
  hypercube

  Данъчните са лешояди, но нападат избирателно ..... Волен проблеми с тях няма.

  Няколко съвета от мен ..покрай препатили около мен хора ..

  Ако имате фирма и вие сте един от физическите и собственици.

  Напоследък ставам свидетел на много остри и прекалени атаки на данъчни спрямо собственици на фирми. Какво ви съветвам да избягвате - дори и да сте изрядни данъкоплатци /което със сигурност НАП може ще опровергае при ревизия/

  1. Не пазарувайте в Метро с карта на името на фирмата си, освен ако не пазарувате стока за целите на бизнеса. При евентуална ревизия се ползва срещу вас. Не давайте карти от вашата фирма на шурея,баджанака и комшийката над вас.
  2. Забравете всякакви кредитни-дебитни карти и разплащане с тях - пазят архиви мин 5г за всяка транзакция - могат да бъдат използвани срещу вас.
  3. Клубни карти поименни - Не употребявайте
  4. Куриерски фирми и наложени платежи - ако не са на фирмата ви, направете така че парите да се получават от физическо лице, различно от вас - Еконт и Спиди рапортуват прилежно на данъчните, особено Еконт - по възможност избягвайте го.
  5. По възможност не оперирайте въобще с банкови сметки като физическо лице на ваше име ... използвайте човек с не пряка роднинска връзка. Ако имате лична сметка - оперирайте я само с бели пари от заплати, дивиденти и официални приходи. Не я захранвайте с пари от необложен с данъци източник.
  6. Криптирайте цялата си информация в личния и служебен компютър, криптирайте всякакви носители. Не използвайте БГ пощенски сайтове за комуникация.
  7. Не пазете в офиси и др. места записки, тефтери и листове които могат да ви уличат пред НАП - всичко може да бъде използвано срещу вас.
  8. Уверете се че като заплата/дивидент си изплащате достатъчно приходи, които да покриват разходите ви като ф.л - наем, ток, вода, храна и др - те също се проверяват от НАП.
  9. Имайте предвид че всяко ваше влизане и излизане в чужбина се записва - съответно се търсят пари за гориво, нощувки и др. /Имаше един весел случай на фирмаджия с ДДС регистриран 1+1 автомобил напуснал страната с 4 души в него - познайте НАП как му се зарадва когато се опита да възстанови ДДС/

  Всичко по-горе написано е доста параноично но е почерпено от опита на познати и приятели кои изрядни, кои не толкова към НАП. Не казвам че трябва да се шмекерува и да се избягват данъци, но и не е добре НАП да има пълна информация за вас. В контекста на разкритията на Сноудън би могло да се обобщи и в по-глобален мащаб спрямо институциите и начините им да ни следят. Дано съм бил полезен. Тъй като не съм специалист по темата ако съм сгрешил или пропуснал нещо някой може да ме поправи/допълни.

 • 6
  beriya avatar :-|
  beriya

  До коментар [#5] от "dreamboxer":

  От това което се вижда към ден днешен- по зле ще става.
  Към момента законодателството е такова, че реши ли държавата да те смачка (буквално и преносно), то може да звучи обобщено ,но колкото „по- законно" работиш, то толкова по- лесно можеш да бъдеш смазан. И ако някой смята, че чрез унищожаване на „полу-изсветлелия бизнес" (по предположение над 90% от целия бизнес в БГ), ще създаде добра бизнес среда, то той явно е или крадливо политическо мекере или е се е родил с маргарин вместо мозък.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.