С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
8 23 фев 2014, 15:34, 29851 прочитания

Сметката зад дебитната карта

Широка практика е банките да публикуват промени в условията по договорите на уебсайта си, а потребителите рядко ги забелязват и не могат да ги оспорят в срок

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Не става само с лихви

Или защо растящите приходи от такси и комисиони означават, че е добре да прегледате тарифата на обслужващата ви банка

9 май 2015

Българите не знаят основни неща за дебитните си карти

Много потребители не са наясно как се олихвяват сметките им и какви такси дължат за теглене на банкомат

29 май 2014

Дяволът е в текстовете по детайлите

Приетият на първо четене от парламента Закон за потребителския кредит има нужда от редакция

23 мар 2014

Допълнителен слой защита

Създадената от четирима българи екранираща лепенка SkimProt е просто решение за предпазване на банкови карти от източване

21 фев 2014

Новите правила за картови плащания може да ощетят потребителите

Близо две трети от европейците се опасяват, че обсъжданите от ЕС промени ще оскъпят услугите

16 фев 2014

Никола Хус и Красимира Райчева: Измамите при плащания в България са четири пъти по-ниски от средното за Европа

Главният изпълнителен директор и мениджърът на "Visa Европа" за България пред "Капитал Daily"

3 фев 2014

Visa Европа отчете поредна силна година в България

През 2013 г. в страната са изхарчени общо 1.15 млрд. евро с карти на компанията

30 яну 2014
Ако банката ви поиска да заплатите такси за период назад, въпреки че вече не използвате сметката си, можете да възразите, че по общите правила на Закона за задълженията и договорите периодичните плащания се погасяват с 3-годишна давност, а непериодичните с 5 годишна давност
Наскоро получихме запитване как е възможно във връзка с изтекла преди 5 години дебитна карта да се търсят банкови такси, което ни озадачи по няколко причини. Освен това ни наведе на мисълта, че често не се осъзнават всички аспекти при издаването на такава карта. Този текст е за неизкушените в дребния шрифт ползватели на карти – не би могъл да замести конкретните общи условия на банката издател (уви, трябва да бъдат прочетени), но се надяваме да е още една причина те да не бъдат пренебрегвани.

Когато поискате издаване на дебитна карта

Процедурата е максимално облекчена и обикновено набързо подписвате няколко формуляра, които всъщност включват договор за откриване на разплащателна сметка, която обслужва дебитната карта, както и съгласие с общите условия на банката за издаване на такива карти и извършване на разплащания по сметката. Някъде сред тях е включено и съгласието ви с действащата тарифа за таксите и комисионите, събирани от банката. В момента на откриването обикновено фокусът ви е върху това кога картата ще стане активна, запомняте, че няма (обичайно) такса за издаване на картата, питате как може да следите за движението на средствата и при повече концентрация може да обърнете внимание и че няма (обичайно) годишна такса за обслужване на картата. След това просто щастливо си ползвате картата за срока й на валидност, който е изписан на самата пластика.

Добре е да знаете

Съгласно общите условия, с които сте се съгласили, тази карта ще бъде подновена автоматично след изтичане на срока, отбелязан на пластиката, а преиздадената карта ще ви очаква в офис на банката за получаване. Някои банки предвиждат срок, в който изрично трябва да откажете преиздаването, и е добре да го запомните, ако искате да се възползвате от тази възможност.  За служебното преиздаване обикновено няма такса и единствено трябва да си вземете новата пластика, в случа, че още я искате. Ако забравите за тази карта или не я искате, след няколкомесечен престой на новата пластика в очакване да си я вземете съгласно общите условия (с които сте се съгласили) искането-договор за издаването й ще се счете за прекратен, а новоиздадената пластика ще бъде унищожена от банката. Тогава банката има право (но обикновено не и задължение) служебно и без предизвестие да закрие разплащателната ви сметка, открита за обслужване на картата.Разплащателната сметка, макар и свързана с дебитната карта, е инструмент, отделен от нея, и си има собствен живот и регламентация. Тя е в индивидуалния договор, който подписвате при издаване на картата; в общите условия на банката за платежни сметки/услуги/дебитни карти (често това са повече от едни общи условия); както и в тарифата за таксите и комисионите, събирани от банката (които са различни за физически и юридически лица). Ако имате опит с ползването на банкови услуги, ще имате идея за тази двойственост и ще предположите, че за откриването и обслужването на разплащателната сметка дължите такси и комисиони на собствено основание. Те са уредени в частта от тарифата, касаеща разплащателни сметки, а не в частта за дебитни карти. Обикновено сумите не са съществени и може и да не забележите, че ви се удържат. Със сигурност обаче, ако се случи да научите за тях, след като отдавна сте престанали да ползвате дебитна карта, заради която е открита разплащателната сметка, изненадата е неприятна (независимо от сумата).

Когато условията се променят

Дори да сте били много внимателни при подписване на искането за издаване на картата и да сте отчели всички гореспоменати дадености, не трябва да забравяте, че общите условия и тарифите на банките имат свойството да се менят, а вие много лесно може да се окажете обвързан от новите условия, без да подозирате. Широката практика е банката да публикува уведомление за промяната на уебсайта си и да даде срок, в който да възразите срещу клаузи от новата уредба, които не харесвате. Ако не постигнете съгласие за приемливо изменение, може да прекратите поне договора за услугата, която ползвате. След изтичане на срока се считате за автоматично обвързан и единствено може да съжалявате, че на всеки два месеца (максимален препоръчителен период) не сте отваряли поне веднъж уебсайта на вашата банка, за да научите навреме за промяната. Другият вариант е да посещавате периодично офисите на банката, изчитайки внимателно всички обявления в банковия салон.

Не забравяйте, че пак по силата на споменатите общи условия обикновено предварително сте дали изричното си съгласие банката служебно да покрие ваши задължения по други сметки, открити в същата банка – т.е. таксата може да бъде събрана и от друга сметка с наличност, ако по разплащателната сметка, свързана с дебитната карта, няма такава. Ще научите, ако си следите движението по сметките. Дори да не сте изчели всички относими общи условия за услугата, която ползвате, ако ги прочетете, може да възникнат някакви допълнителни въпроси и съответно да се информирате навреме.

Особености при начисляването на таксите

Обичайно титулярът на разплащателната сметка има задължение за поддържане на минимален остатък. При липсата на тази минимална наличност и след изтичане на срок, определен в общите условия, банката има право (но не и задължение) служебно да закрие сметката, т.е. в такъв случай няма да се начисляват такси за поддържане на сметката.

Ако все пак се окажете в ситуация да ви поискат да заплатите такси за период 5 години назад (подобно на нашето запитване), трябва да възразите, че по общите правила на Закона за задълженията и договорите периодичните плащания се погасяват с 3-годишна давност, (т.е. част от тези задължения следва да са погасени). Например таксата за поддържане на разплащателна сметка е месечна и считано от падежа на всяка несъбрана месечна такса, след 3 години тя следва да се е погасила. Не може да се уговори предварително, че давност не се прилага или че е по-дълга от законово предвидената – такова споразумение е недействително, ако е направено, преди давността да е изтекла. Необходимо е обаче изрично да възразите (препоръчително писмено) за изтеклата давност, защото правилата за давността не се прилагат по силата на закона.

И накрая - внимавайте да не платите след изтичането на давността - няма да имате право да искате обратно платеното, макар и в момента на плащането да не сте знаели, че давността е изтекла.
Статията не представлява правно становище или съвет, който може да бъде ползван с конкретна ситуация или субект. Поради ограничения й обхват същата не претендира и за изчерпателност по темата. За повече информация по засегнатите по-горе въпроси можете да се обърнете към автора на e-mail: tocheva@tmlawoffice.bg.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 октомври 2018г.
Sofia Event Center

regal.bg/rid2018

"Retail in Detail" Transforming Retail Together: How to Adapt to the New FrontiersАкценти в програмата:


 • Персонализaция и как да разберем какви са нуждите на клиента
 • Как иновациите в технологии променят търговията на дребно
 • Как достигаме до поколението на милениълите
 • Прозрачност и устойчивост
 • Успехи на международните пазари - от местно към регионално присъствие
 • Еволюция на маркетинга - дигитален маркетинг (маркетинг чрез социални мрежи, мобилен маркетинг, и др.)

regal.bg/rid2018

Прочетете и това

Предстоят фундаментални промени за изменение на АПК Предстоят фундаментални промени за изменение на АПК

Законопроектът вече предизвика множество критики от професионални и обществени организации

13 авг 2017, 16785 прочитания

Когато работодателят проверява Facebook профила ми 1 Когато работодателят проверява Facebook профила ми

Може ли и при какви условия е разрешено да се използват лични данни от профилите в социалните мрежи при наемане на работа

25 юли 2017, 315 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (25 - 30 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (17 - 23 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Уебинар: Как да изберете MBA програмата си и как да я завършите успешно

На 25 септември от 19 ч. можете да задавате въпросите си на Д-р Лесли Самози, академичен директор на MBA програмата на Шефийлдския университет

Какво да правим с визитките след GDPR

За да използвате по какъвто и да е начин данните на бизнес партньорите си, трябва да имате правно основание - съгласие или легитимен интерес - за обработването на тези данни и трябва да предоставите на лицето определена информация

Пет минути със ... Алесандро Салерно

Алесандро Салерно - мениджър "Производство" в завода за производство на електрическо оборудване ABB и финалист в последното издание на конкурса за млади бизнес лидери Next Generation 2018 на "Капитал" и "Кариери"

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Външни анализи" Затваряне
Новите хоризонти пред туристичeския бизнес

Приемането на нови, по-ниски такси за регистрация на туроператорите и туристическите агенти все още се бави

Няма дим без огън

Защо двама журналисти бяха задържани в полето край Радомир

Новият инвеститор в "Софтуер Груп БГ"

Създаденият преди месец фонд "БрайтКап венчърс" влага 2.65 млн. евро в българската софтуерна компания

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

20 въпроса: Мартин Колев

Дебютната пиеса на създателя на "Софийски магьосници" прави премиера тази есен

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 38

Капитал

Брой 38 // 22.09.2018 Прочетете
Капитал PRO, Германската Leoni започва инвестиция за 32 млн. евро в Плевен, нова фабрика за ловно оръжие в Габрово, кои са най-големите търговци на дрехи и обувки

Емисия

DAILY @7AM // 26.09.2018 Прочетете