График за ползване на платен годишен отпуск
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

График за ползване на платен годишен отпуск

График за ползване на платен годишен отпуск

Наближава крайният срок за изготвянето за 2015 г.


Ако един работник има право на 20 работни дни за една календарна година, той трябва да включи всички 20 р.д. при заявяване на периодите, в които желае да го ползва.

За да могат работниците и служителите да упражнят правото си на ползване на платен годишен отпуск (ПГО), както и да се осигури извършването на нормалната дейност на предприятието, е необходимо работодателят да изпълни своите законови задължения по изготвяне на график за ползване. Преди изготвянето му работодателят е длъжен писмено да покани работниците и служителите да заявят своето желание за времето и периодите, през които желаят да ползват платения си годишен отпуск. Отпускът се разрешава наведнъж или на части и се ползва съобразно утвърдения график през годината, за която се полага.

Какво съдържа графика

Според разпоредбите на Кодекса на труда графикът се изготвя до края на всяка календарна година за следващата. Той се изготвя за цялата календарна година, като в него задължително се посочват полагащите се дни на всички работници, които ще ползват отпуск през годината. Ако един работник има право на 20 работни дни за една календарна година, той трябва да включи всички 20 р.д. при заявяване на периодите, в които желае да го ползва.

Когато работник или служител не се е отзовал на поканата или не е посочил всички дни, на които има право, работодателят сам определя периодите, през които този работник ще ползва платения си годишен отпуск. В графика могат да бъдат включени и дните, които са отложени за ползване през следващата календарна година. Тоест, ако изготвяме график за 2015 година, можем да включим и отложените дни от 2014, 2013 и т.н.

Работодателят няма право да откаже да включи в графика отложените отпуски, когато те са заявени от работника или служителя. В графика може да не се включват лицата, които са наети за изпълнение на временни или сезонни работи, както и онези работници, за които отнапред се знае, че няма да ползват платен годишен отпуск поради ползването на друг законоустановен отпуск – болничен, майчинство и т.н. Графикът трябва да бъде изготвен така, че да се даде възможност на всички работници да ползват отпуска си в пълен размер в годината, за която се полага.

Работодателят задължително допълва графика с данни за работниците и служителите, които не са били на работа към момента на изготвяне на графика. За съжаление в практиката често се налага графикът за ползване на ПГО да не бъде спазван стриктно. Това е така, тъй като има много случаи, в които възникват обстоятелства, които не могат да бъдат контролирани от работодателя, а често и от работниците и служителите - например ползването на други законоустановени отпуски за временна неработоспособност, бременност, раждане и отглеждане на дете, постъпване или напускане на работници или служители и т.н. По тези причини законодателят е предвидил, че утвърденият от работодателя график може да бъде актуализиран и променян, като това става по реда на неговото утвърждаване.Накратко стъпките при изготвяне на графика могат да бъдат определени по следния ред:

- Покана до всички работници и служители за заявяване на желани дати за ползване на ПГО през следващата календарна година- Изготвяне на индивидуален график за всеки работник или служител- Комплектуването на индивидуалните графици и утвърждаването им като окончателен график- Издаване на заповед за утвърждаване на графика

- Поставяне на окончателния график на видно място в предприятието.

Ползване на отпуските

Общото правило е, че работникът ползва ПГО след отправяне на молба, искане или заявление до работодателя и получаване на разрешение от него. КТ облича тази процедура в писмен вид, без да задава точни образци на използваните документи. В практиката са се наложили две отделни бланки: на молба от работника и заповед за разрешаване от работодателя. Без значение как се нарича документът от работника, той има за цел да изрази желанието на работника или служителя да ползва полагащия му се ПГО в определен период.

Отлагане

Кодексът на труда предвижда, че част от полагащия се отпуск за годината може да бъде отложен за ползване в следващата календарна година. Това обаче може да става само при настъпване на определени в закона обстоятелства. В КТ са предвидени две хипотези – отлагане от страна на работодателя и отлагане от страна на работника.

- От работодателя - поради важни производствени причини може да отложи не повече от 10 работни дни за следващата календарна година.

- От работника - по уважителни причини с писмено искане и писмено разрешение на работодателя може да отложи не повече от 10 р.д. за следващата календарна година. Общият размер на отложения отпуск обаче не може да надхвърля 10 работни дни.

Давност

Според действащите разпоредби на КТ давностният срок за неизползвания платен годишен отпуск е две години, считано от края на годината, за която се полага. Ако част от ПГО за 2014 година, 5 р.д., е отложен по искане на работника за 2015 г., давностният срок за тези 5 дни изтича в края на 2016 година. Не се погасяват по давност отпуските, натрупани за периодите до 01.01.2010 г. Тези отпуски могат да бъдат ползвани от работниците до прекратяване на трудовото има правоотношение. Срокът за изготвяне на графика за 2015 г. е до 31.12.2014 година.

Ако един работник има право на 20 работни дни за една календарна година, той трябва да включи всички 20 р.д. при заявяване на периодите, в които желае да го ползва.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
 • 1
  oreo avatar :-|
  oreo

  Едно допълнение на тема давност:

  Погасява се правото на ползване, но не и правото на платен отпуск.

  Важно е да се знае, че при напускане работодателят е длъжен да изплати неизползвания платен отпуск в целия му размер. Погасеното право на ползване води до натрупавне на провизии за работодателя и не му спестява обезщетението по чл. 224 от КТ.


  Графикът за отпуските е акт на работодателя.
  След цялата процедура по допитване до служителите в крайна сметка работодателят решава кога да се ползват отпуските. "Обезлюдяването" на компанията в отпускарския период би било в сериозен ущърб на работата. Съобразяването с желанията на всички служители е демократично, но невъзможно. Дори, когато бизнесът му позволява цялата компания да почива едновременно, периодът едва ли би съвпаднал с индивидуалното желание на всеки един служител.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.