Европейско финансиране за сектор телекомуникации
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Европейско финансиране за сектор телекомуникации

Shutterrstock

Европейско финансиране за сектор телекомуникации

В момента са отворени два конкурса – за създаване на по-безопасна интернет среда за децата и за електронен достъп до европейското културно наследство

4211 прочитания

Shutterrstock

© Shutterrstock


Бенефициентите могат да бъдат само юридически лица – държавни, международни или неправителствени организации, университети, малки и средни предприятия. 

Интернет става доминираща платформа за комуникации, за бизнес и социално и културно сближаване. Затова и наличието на високоскоростен достъп и иновационни цифрови услуги в трансевропейски мащаб е от съществено значение за икономическия растеж на единния европейски пазар. А за да стимулира развитието им Европейският съюз отпуска целево финансиране по Механизма  за свързване на Европа (виж карето).

Според годишната работна програма за 2014 г. финансирането за сектор телекомуникации възлиза на близо 74 млн. евро. На 30 април стартираха и първите два конкурса, в които могат да кандидатстват държавни, международни или неправителствени организации, но и университети, малки и средни предприятия. Те могат да участват в рамките на консорциуми или самостоятелно в зависимост от схемата за финансиране и условията, определени в работната програма. Предложения, представени от физически лица, са недопустими.

Новите възможности

-          Конкурс "Безопасен интернет" (Safer Internet) – Целта е да се създадат и разгърнат услуги, които да направят интернет по-безопасна среда за децата, където те ще могат да получават качествена и полезна информация, специално създадена за тях, и ще бъдат предпазени от злонамерени действия. Предвидените финансови средства са в размер на 9.7 млн. евро. Крайният срок за представяне на предложения пред Европейската комисия е 27 август 2014 г.

-          Конкурс "Европеана" (Europeana) – Целта е да се осигури достъп до цифровите ресурси на европейско културно наследство, разпределено в европейските библиотеки, архиви, музеи и колекции – публични и частни. Стремежът е да се стимулира повторната употреба на културно съдържание от страна на творческите и други индустрии за развитие и разнообразни нови услуги с добавена стойност, предоставяни онлайн. Предвидените финансови средства са в размер на 8.9 млн. евро. Крайният срок за представяне на предложения пред Европейската комисия е 23 септември 2014 г.

Конкурсът за третата инфраструктура за цифрови услуги, който е планиран да стартира през октомври 2014 г., е за електронната идентификация (eIdentification) и електронния подпис (eSignature). Финансирането на тези услуги цели създаването на възможност за трансгранично признаване и валидиране на електронната идентификация и електронния подпис. Като резултат се очаква ръст в трансграничното предоставяне на електронни услуги от висок икономически и социален интерес в рамките на ЕС. Предвидените финансови средства са в размер на 7.8 млн. евро.

Европейската комисия е идентифицирала още три инфраструктури за цифрови услуги, които да бъдат финансирани посредством обществени поръчки, но на този етап не са оповестени дати за стартирането им. Те са свързани с:

·         електронно предоставяне на документи (eDelivery) за сигурен и проследим обмен на документи между публичните администрации, бизнеса и гражданите отвъд националните граници – индикативен бюджет от 8 млн. евро ·         електронно фактуриране (eInvoicing) за обмен на информация между доставчик и купувач, като последният в този контекст е публичен орган –  индикативен бюджет от 9 млн. евро

·         отворени данни (Open Data) за свободна и безплатна повторна употреба на данни, създадени от обществения сектор – индикативен бюджет от 8 млн. евро.

Как се кандидатства

Проектите в сектор телекомуникации се подават на английски език директно в Европейската комисия, Генерална дирекция "Съобщителни мрежи, съдържание и технологии". Изпращат се един хартиен оригинал, 5 хартиени копия и едно проектопредложение на електронен носител (USB). Предложения, изпратени по факс, телекс или електронна поща, няма да бъдат приемани.

След изтичане на крайния срок, посочен в съответния конкурс, получените предложения се разглеждат и оценяват от поне 3 независими оценители. Оценката се извършва по 3 групи критерии:

-          за допустимост (предложенията да са подадени навреме, да са попълнени всички формуляри за кандидатстване, да са изпълнени формалните условия). -          за присъждане на оценка (финансов и оперативен капацитет за изпълнение на проекта)

-          за селекция (релевантност, качество и ефикасност на изпълнението, въздействие и устойчивост).

Финансовата помощ

И по двата конкурса в сектор телекомуникации, които са отворени към момента, се предоставят безвъзмездна финансова помощ. Грантовете обаче не може да имат за цел или резултат реализирането на печалба в рамките на дейността на бенефициента (принцип на недопускане на печалба).

За проекти по конкурс "Европеана" се покриват до 100% от допустимите разходи, а по конкурс "Безопасен интернет" – до 50 на сто от тях.

Допустимите разходи трябва да отговарят на следните критерии:

-          да са направени през периода на осъществяване на проекта -          да са необходими за изпълнението му -          възможно е да бъдат установени и проверени
-          да отговарят на разпоредбите на приложимото данъчно и социално законодателство -          да бъдат добре обосновани и да отговарят на принципа за добро финансово управление (икономичност и ефикасност). Отчисленията за възможни бъдещи загуби или такси, загубите от курсови разлики, прекомерните или неоправдани разходи са недопустими разходи.
 

·         Ели Канева е експерт в дирекция "Информационни технологии и електронно управление" вМинистерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и член на експертната група за сектор "Телекомуникации" към Механизма за свързване на Европа

·         Лъчезар Василeв е експерт в дирекция "Съобщения" в Министерството на транспорта,информационните технологии и съобщенията и член на секторния комитет "Телекомуникации" към Механизма за свързване на Европа.

Механизъм за свързване на Европа 

Механизмът за свързване на Европа (Connecting Europe Facility) е създаден с регламент на ЕС от декември 2013 г. в подкрепа на растежа, конкурентоспособността, създаването на нови работни места и социалното включване. Целта е да се ускори развитието на трансевропейските мрежи, като се стимулира финансирането им както от публичния, така и от частния сектор при спазване на принципа за технологична неутралност.

Механизмът за свързване на Европа дава възможност за подготовка и изпълнение на проекти от общ интерес в рамките на политиката за трансевропейските мрежи в секторите транспорт, телекомуникации и енергетика, които са насочени към развитието и изграждането на нови инфраструктури и услуги или към модернизиране на вече съществуващите в трите сектора. 

Финансовият пакет за изпълнението на Механизма за седемгодишния период 2014 – 2020 г. е близо 33.3 млрд. евро. От тях за сектор "Телекомуникации" са предвидени към 1.2 млрд. евро, за сектор "Енергетика" – 5.9 млрд. евро и за сектор "Транспорт" – 26.3 млрд. евро. Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията е координатор за секторите "Телекомуникации" и "Транспорт".
Бенефициентите могат да бъдат само юридически лица – държавни, международни или неправителствени организации, университети, малки и средни предприятия. 

Интернет става доминираща платформа за комуникации, за бизнес и социално и културно сближаване. Затова и наличието на високоскоростен достъп и иновационни цифрови услуги в трансевропейски мащаб е от съществено значение за икономическия растеж на единния европейски пазар. А за да стимулира развитието им Европейският съюз отпуска целево финансиране по Механизма  за свързване на Европа (виж карето).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK