Промени в осигуряването през 2015 г.
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Промени в осигуряването през 2015 г.

Промени в осигуряването през 2015 г.

Минималните осигурителни прагове по основните икономически дейности и групи професии нарастват средно с 4.4%

46003 прочитания

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Запазва се режимът на изплащане на паричните обезщетения за временна неработоспособност от работодателя.

Дойде краят на 2014 г. и отново си задаваме въпроса – какви промени се очакват в осигурителното законодателство за следващата календарна година? Проектът на бюджета на ДОО за 2015 г. беше приет от Народното събрание. В тази статия ще разгледаме основните параметри на бюджета на ДОО, свързани с осигурителните вноски, осигурителния доход и промени, които той налага в Кодекса за социално осигуряване (КСО).

Осигурителни вноски

През следващата година няма да има промяна в процентите на осигурителните вноски за фонд пенсии и те запазват нивата си от 2014 г.

Размерът на вноските за фонд "Пенсии" е съответно: – 17.8% за родените преди 1 януари 1960 г. при запазено съотношение – 9.9 за сметка на работодателя и 7.9% за сметка на работника

- 12.8% за лицата, родени след 31 декември 1959 г., съответно при съотношение 7.1/5.7%.

Също така през 2014 г. работодателите няма да внасят вноски във фонд "Гарантиране на вземанията от работниците и служителите". Отчита се, че има натрупани достатъчно средства, но при тяхното намаляване вноските за този фонд може да бъдат възстановени. Законът не предвижда и промяна на съотношението между работодател и работник (60/40) за останалите осигурителни рискове, както и размера на вноските за тях. Общо заболяване и майчинство – 3.5%; безработица – 1%. Размерът на вноската за фонд "Трудова злополука" и професионална болест ще бъде определян както досега - диференцирано от 0.4 до 1.1% за сметка на работодателя съгласно приложение 2 към ЗБДОО.

Запазват се размерите и съотношението на вноските за фондовете на допълнителното задължително пенсионно осигуряване във:

- Универсален пенсионен фонд – 5% при съотношение 2.8% за сметка на осигурителя и 2.2% за сметка на осигуреното лице.

- Професионален пенсионен фонд - 12% за лицата, работещи при условията на I категория труд, и 7% - за лицата, работещи при условията на II категория труд, като вноските са изцяло за сметка на осигурителя.

Осигурителен доход

Минималните осигурителни прагове по основните икономически дейности и групи професии нарастват средно с 4.4% за 2015 г. в сравнение с 2014 г. За следващата година са договорени минималните осигурителни прагове за 42 икономически дейности със средно увеличение спрямо 2014 г. от 4%. За останалите икономически дейности, където не са постигнати споразумения, се прилага средният процент на нарастване на минималните осигурителни прагове в договорените дейности. Въпреки това най-ниският минимален осигурителен доход през новата година ще бъде равен на 360 лв. – колкото е очакваният размер на минималната работна заплата от началото на 2015 г. Очаква се и допълнително повишаване на минималната работна заплата с още 20 лв. от 1 юли 2015 г. Запазва се и диференцираният минимален осигурителен доход за самоосигуряващите се лица. Те ще го определят според облагаемия доход, който са декларирали за 2013 г. За тези, които не са извършвали дейност през 2013 г. или започват дейността си през тази или следващата година, той ще бъде 420 лв. Предвижда се и промяна в минималния осигурителен доход за земеделските производители и тютюнопроизводители, който от началото на следващата година ще бъде 300 лв. Максималният осигурителен доход за всички осигурени лица през 2015 г. се увеличава с 200 лв. спрямо 2014 г. и през новата година осигуровки ще се внасят върху не повече от 2600 лв.

Обезщетения и пенсии

През следващата година се запазва и режимът на изплащане на паричните обезщетения за временна неработоспособност от работодателя – първите три работни дни се изплащат от работодателя в размер 70% от среднодневното брутно възнаграждение, а от четвъртия работен ден на настъпване на неработоспособността – от НОИ. Запазва се и периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане – до 410 дни. Променя се периодът, от който се определя размерът на паричното обезщетение за бременност и раждане. Вместо от дохода за последните 18 месеца от 1 януари 2015 г. неговият размер ще се определя от осигурителния доход на лицата за 24 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане.

От началото на 2015 г. с 4 месеца се увеличава осигурителният стаж за пенсиониране за най-масовата група (3-та категория). Запазва се също и дневният минималния размер на обезщетението за безработица – 7.20 лв.

Някои промени в КСО

Интересна е промяната, свързана с работниците и служителите, работещи при условията на сумирано изчисляване на работното време (СИРВ) за повече от един месец. В новата ал. 15 на чл. 6 от КСО е точно указано как се определя максималният осигурителен доход за тези лица. За тях той е в размер на максималния осигурителен доход за периода, за който е установено СИРВ.

Интересна е също промяната в задължението на самоосигуряващите се лица при довнасянето на осигурителни вноски в края на отчетната година. Промяната предвижда тези лица, когато са избрали да внасят осигурителни вноски и за фонд "Общо заболяване и майчинство", да довнасят осигурителни вноски и за този фонд. Досега такива вноски от самоосигуряващите се лица при окончателно определяне на осигурителния доход не бяха дължими. Тази промяна води със себе си създаването на новия чл. 54м – относно преизчисляването на изплатените обезщетения от ДОО на самоосигуряващите се лица. За самоосигуряващите се лица при преизчисляване на обезщетенията им ще възникват две хипотези – или ще им бъде доплатена разликата между по-ниския и по-високия окончателен доход, или ще се наложи да възстановяват суми за обезщетения, които са изчислени в по-висок от дължимия размер.

В заключение ще кажа, че представените тук промени са една малка част от измененията в осигурителното законодателство като цяло. В КСО има и много други промени, по-голямата част от които са за прецизиране на някои текстове в осигурителния закон. Въпреки това препоръчвам да се запознаете подробно с новите моменти в осигурителното законодателство. Окончателният текст на Закона за бюджета на ДОО за 2015 г. предстои да бъде обнародван в Държавен вестник много скоро.

Запазва се режимът на изплащане на паричните обезщетения за временна неработоспособност от работодателя.

Дойде краят на 2014 г. и отново си задаваме въпроса – какви промени се очакват в осигурителното законодателство за следващата календарна година? Проектът на бюджета на ДОО за 2015 г. беше приет от Народното събрание. В тази статия ще разгледаме основните параметри на бюджета на ДОО, свързани с осигурителните вноски, осигурителния доход и промени, които той налага в Кодекса за социално осигуряване (КСО).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  rmarkov avatar :-|
  R VMarkov

  ИМА ЛИ ДАЛАВЕРА - БЮДЖЕТА, НОИ И ОСИГУРИТЕЛНИТЕ ФОНДОВЕ (от стената на журналиста Григор Лилов във Фейсбук)

  http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2014/12/blog-post_22.html

 • 2
  vaskyd avatar :-|
  vaskyd

  Е, да синдикатите и ГЕРБ, под натиск от лобисти ще унищожат започналият напредък на личните пенсионни сметки

 • 3
  strongest avatar :-|
  strongest

  Допускането на лобиски интереси да надделеят с така наречаната пенсионна рефорама България ни връща към солидарния модел на пенсионно осигуряване, който не може да реши нито един от проблемите, с които системата за социално осигуряване се сблъсква


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.