Новите директиви за обществените поръчки и малките и средни предприятия

Последните промени в европейското законодателство предвиждат редица облекчения за участието на МСП в обществени търгове предвид потенциала им за създаване на работни места, растеж и иновации

Shutterstock    ©  Shutterstock
Възлагащите органи нямат право да изискват от икономическите оператори минимален оборот, който надвишава повече от двукратно прогнозната стойност на поръчката.

Една от целите на новите европейски директиви в областта на обществените поръчки е преработка на съществуващите процедурни правила, за да се улесни по-специално участието на малките и средните предприятия (МСП) във възлагателните процедури. Новите директиви отчитат обстоятелството, че към момента на пазара на обществени поръчки в държавите членки се наблюдава тенденция на окрупняване на търсенето от страна на купувачите в публичния сектор с оглед постигане на икономии от мащаба. Това се постига чрез концентриране на покупките от по-малък на брой участващи възлагащи органи или възлагане на по-големи по обем и стойност договори за обществени поръчки и за по-дълъг срок. Поради тази причина новите директиви прокламират, че окрупняването и централизирането на процедурите по възлагане на обществени поръчки трябва да се следят внимателно, за да се избегне прекомерната концентрация на покупателна способност и за да се запазят възможностите за достъп до пазара за МСП.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал