Какви доходи може да получава управителят на дружество
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какви доходи може да получава управителят на дружество

Какви доходи може да получава управителят на дружество

В случая законът дава доста възможности

24885 прочитания

За да бъде едно лице вписано като управител, е необходимо да бъде сключен договор за управление и контрол.

Често дискутирана тема е какви възможности съществуват пред управителите на дружества за получаване на парични средства под различна форма и дали тези възнаграждения са признати разходи за дружествата.

Какво означава управител на дружество?

По смисъла на Търговския закон управителят организира и ръководи дейността на дружеството съобразно закона и решенията на общото събрание, като представлява дружеството заедно или поотделно.

Всеки съдружник има право да управлява дружествените работи, освен ако с дружествен договор управлението не е възложено на един конкретен или на няколко съдружника или на друго лице, което може да не е съдружник. Съдружникът невинаги е управител, както и управителят може да не е съдружник.

Едно лице се счита, че е управител, когато е налице сключен договор за управление и контрол и този договор бъде вписан в Търговския регистър. Датата на вписването на този договор се счита за дата на встъпване на управителя в своите права и задължения като такъв.

Договор за управление и контрол

За да бъде едно лице вписано като управител, е необходимо да бъде сключен договор за управление и контрол. Това е специфичен облигационен договор, който се сключва по решение на съвета на директорите, общото събрание или по решение на едноличния собственик. В този договор се регламентират отношенията между дружеството и физическото лице – управителя.

Договорът за управление и контрол е задължително да бъде сключен в писмена форма. С този договор се предава управлението на едно предприятие като съвкупност от права, задължения и фактически отношения, а управителят се задължава срещу определено възнаграждение да постигне определени стопански резултати в рамките на договорен срок или безсрочно. В него може и да не е договорено възнаграждение, това не е задължително.

В случаите, когато управител не получава възнаграждение за своето управление,  той е задължен поне да се самоосигурява през ръководеното дружество, освен ако не е достигнал максималния осигурителен доход (2400 лв.) по други свои трудови и извънтрудови правоотношения.

Управителят може да бъде освободен с решение на органа, който е взел решение за неговото назначаване – съвета на директорите, общото събрание или едноличния собственик, като за дата на освобождаването на управителя се счита датата на вписването на това решение в Търговския регистър.

Възможности за управителя да получава доходи

Договор за управление и контрол с договорено възнаграждение – това е възнаграждение, което е свързано само и единствено с изпълняване на дейности по управлението и контрола на дружеството. Доходът по ДУК се облага с осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство, за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, ТЗПБ (злополука) и безработица и здравни осигуровки. Времето, през което лицето е заето по този договор, се зачита за осигурителен стаж, но не и за трудов. За данъчни цели получените доходи по ДУК са приравнени на доходи от трудов договор и се облагат по един и същ начин.

Възнаграждение за положен личен труд -  това е възнаграждение, което може да се изплаща на управител по ДУК или на самоосигуряващо се лице, което е положило труд в дружеството извън управлението. Например, ако управителят е зает в производствения процес. В този случай това възнаграждение не се облага с осигурителни вноски от платеца на дохода, а лицето е длъжно в края на годината да изравни осигурителните си вноски в годишната данъчна декларация, съобразно направените авансови вноски като самоосигуряващо се лице. За данъчни цели платецът на дохода го облага с авансов данък 10% по ЗДДФЛ.

Дивиденти – облагат се с данък при източника в размер на 5% върху разпределения дивидент, като данъкът се удържа и внася от платеца на дохода.

Тантиеми/премии – това са възнаграждения, получени от физическото лице като резултат от извършваната от него трудова дейност в дружеството. Този доход се включа в осигурителния доход на лицата за периода, за който се отнасят.

Възнагражденията и осигуровките на управителите разход ли са за дружеството

Когато управителят получава възнаграждение по ДУК, цялата сума на разходите за това възнаграждение и дължимите осигурителни вноски се признават за разход на дружеството. За данъчни цели тези разходи се признават тогава, когато възнаграждението бъде изплатено. Признават се и разходите за изплатено възнаграждение за положен личен труд при неговото изплащане.

Когато един управител не получава възнаграждение по ДУК и е задължен да се самоосигурява, както се подразбира от задължението, разходите за осигурителни вноски са за негова сметка независимо от това, че се внасят от дружеството. В този случай тези осигурителни вноски не се считат за разход на дружеството, нито за счетоводни, нито за данъчни цели.

Съществува и още една възможност за едноличните собственици за получаване на възнаграждение от собственото си дружество и това е по трудов договор! Да, възможно е, но само и единствено ако едноличният собственик ще упражнява трудова дейност, която не е свързана с дейността на управлението на дружеството и за управител е наето друго лице.

За да бъде едно лице вписано като управител, е необходимо да бъде сключен договор за управление и контрол.

Често дискутирана тема е какви възможности съществуват пред управителите на дружества за получаване на парични средства под различна форма и дали тези възнаграждения са признати разходи за дружествата.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  Повече такива статии.Другото е...ала- бала.

 • 2
  albito avatar :-|
  albito

  "В случаите, когато управител не получава възнаграждение за своето управление, той е задължен поне да се самоосигурява през ръководеното дружество, освен ако не е достигнал максималния осигурителен доход (2400 лв.) по други свои трудови и извънтрудови правоотношения."

  Не е точно така...важи само в случаите, когато управителят е и съдружник в дружеството.

 • 3
  skary_du avatar :-(
  skary_du

  Защо не си пишете по счетоводните въпроси и не оставите правните теми за юристите? Статия с толкова грешки не бях виждала от много време.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.