Пазарът на сливанията и придобиванията се доминира от местни играчи

През 2014 г. компаниите ще се фокусират върху повишаване на ефективността си и оптимизиране на разходите, а не върху нови инвестиции в производствени мощности

Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock

Накратко за доклада

За трета поредна година адвокатската кантора CMS в сътрудничество с Emerging Markets Information Service (EMIS) публикува доклада "Развиваща се Европа: Доклад за сливанията и придобиванията 2013/14 г." Той обхваща държави от Централна и Източна Европа, и по-точно: Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Черна гора, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Словакия, Словения, Турция и Украйна. CMS има свои офиси във всяка една от страните в списъка.

От софийската кантора са изготвили обзорен анализ на пазара на сливания и придобивания, като количествените данни са предоставени от Dealwatch – аналитичен продукт на EMIS. EMIS са изготвили сравнения на сделките през последните 4 години по стойност и обем и е изведена класация на топ сделките за всеки един от тези пазари. Представен е и броят на сделките по сектор и дял в общата стойност на сделките по сливания и придобивания за 2013 г. в съответната държава.

Информация за пазарите, индустриите и сделките на тази пазари EMIS получава посредством финансови журналисти, проучвания, анализи, бенчмаркинг практики и публична информация - например от публични търговски регистри.
За пръв път от няколко години насам през 2012 и 2013 г. беше отчетено нарастващо доверие сред мениджърите на фондове в Централна и Източна Европа, а това безспорно ще окаже влияние на пазара в бъдеще.

Тенденцията чужди инвеститори да излизат от периферни за тях пазари (като българския) е много вероятно да продължи.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал