Седем въпроса за банковата несъстоятелност
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Седем въпроса за банковата несъстоятелност

Седем въпроса за банковата несъстоятелност

Съдът определя начална дата на неплатежоспособността на банката, която е много важна, защото редица сделки и действия, извършени след нея могат да бъдат обявени за недействителни

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Вземанията на кредиторите на банката в чужда валута се превръщат в левове по курса на БНБ към датата на решението за откриване на производството.

Банковата несъстоятелност се урежда от специален закон. В някои отношения режимът на банковата несъстоятелност е сходен с разпоредбите на общата несъстоятелност, но има и съществени различия. Ще ги представим в две поредни статии.

Кой са органите, играещи роля в банковата несъстоятелност?

Основните органи, които имат водеща роля в банковата несъстоятелност, са БНБ, Фондът за гарантиране на влоговете в банки ("Фондът"), синдикът и съдът. Ролята на БНБ в банковата несъстоятелност се свежда основно до вземане на решение да се поиска откриване на производство по несъстоятелност. За разлика от останалите търговски дружества, за които всеки кредитор има право да поиска откриване на производство по несъстоятелност, по отношение на банка БНБ е единственият орган, който има това право.

Основна роля обаче играе Фондът.

Как и кога се открива производство по несъстоятелност за банка?

БНБ прави искане до съда за откриване на производство по несъстоятелност на банка, след като първо е отнела лиценза на банката на основание неплатежоспособност на банката, т.е. когато банката не изпълнява повече от 7 работни дни свое изискуемо парично задължение, ако това е пряко свързано с финансовото й състояние и по преценка на БНБ не може да се очаква изплащане на изискуемите парични задължения в приемлив период от време, или когато собственият капитал на банката е отрицателна величина.

Искането на БНБ за откриване на производство по несъстоятелност се отправя до окръжния съд по седалището на банката, който трябва да насрочи заседание по искането до 15 дни след това. БНБ предупреждава и Фонда за искането.

Ако решението на БНБ за отнемане на лиценза на банката е влязло в сила (т.е. не е обжалвано пред съд), съдът открива производството по несъстоятелност, а в противен случай спира производството до приключване на обжалването на акта на БНБ за отнемане на лиценза на банката.

Може ли да се обжалва решението за откриване на производство по несъстоятелност на банка?

Да, но кръгът на лицата, които могат да направят това, e силно ограничен – самата БНБ, квесторите на банката (ако такива са били назначени преди това) или прокуратурата.

Какво се случва, когато се открие производство по несъстоятелност на банка?

Когато съдът открие производство по несъстоятелност на банка, дейността на банката като такава, както и на органите й, се прекратява и се постановява обща възбрана и запор върху имуществото й. Съдът също така определя т.нар. начална дата на неплатежоспособността на банката. Тази дата е много важна, защото редица сделки и действия, извършени след нея, могат да бъдат обявени за недействителни.

Важен ефект от откриването на производството по несъстоятелност е, че вземанията на кредиторите на банката в чужда валута се превръщат в левове по курса на БНБ към датата на решението за откриване на производството. Това поражда валутен риск за кредиторите на банката в допълнение към риска от самата й несъстоятелност.

От момента на откриване на производството по несъстоятелност само синдиците на банката имат право да управляват и да се разпореждат с имуществото й, а ако преди това на банката са били назначени квестори от БНБ, те могат да извършват само действия, насочени към съхраняване на имуществото.

Спират се всички съдебни, арбитражни и изпълнителни производства спрямо банката.

Синдици

Когато бъде открито производство по несъстоятелност на банка, съдът назначава двама синдици на банката, които се посочват от Фонда. Синдик на банка може да бъде само физическо лице, отговарящо на редица изисквания за професионален опит, репутация и обща характеристика, включително да не е бил преди това в ръководен орган на банката и да няма роднински връзки с такива лица, да няма търговски, финансови, делови или други интереси в банката или в неин кредитор, които могат да го поставят в положение на конфликт на интереси, самият той да не е кредитор на банката и да няма роднински отношения с такива и др.

Синдиците сключват с Фонда договор за дейността им, включително възнаграждението, което ще получават.

Фондът може по всяко време да смени синдик, ако прецени, че не изпълнява точно задълженията си или застрашава интересите на кредиторите на банката.

Какво правят синдиците на банката?

Основното задължение на синдиците е да опазят, издирят и попълнят имуществото на банката, да съберат вземанията й, да издирят и уточнят кои са кредиторите на банката, да продадат и осребрят имуществото на банката и да разпределят между кредиторите получените средства. Синдиците действат задължително единодушно и само заедно. Най-важните им действия подлежат на предварително съгласуване с и одобрение от Фонда и/или съда. Те се отчитат ежемесечно или при поискване пред Фонда. Кредиторите имат право на достъп до отчетите им.

Синдиците нямат право пряко или чрез свързани лица да придобиват имущество от банката и носят имуществена отговорност за вредите, причинени виновно на банката и на кредиторите й от техните действия или бездействия.

Каква е ролята на Фонда за гарантиране на влоговете в банки?

Фондът играе важна роля в банковата несъстоятелност. Както е споменато по-горе, той определя синдиците на банката, сключва договор с тях, надзирава и одобрява действията им, одобрява разходите им, може да ги смени по всяко време и т.н.

Може би най-важните му функции са, че той одобрява програмата за осребряване на имуществото на банката и следи за нейното изпълнение, одобрява сметките за разпределение на средствата, получени от осребряването на имуществото, дава разрешение за сключване на сделки за цесии, даване вместо изпълнение и други методи на уреждане на вземания и задължения на банката, предявява отменителни искове и др.

Повечето от съществените решения на Фонда се вземат колективно, а също така подлежат и на съдебен контрол, т.е. могат да бъдат обжалвани пред съд.

--------

Продължението ще обхваща темите как могат да бъдат отменени сделки при производство по несъстоятелност, как се предявяват вземания, как се продава имущество на банка и др.

Вземанията на кредиторите на банката в чужда валута се превръщат в левове по курса на БНБ към датата на решението за откриване на производството.

Банковата несъстоятелност се урежда от специален закон. В някои отношения режимът на банковата несъстоятелност е сходен с разпоредбите на общата несъстоятелност, но има и съществени различия. Ще ги представим в две поредни статии.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.