Примката около производителите на възобновяема енергия в България
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Примката около производителите на възобновяема енергия в България

адв. Ивана Близнакова

Примката около производителите на възобновяема енергия в България

Ако новият законопроект за промени в Закона за енергията от ВЕИ бъде приет, промените ще важат със задна дата и ще имат сериозни отражения върху бизнеса в този сектор

5293 прочитания

адв. Ивана Близнакова

© Капитал


От миналата година електроенергийният оператор прекъсва ВЕИ централите с мотивите, че потреблението в страната е по-ниско от производството, без обективни данни дали те са получили приоритетно диспечиране.

*Авторът е адвокат в aдвокатско дружество "Точева и Мандажиева"

В последните години в съответствие с европейското законодателство и общата тенденция в Европа за развитие на "зелена" енергия и в България бяха построени редица "зелени" централи. Встрани от всички безспорни екологични и обществени ползи от тази енергия бяха направени и милиарди евро инвестиции в България от местни и чуждестранни лица.

адв. Ивана Близнакова
Фотограф: Капитал

Съгласно действащото законодателство по време на въвеждането в експлоатация на повечето от зелените централи (2011, 2012 г.) Законът за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ) "обеща" на инвеститорите дългосрочни договори за изкупуване на енергията им по фиксирана цена. Много важно е да се отбележи, че тази фиксирана цена за изкупуване е плод на финансов и икономически анализ на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и в крайна сметка има за цел инвеститорът да покрие вложеното в централата и да постигне някаква възвращаемост. Всяка бизнес инициатива е основана на определена очаквана възвращаемост от направената инвестиция, в противен случай не би била направена.

 

Дотук всичко звучи логично и нормално, но...

През септември 2012 г. регулаторът ДКЕВР започна с "изненадите" за ВЕИ производителите – прие решение за въвеждане на временна такса достъп до електропреносната и електроразпределителни мрежи само за ВЕИ централи и представляваща до 39% от приходите им от преференциалната фиксирана цена. Въведената такса бе незаконосъобразна и в голямата си част отменена от Върховния административен съд (ВАС) през 2013 г. Въпреки отмяната с влязло в сила необжалваемо решение "Електроенергиен системен оператор" ЕАД (ЕСО), както и някои от електроразпределителните дружества продължават да отказват връщането й на платилите я производители. Логично, част от ВЕИ производителите заведоха съдебни дела, които спечелиха на първа инстанция (от 2014 г. е първото първоинстанционно осъдително решение срещу ЕСО за връщане на таксата) или предстои това да се случи. Дори самият ЕСО е цитиран в последното Решение Ц-12/30.06.2014 г. на ДКЕВР за определяне на цени в сектора енергетика - регулаторът не отчита в ценообразуването си задължението на ЕСО "да възстанови събраните приходи от временната цена за достъп на производителите от ВЕИ".

Междувременно от миналата година е трайна практика спиранията и прекъсванията на ВЕИ централите от електроенергийния оператор с мотивите, че потреблението в страната е по-ниско от производството, без обективно предоставени данни дали това е така. Както и без яснота дали ЕСО е ограничило първо другите видове централи предвид гарантираното по закон приоритетно диспечиране на зелените централи.

В края на 2013 г. отново в последния момент между първо и второ четене на законопроекта за държавния бюджет на България за 2014 г. се внесе и прие предложение за въвеждане на 20% такса върху приходите на производителите от вятър и слънце, както и таван на произведена енергия, която ще се изкупува по преференциална цена. Приетата такса отнема права и на практика преурежда договорите за изкупуване ретроактивно (с обратно действие) и представлява нарушение на основни конституционни права и принципи, както и на европейското законодателство и ратифицирания от България Договор за енергийна харта:

-принципа на равнопоставеността на правните субекти защита на инвестициите и собствеността -принципа на правовата държава и принципа на правната сигурност недопускане на принудително отчуждаване и закрила на собствеността противоречие с режима на държавна помощ съгласно Договора за функциониране на Европейския съюз (консолидирана версия) (ДФЕС) - дори в последното Решение Ц-12/30.06.2014 г. на ДКЕВР за определяне на цени в сектора енергетика, в секцията за НЕК е посочено, че НЕК търси съвет от ДКЕВР как би могъл НЕК да усвои събираната такса от 20% приоритетното диспечиране на централи, произвеждащи енергия от ВЕИ – противоречие с  Директива 2009/28/ЕО принципът, че за всяка такса държавата трябва да предоставя услуга противоречие с разпоредбите на Договора за енергийната хартаПрезидентът на България сезира Конституционния съд относно противоконституционност на въведената такса, като решението на съда се очаква да излезе тази година. То обаче ще има действие в бъдеще, а до постановяването му 20% такса се събира надлежно и не подлежи на връщане.

ДКЕВР прие и новите Правила за търговия с електрическа енергия (ПТЕЕ) и на 1 юли 2014 г. даде старт на балансиращия пазар, призван да уреди предизвикваните колебания от производителите на вятърна и слънчева енергия в мрежата. Макар да съдържат правно неиздържани и противоречиви разпоредби, ПТЕЕ бяха приети от ВЕИ производителите с ясното съзнание, че те трябва да покриват предизвиканите от колебания в мрежата. Предстои да се анализира доколко приложението на ПТЕЕ е обективно или не е било още един лост на регулатора да намали производството на енергията от слънце и вятър.

Дали предприетите рестрикции не бяха достатъчни?

През юни 2014 г. регулаторът отново излезе с решение, че промени ЗЕВИ в посока намаляване на количеството изкупувана ВЕИ енергия по преференциални цени, са належащи. На 26 юни 2014 г. на сайта си Министерството на икономиката и енергетиката качи законопроект за тези промени, съгласно които ДКЕВР ще определя с решения каква част от произведената ВЕИ енергия ще бъде изкупувана по преференциални цени. Това би означавало, че България променя ретроактивно схемата си за подпомагане и насърчаване на ВЕИ. Междувременно регулаторът определи цените на енергията за новия регулаторен период от 1 юли тази година на база на финансови предвиждания, че само 50% от произведената ВЕИ енергия ще бъде изкупувана по преференциална цена. Тази конструкция е в очевидно противоречие с действащия ЗЕВИ. Това противоречие не спря ДКЕВР, макар да бе ясно заявено от различни страни в хода на обсъждането на ценовото решение.

Законопроектът предвижда значителни промени по режима на изкупуването на енергия по преференциална цена, което ще доведе неизбежно до фалити на българските производители на ВЕИ енергия. Законопроектът съдържа и ревизия на процедурите по присъединяване на ВЕИ производителите, което присъединяване е направено с влезли в сила и неотменяеми строителни актове. Приемането на този законопроект отново би означавало нарушение на основни конституционни права и принципи, както и на европейското законодателство и ратифицирания от България Договор за енергиийна харта. Ще се случи ли тази поредна ревизия на правната рамка (която и без това трудно може да претендира, че създава предпоставки за стабилно развитие) или ще могат да бъдат намерени други по-балансирани и законосъобразни решения за справяне в кризата в сектора, предстои да разберем.

Статията не представлява правно становище или съвет, свързан с конкретна ситуация или субект. Поради ограничения й обхват същата не претендира за изчерпателност по темата. За повече информация по засегнатите по-горе въпроси можете да се обърнете към автора на e-mail: bliznakova@tmlawoffice.bg или на www.tmlawoffice.bg

Автор: Капитал Daily
От миналата година електроенергийният оператор прекъсва ВЕИ централите с мотивите, че потреблението в страната е по-ниско от производството, без обективни данни дали те са получили приоритетно диспечиране.

*Авторът е адвокат в aдвокатско дружество "Точева и Мандажиева"


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

14 коментара
 • 1
  estqwerty avatar :-P
  estqwerty
 • 2
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  [quote#1:"estqwerty"]цирк. [/quote]Моля, не обиждайте цирка, като го сравнявате с тези НАГЛИ и БЕЗОТГОВОРНИ действия на ДКЕВР и законодателя в лицето на БСП, ДПС и Атака.

  ДКЕВР направо гони и малкото чуждестранни инвеститори в България, като прави бизнес средата абсолютно не предвидима! Последствията ще засегнат всички българи!

  ОСТАВКИ!

 • 3
  i_petrov avatar :-|
  i_petrov

  И като се замислиш че всичко това е заради подкупно експертче объркало прогнозната консумация на електроенергия в държавните стратегии ????
  Ти става густо на душата.

  Към момента 18:50 13-07-2014 22% от произведената енергия е от възобнавяеми източници

  При наличие на свръхпроизводство или всички ще си намалят производството или посредствените ще фалират

 • 4
  today avatar :-|
  today

  Сякаш целта е Пеевски и др. подобни да ги заграбят, пък после вече да им се изкупува тока на нормална цена. А?

 • 5
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  [quote#3:"i_petrov"]При наличие на свръхпроизводство или всички ще си намалят производството или посредствените ще фалират[/quote]Това което предлагате е социализъм и комунизъм!

  Трябва да има истински ПАЗАР на електроенергия на специализирана борса и то заедно с други държави в региона.

  Само пазарът и никой друг трябва да определя кой и колко електроенергия ще произвежда. В Германия има почасов пазар на електроенергия на който през деня електроенергията от фотоволтаици достига НУЛЕВА и дори отрицателна цена. Преди няколко дена през деня ПОЛОВИНАТА електроенергия произвеждана в Германия беше САМО от фотоволтаици!

 • 6
  bvsc avatar :-|
  Да, ама не

  До коментар [#2] от "BlueWater":

  Да, ДКЕВР действително беше безотговорен, когато позволи на ВЕИ "инвеститорите" да се превърнат във фактор при ценообразуването, от който всички страдат- от индустриални консуматори до домакинства.Преференциалните цени са просто смешни и за заплаха за националната ни сигурност за сметка на няколко "инвеститори" със съмнителна репутация. Докога АЕЦ-а няма да работи на пълен капацитет за свободен пазар? Не стига, че почвата за ВЕИ мафията беше подготвена със затварянето на 4 блока, а парите по фонд Козлодуй не бяха инвестирани активно в енергоспестяване, ами сега и ВЕИ-тата се обадиха. Просто е смешно- цени от 400, понякога 500 лв на мегават.. За какво, за 3-ма на хартия работещи във фирмата ли. На това му се вика наглост. Но е виновна ДКЕВР, че позволи това.

 • 7
  stopet avatar :-|
  stopet

  До коментар [#5] от "BlueWater":

  Напълно съм съгласен, че пазара трябва да определя всичко. Само, че не виждам връзката. Няма нищо общо между пазар и задължително изкупуване със фиксирана цена. Ако производителите на възобновяема енергия играят на пазара, трябва всички да фалират, защото сега тяхната енергия се изкупува на цена 3 пъти по-голяма от пазарната.

 • 8
  bvsc avatar :-|
  Да, ама не

  До коментар [#5] от "BlueWater":

  И как ще има ПАЗАР на ел.енергия при положение, че 40% от ел.енергията се произвежда по дългосрочни договори, по думите на министъра, който не си мръдна пръста, за да спре ВЕИ експанзията(Трайков) Американските централи и ВЕИ "инвеститорите" през последните 4 години докараха НЕК до такава дупка в баланса, че и да си дрънкате колко евтини били ВЕИ-тата, няма смисъл.На България не и трябваха ВЕИ мощности, а инвестиции в енергоспестяване и предоговаряне с американците. Относно Германия, много регионални браншови организации изразиха опасенията си, че това ще им се отрази негативно. Но не, едно си знаете вие, "инвеститорите" или платените лобисти и си го повтаряте. Как сте били репресирани, как средата била лоша и тем подобни заучени фрази. Що за инвеститори сте, знаейки за спадащото потребление и неконкурентни цени, да не съобразите, че конюнктурата ще наложи рестрикции в средносрочен план. Жалка картинка и сега мрънкайте, ако затворим АЕЦ-а, априори най-евтината енергия, ще грейнете от щастие. Няма да ви се получи номера, лобито ви успя с 1-4 блок, но няма да успее сега

 • 9
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  До коментар [#6] от "Да, ама не":
  До коментар [#8] от "Да, ама не":

  Не знам как успявате, но всяко ваше изречение е пълна глупост и измислици. Не считам за нужно да ви отговарям ,защото ще трябва да напиша цяла статия.

 • 10
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  [quote#7:"stopet"]Няма нищо общо между пазар и задължително изкупуване със фиксирана цена.[/quote]А какво общо има между Закон за задължително изкупуване на електроенергия от ВЕИ с гарантирана цена и принудително ограничаване на производството на 40 или 60% от мощността, което го няма разписано в закона?

  Проблемите са създадени от законодателя с калпав закон и ДКЕВР която нарочно не го прилага, но и не внася предложения за промени!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK