10 съвета към търсещите кариера в България

Какво да правите, ако сте учили в чужбина, но планирате да работите обратно в страната

Всяка година различна част от завършващите младежи напускат България с идеята да получат своето висше образование и да натрупат жизнен опит в различно общество с различна култура. Със сигурност всички заминали си спомнят вълненията покрай самото заминаване, идеята, че ще се запознаят с множество други чуждестранни студенти, ще прекарат незабравими мигове и ще намерят своя път в живота. Идва момент, в който студентите започват да мислят за своето бъдеще и за вълнуващи и интересни кариерни възможности за развитие. Една част от завършилите в чужбина търсят реализацията си там, а за други по-добрo решение се оказва връщането в България. Неоспорим факт е, че и двете групи са изправени пред най-различни възможности, но за тези, които искат да търсят кариерно развитие и да градят кариера в България, ето няколко полезни съвета:

1) Започнете да се оглеждате за кариерни възможности по-рано

Българският пазар е стратегическа локация за много международни компании, които имат представителства и тук. Все повече и повече от тях правят планове за развитие и разширяване на бизнеса и услугите, които предлагат. Това само по себе си води до създаването на много нови, несъществуващи преди това, кариерни възможности, които да можете да обмислите. И тъй като някои от тези позиции биват откривани малко по-напред във времето, добра идея би било да стартирате търсенето си няколко месеца преди връщането си в България. Би било добре да оставите малко време на компаниите да разгледат вашето CV, да се запознаят с вашата кандидатура, а в същото време така вие можете по-добре да оцените всички възможности, които се предлагат или все още се развиват на българския пазар. Също така повечето компании са достатъчно гъвкави и бихте могли да проведете първите интервюта по телефона. Голяма част от тях търсят различни и интерактивни начини за провеждане на интервютата и ако имат представителства в държавата, в която сте сега, бихте могли да отидете в техен офис и да проведете интервюто от там, с видеоконферентна връзка например.

2) Описвайте по-подробно проектите/инициативите, в които сте участвали

Чуждестранните университети предлагат голям брой атрактивни и специфични специалности, които намират чудесно приложение в България. Това, което е хубаво, е, че много често те са доста близки до бизнеса, но невинаги е толкова лесно да се определи какво точно е учил даден кандидат или с каква насоченост е неговото образование. В крайна сметка се оказва, че тези специалности са много по-широко приложими от предполаганото и имате много повече възможности, отколкото е изглеждало на пръв поглед. В такъв случай добра идея би било, ако описвате по-подробно проектите и инициативите, в които сте взимали участие. Това, от друга страна, би могло да даде по-добра представа за нещата, от които се интересувате, и би могло да даде знак, че сте активни и работите над себе си и целите си.

3) Направете предварително проучване за условията на работа в България

Голяма част от работодателите в България осъзнават, че повечето от завършилите в различна среда студенти имат не толкова добра представа за заплащането и стандарта в България. След няколко години живот със различен стандарт това е напълно нормално. В крайна сметка, ако сме решили да търсим работа отново в България, най-лесното нещо, което би могло да се направи, е ориентировъчно да се проверят цените на водата/тока/наемите/отоплението и сами да пресметнете каква заплата бихте могли да изисквате от бъдещия си работодател, базирано на това.

4) Търсете и се интересувайте от хора, които правят същото като вас

В България все повече и повече се наблюдава създаването и развитието на различни общности, имащи за цел да обединят професионалисти в определена сфери. Хубаво е, че дори навсякъде из социалните мрежи има различни групи, обединяващи хора, които работят в една и съща сфера и такива, които се интересуват от нея. Добра идея би било да потърсите такива контакти, да се интересувате от това къде се събират тези хора, да се включвате активно в дискусиите, които водят, да инициирате такива, за да можете да придобиете по-добра представа за самата сфера. Освен това, посещавайки такива събития и комуникирайки с тези хора, вие не оставате просто един току-що завършил студент, а кандидат, който би бил чудесно попълнение за тяхната компания, защото интересът му към определена сфера е явен и отличителен.

5) Искайте съвети от специалистите човешки ресурси

В по-големите градове в Европа регулярно се провеждат кариерни форуми, а пък в страната поне 5-6 пъти в годината. HR-те са много много отворени към това да дават съвети на всички, които имат желание, и могат много добре да отговорят на притесненията, които имате. Това са хората, които имат най-добро виждане над трудовите пазари и могат да ви дадат най-релевантната и полезна информация, свързана с търсенето на работа. Освен това кариерните консултации, които правят, са изключително полезни и бихте могли да използвате съветите, които те ще ви дадат, за бъдещото си развитие.

6) Изградете собствен брандинг

Неоспорим факт е, че опитът зад граница е изключително полезен, защото помага да изградите качества, които ще ви бъдат от полза в голяма, международна компания, но в повечето случаи това не е достатъчно, за да станете предпочитания кандидат. Недейте да разчитате единствено на дипломата си, а се възползвайте се от всичко различно и иновативно, което сте научили и не е навлязло в страната, за да можете да предложите различна гледна точка и различни решения за дадени казуси и проблеми. Приемете го като интересна възможност да използвате международния си опит.

7) Подгответе внимателно документите си за кандидатстване

Отделете време, за да подготвите мотивационното си писмо, да се поинтересувате от компанията и да помислите как бихте могли да използвате тази информация, за да изпъкнете от останалите кандидати.

8) Не спирайте да инвестирате в знанията си

Макар и да сте завършили образованието си извън страната, не можете да си позволите да разчитате само на това на този етап. Никога не спирайте да обогатявате знанията си и да се опитвате да бъдете по-добри в това, което правите. Истината е, че живеем в изключително динамичен свят, в който много често се оказваме в ситуация, в която трябва да преосмислим това, което знаем, защото то е вече неадекватно за пазара и неговите изисквания. В такава ситуация нямаме никакъв избор, освен да продължаваме да учим, защото в противен случай рискуваме да бъдем недостатъчно подготвени за изискванията на работодателите.

9) Не забравяйте за вашите "меки умения"

Много често хората смятат, че притежават тези умения по рождение, но истината е, че е доста важно да обръщате внимание на тях. Комуникационните умения, уменията за преговор, емоционалната интелигентност са важна част от профила на успешния кандидат. В някои университети има доста възможности за развиване на тези компетенции – възползвайте се от тях.

10) Tърсете позитивното във всяка ситуация

Недейте да подхождате с отрицателна енергия към всичко, много лесно ще се изтощите и ще загубите желанието и мотивацията си. По-скоро винаги се опитвайте да търсите алтернативно решение на даден проблем и да се фокусирате върху това да постигнете желаната си цел, а именно да спечелите желаното от вас работно място.

* Ива Начкова, консултант "Подбор на персонала" в HP

В. "Капитал Daily" и сайтовете karieri.bg и dnevnik.bg са медийни партньори на форума "Кариера в България. Защо не?". През следващите няколко седмици на страниците на рубриката "Човешки ресурси" ще представим съвети на специалисти в областта на човешките ресурси към млади професионалисти с образование и опит в чужбина. Още информация по темата можете да намерите и на останалите две платформи. Сайтът karieri.bg вече започна поредица "Обратно в България", в която се представят млади българи с образование и опит в чужбина, избрали да развиват кариерата си в страната.

 Тази година изложението "Кариера в България. Защо не?" ще се проведе на 10 септември, в "Интер експо център". На събитието ще се представят близо 80 работодатели, търсещи млади специалисти с образование и опит в чужбина, а посетителите ще имат възможност за безплатна кариерна консултация.

Още от Капитал