Осигуряване на лица за собствена сметка
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Осигуряване на лица за собствена сметка

Осигуряване на лица за собствена сметка

Кой е задължен и как се определят вноските

16264 прочитания

Окончателен размер на осигурителния доход не определят само земеделските производители и тютюнопроизводителите.

Внасянето на осигурителни вноски е задължение на всяко физическо лице, получаващо доходи от трудовата си дейност. Самоосигуряващи се лица са онези, които по закон имат задължение да внасят вноските изцяло за своя сметка.

Такива са лицата, упражняващи свободни професии, занаятчийска дейност, собственици или съдружници в търговски дружества, едноличните търговци, както и земеделските производители и тютюнопроизводителите. Те са задължително осигурени за рисковете инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, като по свое желание могат да се осигуряват и за рисковете общо заболяване и майчинство.

Самоосигуряващите се лица не могат да се осигуряват за рисковете безработица, трудова злополука и професионална болест, както и във фонда за гарантиране на вземанията от работниците и служителите. За да може едно лице да започне осигуряването си за своя сметка, трябва да са налице някои условия. На първо място е лицето да извършва трудова дейност, за която да подлежи на осигуряване за своя сметка.

Кога става регистрацията

При упражняване на някоя от горепосочените дейности лицето трябва да се регистрира като самоосигуряващо се лице, като посочи дата на започване на трудовата си дейност. Тази регистрация става посредством подаване на декларация по утвърден образец от директора на НАП, в която самоосигуряващите се лица декларират началото на осигуряването си, както и заявения от тях вид на осигуряването и покритите социални рискове.

Декларацията задължително се подписва от самоосигуряващото се лице и може да бъде подадена лично от него или от упълномощен представител. Срокът за подаване на декларацията е 7 дни от датата на започване, възобновяване, прекъсване или прекратяване на осигуряването. Когато декларацията не е подадена в срок, лицето подлежи на осигуряване само за рисковете инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт. Тоест не може да избира да се осигурява и за рисковете общо заболяване и майчинство.

Избрания вид на осигуряването самоосигуряващите се лица могат да променят всяка календарна година отново с подаването на същата декларация, в която посочват избрания вид осигуряване. При прекъсване и възобновяване на дейността през годината лицата не могат да избират вида на осигуряването и ще бъдат осигурени само за задължителните рискове.

Осигурителните вноски за самоосигуряващите се лица се внасят авансово върху избран от тях размер на  дохода. Той не може да бъде по малък от минималния размер на осигурителния доход и не по-голям от максималния определени в Закон за бюджета на ДОО за съответната година.

Определяне на осигурителния доход

Минималният размер на осигурителния доход (МОД) за тези лица за 2014 г. се определя според декларирания от лицата облагаем доход като самоосигуряващи се лица в годишна данъчна декларация за 2012 г. Той се определя по следния начин: при деклариран облагаем доход до 5400 лв. МОД ще бъде 420 лв.; при облагаем доход от 5400,01 лв. до 6500 лв. МОД - 450 лв.; при облагаем доход от 6500,01 лв. до 7500 лв. МОД – 500 лв.; и при облагаем доход над 7500 лв. МОД ще бъде 550 лв.

Когато самоосигуряващите се лица не са извършвали дейност през 2012 година, както и за започналите дейността си през 2014 година МОД ще бъде абсолютният минимум от 420 лв. Когато за един и същи месец лицата са осигурени на различни основания, например по трудов договор и като упражняващи свободна професия, осигурителните вноски се внасят върху сбора от доходите им от различните основания, но върху не повече от максималния осигурителен доход.

В случаите, в които едно лице упражнява повече от една дейности, за които подлежи на осигуряване за своя сметка, трябва да се има предвид, че то може да избере за коя от дейностите да се самоосигурява, но не може да се самоосигурява за повече от една дейност. След изтичане на календарната година, за която са внасяни авансови осигурителни вноски, самоосигуряващите се лица определят окончателен размер на осигурителния доход за изтеклата година. Това става с попълването на справка за окончателния размер на осигурителния доход, която е приложение към годишната данъчна декларация на физическите лица.

В справката лицата попълват всички доходи от трудова дейност, които са посочили в различните приложения на годишната данъчна декларация, и осигурителния доход, върху който са внасяни авансовите осигурителни вноски. Окончателен размер на осигурителния доход не определят само земеделските производители и тютюнопроизводителите, които произвеждат непреработена растителна или животинска продукция, но само за доходите от тази си дейност. Окончателният размер на осигурителния доход е изключително важен, тъй като именно той се вписва в осигурителните книжки на лицата.

Размерът на осигурителните вноски за 2014 г. е, както следва:

- За фонд "Пенсии": за лицата, родени преди 1 януари 1960 г. - 17,8 на сто, за лицата, родени след 31 декември 1959 г. - 12,8 на сто

- За фонд "Общо заболяване и майчинство" - 3,5 на сто

- За ДЗПО в УПФ за лицата, родени след 31 декември 1959 г. - 5 на сто

- За здравно осигуряване - 8 на сто.

При определянето на окончателния размер на осигурителните вноски, когато след преизчислението се наложи да бъдат довнасяни осигурителни вноски, такива се изчисляват само за фонд "Пенсии" и за ДЗПО без оглед на вида на осигуряването, който е избран от лицето. Тоест при довнасяне на осигурителни вноски не се изчисляват такива за фонд "Общо заболяване и майчинство".

Авансовите осигурителни вноски за самоосигуряващите се лица се внасят лично или чрез осигурителни каси в срок до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Окончателните осигурителни вноски (за довнасяне) се внасят от самоосигуряващите се лица в срока за подаване на годишната данъчна декларация, а именно до 30 април на годината, следваща годината, за която се подава декларацията. Извършването на трудова дейност, изчисляването и внасянето на осигурителните вноски от самоосигуряващите се лица води до зачитане на осигурителен стаж при пенсиониране.

Периодите, зачетени за осигурителен стаж, се вписват в осигурителните книжки на лицата с изчисления окончателен размер на осигурителния доход за всеки отделен период. Трябва да се има предвид, че осигурителните книжки се заверяват от НОИ, когато осигурителните вноски са внесени по сметките на НАП.

Окончателен размер на осигурителния доход не определят само земеделските производители и тютюнопроизводителите.

Внасянето на осигурителни вноски е задължение на всяко физическо лице, получаващо доходи от трудовата си дейност. Самоосигуряващи се лица са онези, които по закон имат задължение да внасят вноските изцяло за своя сметка.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  di.mi.28 avatar :-|
  di.mi.28

  Една изключително полезна статия.
  Благодарности на автора.

 • 2
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  Такива трябва да бъдат .Не Ала- Бала.
  Или приказки за Али-Баба.
  http://banks.dir.bg/2014/09/30/news17490221.html
  ""Преди кризата строителството на недвижими имоти беше движещата сила за българската икономика. Но този модел се срина. Сега реално няма нова идея, модел или нов икономически подход. "


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK