Прихващанията след "поправката КТБ"

Противоречат ли на конституцията и европейските директиви последните изменения на Закона за банковата несъстоятелност и какви са алтернативите

Прихващанията след "поправката КТБ"
Прихващанията след "поправката КТБ"
   ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
   ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Законодателят можеше да се възползва от правото си да тълкува приетите от него закони, т.е. вместо да приема поправката КТБ, можеше да приеме тълкувателен закон, с който да изясни, че законът и преди нея санкционира цесии и прихващания, целящи да увредят останалите кредитори на несъстоятелна банка.

Поставянето на КТБ под специален надзор и последвалото отнемане на лиценза й от БНБ предизвика обществена дискусия относно законността на цесиите на вземания по депозити в КТБ и прихващанията с такива вземания. Държавата, която също е засегната от такива цесии и прихващания, се намеси и в края на ноември Народното събрание прие съществени изменения в режима на прихващането по чл.59 от Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН).


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  igla avatar :-?
  Уайт джърки меър
  • + 4

  "Редакция на чл.59, ал.5 ЗБН след поправката КТБ, обявяваща за относително недействителни "всички прихващания" очевидно противоречи на чл.77 от Директива 2014/59/ЕС."

  Уважаеми автори, правите ли разлика между "обявяване на относителната недействителност на всички прихващания" и обявяване на ЧАСТИЧНА относителна недействителност на "всяко прихващане, което отговаря на условията в точки 1 и 2 на ал.5"? Какво ще кажете за отлагателното условие за извършване на прихващането и в недействителната му част съгласно ал.6 на чл. 59 ЗБН*?
  ===================================
  *чл. 59 ...
  (5) (Изм. - ДВ, бр. 98 от 2014 г., в сила от 28.11.2014 г.) Недействително по отношение на кредиторите на несъстоятелността освен за частта, която всеки от тях би получил при разпределението на осребреното имущество, е всяко прихващане, независимо от това кога са възникнали двете насрещни задължения, което е извършено от кредитор или от банката:
  1. след началната дата на неплатежоспособността;
  2. след датата на поставянето на банката под специален надзор при условията и по реда на глава единадесета, раздел VІІІ от Закона за кредитните институции, включващ наложена мярка по чл. 116, ал. 2, т. 2 от същия закон, ако тази дата предшества датата по т. 1.
  (6) (Нова - ДВ, бр. 98 от 2014 г., в сила от 28.11.2014 г.) В случаите по ал. 5 действието на прихващането се отлага до изпълнението на окончателната сметка за разпределение по чл. 104. При продажба на банката като предприятие прихващането има действие след одобряване на сделката от съда по чл. 91, ал. 3.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал