Проектът BEPS – курс към нови международни данъчни правила
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Проектът BEPS – курс към нови международни данъчни правила

Проектът BEPS – курс към нови международни данъчни правила

В следващите 1-2 години ще разберем идва ли нова "супер данъчна спогодба"


Конференция за BEPS в София

На 3 декември 2014 г. се проведе първата в България конференция по въпросите на BEPS, която беше организирана от "Делойт". Сред лекторите бяха Питър Весел, отговорен съдружник данъчно-правна практика в "Делойт България", и Ивона Георгиев, съдружник в "Делойт Полша" и лидер по трансферно ценообразуване в "Делойт Централна Европа". На събитието присъстваха повече от 20 международни и местни компании.

 

"Законното право на всеки данъкоплатец да намали сумата на данъка, който иначе би дължал, или изцяло да го избегне посредством разрешени от закона способи не може да се поставя под съмнение."

Този известен цитат от решение на Върховния съд на САЩ от 1935 г. по делото "Грегъри срещу Хелвъринг" все още се използва като аргумент в публичните и частните спорове относно данъчния морал. Въпреки това в този случай данъкоплатецът е загубил делото, тъй като съдът е постановил, че сделката няма съществени бизнес цели освен избягване или намаляване на федерален данък.

Известно е, че такива спорове се повтарят през последните 80 години и данъкоплатците непрекъснато се сблъскват с подозрения на приходната администрация при проверки на схеми за данъчна оптимизация. Сега публичният дебат по темата си има име - Base Erosion and Profit Shifting (BEPS), или "Изкуствено намаляване на данъчната основа и прехвърляне на печалби", и се радва на изключителен публичен интерес.

В отговор на нарастващата загриженост

Проектът BEPS e представен като отговор на нарастващата загриженост на правителствата във връзка с ниските нива на данъците, плащани от някои мултинационални компании, които се възползват от празнините в данъчните системи на различните държави и остарелите спогодби за избягване на двойното данъчно облагане, които са значително по-назад от съвременните бизнес модели.

Както икономиката, така и корпорациите станаха глобално интегрирани. Те трансформираха своите бизнес модели от ограничени на местно ниво в глобални.

Това според Г-20 и ОИСР е "дало възможности на мултинационалните компании да намалят съществено данъчните си разходи"*, като изкуствено прекъснат връзката между приходите и дейностите, които ги генерират. Местните данъчни администрации на западните държави стартираха разследвания срещу мултинационални компании, твърдейки, че те не плащат "справедливия" дял данъци в собствените си страни.

През 2012 г. Г-20 поиска от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) да анализира ситуациите, които създават такива опасения. През 2013 г. ОИСР публикува План за действие с конкретни стъпки, целящи да се справят с BEPS на международно ниво.

Докладът анализира съществуващата среда и пояснява, че при определяне на вътрешните си данъчни правила държавите в много случаи не взимат предвид данъчните ефекти от тях в другите юрисдикции. В резултат, въпреки че може да се постигане съгласуваност на национално ниво, такава не се постига в международен контекст. Ясен пример за това е използването на хибридни финансови инструменти, като например преференциални акции с гарантиран дивидент. Последните дават основание за признаване на дълг и съответно на финансов разход от издателя им.

В същото време в юрисдикцията на техния притежател съответните суми се разглеждат като освободени от данъчно облагане дивиденти. Друг пример е реализирането на огромни приходи чрез дистанционни или онлайн продажби, които остават необложени в страната, в която се намират съответните клиенти.

Тези и още много други случаи, които предоставят възможности за намаляване на печалбите, избягване на формиране на данъчно присъствие в държавите, в които са клиентите, липсата на същност (substance) - например при използване на преференциални данъчни режими несъответствията при хибридните финансови инструменти в момента се изследват от ОИСР.

Настоящата публикация съдържа единствено обща информация и не следва да се разбира, че чрез нея "Делойт Туш Томацу лимитид" или някое от неговите дружества членове, или свързани с тях дружества (заедно наричани "Мрежата на "Делойт") предоставят професионални консултации или услуги. Никое дружество от "Мрежата на Делойт" не носи отговорност за каквито и да било загуби, претърпени от което е да било лице, осланящо се на настоящата публикация.

Конференция за BEPS в София

На 3 декември 2014 г. се проведе първата в България конференция по въпросите на BEPS, която беше организирана от "Делойт". Сред лекторите бяха Питър Весел, отговорен съдружник данъчно-правна практика в "Делойт България", и Ивона Георгиев, съдружник в "Делойт Полша" и лидер по трансферно ценообразуване в "Делойт Централна Европа". На събитието присъстваха повече от 20 международни и местни компании.

 

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK