Сметката зад дебитната карта
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Сметката зад дебитната карта

Сметката зад дебитната карта

Широка практика е банките да публикуват промени в условията по договорите на уебсайта си, а потребителите рядко ги забелязват и не могат да ги оспорят в срок

45940 прочитания

© Юлия Лазарова


Ако банката ви поиска да заплатите такси за период назад, въпреки че вече не използвате сметката си, можете да възразите, че по общите правила на Закона за задълженията и договорите периодичните плащания се погасяват с 3-годишна давност, а непериодичните с 5 годишна давност

Наскоро получихме запитване как е възможно във връзка с изтекла преди 5 години дебитна карта да се търсят банкови такси, което ни озадачи по няколко причини. Освен това ни наведе на мисълта, че често не се осъзнават всички аспекти при издаването на такава карта. Този текст е за неизкушените в дребния шрифт ползватели на карти – не би могъл да замести конкретните общи условия на банката издател (уви, трябва да бъдат прочетени), но се надяваме да е още една причина те да не бъдат пренебрегвани.

Когато поискате издаване на дебитна карта

Процедурата е максимално облекчена и обикновено набързо подписвате няколко формуляра, които всъщност включват договор за откриване на разплащателна сметка, която обслужва дебитната карта, както и съгласие с общите условия на банката за издаване на такива карти и извършване на разплащания по сметката. Някъде сред тях е включено и съгласието ви с действащата тарифа за таксите и комисионите, събирани от банката. В момента на откриването обикновено фокусът ви е върху това кога картата ще стане активна, запомняте, че няма (обичайно) такса за издаване на картата, питате как може да следите за движението на средствата и при повече концентрация може да обърнете внимание и че няма (обичайно) годишна такса за обслужване на картата. След това просто щастливо си ползвате картата за срока й на валидност, който е изписан на самата пластика.

Добре е да знаете

Съгласно общите условия, с които сте се съгласили, тази карта ще бъде подновена автоматично след изтичане на срока, отбелязан на пластиката, а преиздадената карта ще ви очаква в офис на банката за получаване. Някои банки предвиждат срок, в който изрично трябва да откажете преиздаването, и е добре да го запомните, ако искате да се възползвате от тази възможност.  За служебното преиздаване обикновено няма такса и единствено трябва да си вземете новата пластика, в случа, че още я искате. Ако забравите за тази карта или не я искате, след няколкомесечен престой на новата пластика в очакване да си я вземете съгласно общите условия (с които сте се съгласили) искането-договор за издаването й ще се счете за прекратен, а новоиздадената пластика ще бъде унищожена от банката. Тогава банката има право (но обикновено не и задължение) служебно и без предизвестие да закрие разплащателната ви сметка, открита за обслужване на картата.

Разплащателната сметка, макар и свързана с дебитната карта, е инструмент, отделен от нея, и си има собствен живот и регламентация. Тя е в индивидуалния договор, който подписвате при издаване на картата; в общите условия на банката за платежни сметки/услуги/дебитни карти (често това са повече от едни общи условия); както и в тарифата за таксите и комисионите, събирани от банката (които са различни за физически и юридически лица). Ако имате опит с ползването на банкови услуги, ще имате идея за тази двойственост и ще предположите, че за откриването и обслужването на разплащателната сметка дължите такси и комисиони на собствено основание. Те са уредени в частта от тарифата, касаеща разплащателни сметки, а не в частта за дебитни карти. Обикновено сумите не са съществени и може и да не забележите, че ви се удържат. Със сигурност обаче, ако се случи да научите за тях, след като отдавна сте престанали да ползвате дебитна карта, заради която е открита разплащателната сметка, изненадата е неприятна (независимо от сумата).

Когато условията се променят

Дори да сте били много внимателни при подписване на искането за издаване на картата и да сте отчели всички гореспоменати дадености, не трябва да забравяте, че общите условия и тарифите на банките имат свойството да се менят, а вие много лесно може да се окажете обвързан от новите условия, без да подозирате. Широката практика е банката да публикува уведомление за промяната на уебсайта си и да даде срок, в който да възразите срещу клаузи от новата уредба, които не харесвате. Ако не постигнете съгласие за приемливо изменение, може да прекратите поне договора за услугата, която ползвате. След изтичане на срока се считате за автоматично обвързан и единствено може да съжалявате, че на всеки два месеца (максимален препоръчителен период) не сте отваряли поне веднъж уебсайта на вашата банка, за да научите навреме за промяната. Другият вариант е да посещавате периодично офисите на банката, изчитайки внимателно всички обявления в банковия салон.

Не забравяйте, че пак по силата на споменатите общи условия обикновено предварително сте дали изричното си съгласие банката служебно да покрие ваши задължения по други сметки, открити в същата банка – т.е. таксата може да бъде събрана и от друга сметка с наличност, ако по разплащателната сметка, свързана с дебитната карта, няма такава. Ще научите, ако си следите движението по сметките. Дори да не сте изчели всички относими общи условия за услугата, която ползвате, ако ги прочетете, може да възникнат някакви допълнителни въпроси и съответно да се информирате навреме.

Особености при начисляването на таксите

Обичайно титулярът на разплащателната сметка има задължение за поддържане на минимален остатък. При липсата на тази минимална наличност и след изтичане на срок, определен в общите условия, банката има право (но не и задължение) служебно да закрие сметката, т.е. в такъв случай няма да се начисляват такси за поддържане на сметката.

Ако все пак се окажете в ситуация да ви поискат да заплатите такси за период 5 години назад (подобно на нашето запитване), трябва да възразите, че по общите правила на Закона за задълженията и договорите периодичните плащания се погасяват с 3-годишна давност, (т.е. част от тези задължения следва да са погасени). Например таксата за поддържане на разплащателна сметка е месечна и считано от падежа на всяка несъбрана месечна такса, след 3 години тя следва да се е погасила. Не може да се уговори предварително, че давност не се прилага или че е по-дълга от законово предвидената – такова споразумение е недействително, ако е направено, преди давността да е изтекла. Необходимо е обаче изрично да възразите (препоръчително писмено) за изтеклата давност, защото правилата за давността не се прилагат по силата на закона.

И накрая - внимавайте да не платите след изтичането на давността - няма да имате право да искате обратно платеното, макар и в момента на плащането да не сте знаели, че давността е изтекла.

Статията не представлява правно становище или съвет, който може да бъде ползван с конкретна ситуация или субект. Поради ограничения й обхват същата не претендира и за изчерпателност по темата. За повече информация по засегнатите по-горе въпроси можете да се обърнете към автора на e-mail: tocheva@tmlawoffice.bg.

Ако банката ви поиска да заплатите такси за период назад, въпреки че вече не използвате сметката си, можете да възразите, че по общите правила на Закона за задълженията и договорите периодичните плащания се погасяват с 3-годишна давност, а непериодичните с 5 годишна давност

Наскоро получихме запитване как е възможно във връзка с изтекла преди 5 години дебитна карта да се търсят банкови такси, което ни озадачи по няколко причини. Освен това ни наведе на мисълта, че често не се осъзнават всички аспекти при издаването на такава карта. Този текст е за неизкушените в дребния шрифт ползватели на карти – не би могъл да замести конкретните общи условия на банката издател (уви, трябва да бъдат прочетени), но се надяваме да е още една причина те да не бъдат пренебрегвани.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  anton_markov avatar :-?
  6ezlonga

  Много добра статия.

 • 2
  teri_beri avatar :-|
  Terry bear

  Много полезна статия. Когато се подписват договори, задължително се чете и най-дребният шрифт. Личният ми опит ме е научил, че на всеки две седмици трябва да се проверява на сайта на банката, дали не са влезли в сила някакви ощетяващи картодържателите промени.

 • 3
  offshore avatar :-?
  Offshore Banking

  Много добра статия. Много хора пострадахме от това прехвърляне, особено от една банка, което смени собствеността си няколко пъти от 2004 година - до днес. Така се оказа, че дори без да влизаш в една банка, сметката ти е прехвърлена към нова банка (защото новата банка придобива старата), на всичкото отгоре новата банка, имаше възможност да ти активира одобрен, но неусвоен кредит ..... Без думи!

 • 4
  ungeheuer avatar :-|
  ungeheuer

  Добра статия, с малко страх си спомних, че имам тотално неактивна карта в УниКредит. Мисля засега да си заровя главата като щраус, макар че сигурно ще се опитат да ме одрусат.

 • 5
  tafricanski avatar :-P
  Теодор

  Да, да, банката може да променя условията по договора и да ме известява със съобщение на сайта си. А аз мога да си прекратя договора с пост-ит под клавиатурата си. Да са гледали.
  П.П. За гледане под клавиатурата ми има такса.

 • 6
  birdman avatar :-|
  birdman

  Доколкото знам според наредбите на БНБ ако дадена разпл.сметка не се ползва 6 или 12 месеца банката я закрива служебно (и не се дължат НИКАКВИ такси за периода когато сметката и ДК към нея НЕ са ползвани).

 • 7
  ovi26315994 avatar :-|
  Vladimir Korichkov

  Аз имах начислена такса месечна за дебитна карта, която ми беше преиздадена и си стоеше в клона на банката. Когато отидох да закрия всякакви сметки и карти имах в сметката нещо от сорта на -32,4лв. Добре, че имах познат в банката и той ми каза да напиша възражение - Не съм ползвал реално преиздадената карта (услуга) и не желая да заплатя начислениете ми задължения. Накрая се оказа, че ми върнаха някакви останали 30 ст. :)

 • 8
  aze36311847 avatar :-|
  MMilenium

  То това е като отидете в НАП и ви кажат,че имате стари актове от преди повече от 4-5 години за плащане,но никой няма да ви информира,че за тях има давност и реално не дължите нищо.Просто и банките разчитат,като ви извадят документ за дебитна карта,че дължите евентуално пари от няколко годишен период за неголяма сума,ще се стреснете или ще се почуствате неудобно-и ще си платите.Не си знаем правата,това е истината...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.