Алтернативата наем на сейф
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Алтернативата наем на сейф

Алтернативата наем на сейф

По-сигурна ли е касетката под наем в банка от депозита

7700 прочитания

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Ценностите и средствата в сейфа не са гарантирани като влоговете в банките до 196 хил. лв.

Вследствие на последните събития в България, довели до доза несигурност къде да съхраним спестени средства, на дневен ред излиза опцията за наем на сейф. Договорът за наем на сейф е уреден в Търговския закон. По силата на този договор наемодателят (в общия случай банка) предоставя на наемателя срещу възнаграждение ползването на сейф в охраняемо помещение.

За какво служи

Сейфът служи за съхраняване на парични средства, ценности и ценни книги, други вещи и документи. Съдържанието на сейфа – вида и стойността на паричните средства, ценности и др. могат да бъдат обявени пред банката, но могат и да останат с необявено съдържание, по преценка на наемателя и в зависимост от предлаганите услуги на банките.

В сейфа не могат да се поставят предмети, застрашаващи сигурността на сейфа и на банката – например взривоопасни вещества, както и вещи, чието приемане е забранено от закона – например наркотични средства. Банката контролира по подходящ начин спазването на това изискване, без да се разкрива съдържанието на вложеното, когато то не е обявено. Обикновено се ползват специални технически средства, детектори за спазването на това законово изискване.

Кой има достъп

Обикновено сейфът се отваря само с два ключа, като единият ключ е у лицето наемател, а другият в банката. Банката няма право да притежава копие от ключа на сейфа, предаден на наемателя.

За разлика от депозита, при който банката ползва вложените средства, тук тя няма право нито да ползва, нито да се разпорежда с вещите и средствата в сейфа.

Има ли гаранция за съдържанието на сейфа

Ценностите и средствата в сейфа не представляват влог по смисъла на Закона за гарантиране на влоговете в банките. По тази причина гаранцията до размера на 196 хил. лв. за средства и ценности, пазени в сейф на банка, не се прилага.

Банката като професионален търговец носи пълна имуществена отговорност за обявеното съдържание в сейфа освен в случаите на непреодолима сила. Възможно най-сигурната защита срещу природните бедствия като вид непреодолима сила е застраховката. Що се касае до грабеж или кражба е спорно дали те биха представлявали "извинение" за банката, попадащо под дефиницията на непреодолима сила. Както Върховният касационен съд посочва в свое решение от 2013 г.* "нормалното ползване на сейфа е свързано и произтича от поетото задължение на наемодателя да осъществява охрана на помещението. В този смисъл, грижата на добрия търговец – наемодател на сейф, включва предприемане на всички необходими мерки за препятстване на достъпа на неоторизирани лица до помещението и до сейфа, както и мерки за защита от въздействие върху помещението и сейфа, които биха могли да имат за резултат накърняване на неприкосновеността на съдържанието на сейфа." В този смисъл разграничението между непреодолимата сила и неизпълнението на задължението да се полага грижата на добрия търговец по договор за наем на сейф се извършва "според конкретните факти и обстоятелства относно осъщественото посегателство върху сейфа и помещението, в което той се намира, и предприетите мерки от наемодателя по опазване на неприкосновеността на сейфа и помещението при изпълнението на договора и към момента на настъпване и развитие на събитието".

За да бъде реализирана обаче тази отговорност на банката, наемателят на сейфа трябва да докаже по несъмнен начин съдържанието на сейфа, съответно понесената имуществена вреда. Това е възможно в случаите на обявяване на съдържанието на сейфа на банката. За съжаление от публично достъпната информация повечето банки не предлагат услугата наем на сейф с обявено съдържание.

Обезщетение за неимуществени вреди

В скорошно решение на Софийски градски съд, което е в процес на обжалване и не е влязло в сила**, съдът е отсъдил в полза на клиент физическо лице неимуществени вреди като следствие от договорното неизпълнение на задължението на банката да опази неприкосновеността на сейфа. И в този казус лицето наемател е ползвал сейфа с необявено съдържание. По тази причина лицето не е могло да докаже съдържанието му и съдът не му присъжда понесените имуществени вреди. Съдът обаче отсъжда неимуществени вреди, като "намира за безспорно установено, че загубата на спестяванията (макар и неустановени като размер) изцяло нарушава плановете" на лицето. "А дългогодишната й дейност по спестяване на парични средства е терминирана в един момент, обезсмислен е реално живота й в последните години. Горните факти са изцяло в причинна връзка с договорното неизпълнение на задължението на банката да опази неприкосновеността на касетката."

Предстои да видим дали и следващите инстанции ще споделят първоинстанционното решение по казуса.

автор: Автор: адв. Ивана Близнакова, съдружник в адв. дружество "Точева и Мандажиева"

------

Тази статия не представлява правно становище или правен съвет, свързан с конкретна ситуация или субект. За повече информация по засегнатите по-горе въпроси, както и за индивидуална консултация можете да се обърнете към автора на e-mail: [email protected]; www.tmlawoffice.bg

*Решение № 6 гр.София, 27.02.2013 г. ВКС, ТК, I отд.

**Решение № 2614 от 14.4.2014 г. СГС, ГО 1-21

Ценностите и средствата в сейфа не са гарантирани като влоговете в банките до 196 хил. лв.

Вследствие на последните събития в България, довели до доза несигурност къде да съхраним спестени средства, на дневен ред излиза опцията за наем на сейф. Договорът за наем на сейф е уреден в Търговския закон. По силата на този договор наемодателят (в общия случай банка) предоставя на наемателя срещу възнаграждение ползването на сейф в охраняемо помещение.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    abygale avatar :-|
    abygale

    Пред няколко месеца исках да наема сейф в централния офис на Уникредит Булбанк. За моя изненада годишната такса бе в пъти по висока от другите банки. Дават право на две посещения месечно, над това се плащат 20 лв. за следващо посещение. Поисках да видя как изглежда помещението и се шашнах - тясно, само пет стъпала под основния салон и вътре тръба за вентилация, която излиза директно на тротоара откъм Т. Александров, с размери достатъчни спокойно да влезе слабичко циганче например... Отказах се.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK