Партньорска проверка за енергийните регулатори в ЕС

Възможност за контрол на решенията на ДКЕВР от страна на наднационалния специализиран орган на Европейския съюз – Агенцията за сътрудничество на националните регулатори в областта на енергетиката

Темата за начина, по който регулаторите в областта на енергетиката изпълняват правомощията си в рамките на Европейския съюз, е актуална още от създаването на либерализационното законодателство в края на 90-те. При приемането на Третия либерализационен пакет в преамбюла на Директива 2009/72 относно общите правила за вътрешния пазар на електроенергия се констатира, че "все още не съществува … еднакво ефективно ниво на регулаторен надзор във всяка държава членка", което е сред основните причини за развитието на европейското законодателство в областта. Според него един добре функциониращ вътрешен пазар на електроенергия следва да осигурява на производителите подходящи стимули за инвестиции в ново производство на електроенергия, включително електроенергия от възобновяеми енергийни източници, като се обръща особено внимание на най-изолираните държави и региони в енергийния пазар на общността.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  today avatar :-|
  today
  • + 1

  То хубаво регулаторите да са независими, но това не означава слободия, а тука всяка независимост се възприема точно така.
  Благодарение на соц решенията и подкрепата от страна на ДКЕВР стигнахме до огромна задлъжнялост на НЕК. Айде стига вече!

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал