Какви са новостите при гарантирането на влоговете
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какви са новостите при гарантирането на влоговете

Една от съществените промени е свързана с възможността средствата на Фонда за гарантиране на влоговете да бъдат използвани за "спасяване" на банки, застрашени от неплатежоспособност

Какви са новостите при гарантирането на влоговете

България отговаря на започналата наказателна процедура от Брюксел със скоростно приемане на промени, въвеждащи изискванията на евродирективата

Една от съществените промени е свързана с възможността средствата на Фонда за гарантиране на влоговете да бъдат използвани за "спасяване" на банки, застрашени от неплатежоспособност

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Въвежда по-висок размер на гаранцията за някои видове депозити.
Отпадат част от изключенията, при които влоговете не са гарантирани по сегашния закон.

На 18 декември 2014 г. Министерският съвет внесе в Народното събрание законопроект, който, след като влезе в сила, ще замени сега действащия Закон за гарантиране на влоговете в банките. Законопроектът въвежда разпоредбите на преработената Директива 2014/49/ЕС относно схемите за гарантиране на депозитите.

Въпросът е особено актуален в контекста на ситуацията около Корпоративна търговска банка (КТБ). С поставянето на банката под специален надзор се преустанови достъпът на вложителите до техните средства в продължение на няколко месеца. В края на септември 2014 г. Европейският банков орган уведоми БНБ за откриване на процедура по разследване срещу България за нарушение на правото на ЕС във връзка с неспазване сроковете за изплащане на гарантирани депозити. В отговор БНБ посочи, че съгласно националното ни законодателство изплащането на депозитите следва да се извърши едва след отнемане лиценза на съответната банка.

Наред с други промени законопроектът цели да промени сроковете и условията за изплащане на гарантираните депозити в съответствие с преработената Директива 2014/49/ЕС и препоръката, отправена ни от Европейския банков орган.

Гарантираните влогове

Гарантираният размер на влоговете остава непроменен в общия случай и е в размер на 196 хил. лв. или 100 хил. евро. Същевременно се въвежда по-висок размер на гаранцията за някои видове депозити. Така, ако влогът е направен във връзка с определени важни събития в живота на вложителя, той е гарантиран за по-висока сума - до 250 хил. лв. Събитията, за които е предвидена по-висока гаранция, могат да бъдат свързани с:

- извършване на сделки с недвижими имоти за жилищни нужди;

- сключване или прекратяване на брак; - прекратяване на трудово или служебно правоотношение;
- инвалидност или смърт; - застрахователни или осигурителни плащания;

- изплащане на обезщетения за вреди от престъпления или от отменена присъда.

Отпадат и част от изключенията, при които влоговете не са гарантирани по сегашния закон. По общия ред ще се гарантират депозитите на следните категории вложители:

- лица с привилегировани лихвени условия;

- акционери, притежаващи повече от 5% от гласовете в общото събрание на банката и свързаните с тях физически лица;
- членове на органите за управление и контрол на банката и свързаните с тях физически лица;

- физически лица, съдружници в одиторски предприятия, свързани с банката и свързаните с тях физически лица;

Изплащането на гарантираните депозити

Директивата изисква на вложителите да бъде осигуряван достъп до гарантираните суми в по-кратки срокове. Всъщност не самите срокове за изплащане бяха в основата на проблема в случая с КТБ, а това, че тези срокове започват да текат едва след отнемане на лиценза на банката. Законопроектът има претенции да разреши проблемите. От една страна, сроковете са съкратени, както изисква директивата. От друга страна, наред с отнемането на лиценза се въвеждат и други обстоятелства, при наличието на които може да се пристъпи към изплащане на гарантираните депозити.

Законопроектът предвижда гарантираните влогове да бъдат изплащани не по-късно от 7 работни дни от приемането на някой от следните актове:

- решение на БНБ за отнемане на лиценза за банкова дейност;

- решение на БНБ, с което се установява, че влоговете са неналични и банката е неспособна да ги изплати;

- акт на съдебен орган, постановяващ решение, което препятства предявяването на вземанията на вложителите срещу кредитната институция.

Предвижда се легална дефиниция на "неналичен влог". Това е влог, който е изискуем и дължим, но не е бил платен от банката съгласно приложимите към него законови или договорни условия.

Финансирането на фонда

Предвиждат се промени по отношение на начините, по които се финансира Фондът за гарантиране на влоговете в банките. Законопроектът предвижда отпадане на встъпителните вноски на банките като средство за финансиране на фонда. Годишната премийна вноска, която всяка банка прави, ще бъде определяна пропорционално на степента на риска за банката. Тя ще се изчислява върху размера на гарантираните влогове за предходната година, формиран като средна стойност от размера на гарантираните влогове към края на всяко тримесечие.

Когато Фондът за гарантиране на влогове няма достатъчно налични средства, законопроектът предвижда да се събрат извънредни премийни вноски от банките. Размерът на вноските е до 0.5% от гарантираните влогове за една календарна година, изчислени към последното тримесечие, предхождащо датата на превеждане на вноските.

Една от съществените промени е свързана с възможността средствата на фонда да бъдат използвани за "спасяване" на банки, застрашени от неплатежоспособност.

В съответствие с преработената евродиректива Фондът за гарантиране на влоговете може да използва натрупаните средства, за да предприема мерки, насочени към това да се предотврати изпадането в неплатежоспособност на една или друга банка. Тези мерки включват предоставяне на гаранции и заеми и предоставяне на друг вид ликвидна помощ.

Сътрудничество в рамките на Европейския съюз

Законодателят създава цяла нова глава в закона, с която урежда как на територията на една държава членка ще се изплащат влогове на вложители в клон на банка от друга държава членка.

Предвижда се също при определени условия фондът да може да отпуска заеми на схеми за гарантиране на влогове от други държави - членки на Европейския съюз.

Какво предстои

Директивата трябва да бъде въведена в държавите членки до началото на юли 2015 г. Министерският съвет обаче заяви намерение да въведе промените по-рано - до края на януари 2015 г. Предстои да бъдат издадени и няколко наредби по прилагане и изпълнение на новия закон.

Трудно е да се прогнозира дали тези законодателни промени ще повишат доверието в банковата система и доколко те могат да разрешат установените проблеми в начина, по който схемата за гарантиране на влоговете функционира на практика в България.

Въвежда по-висок размер на гаранцията за някои видове депозити.
Отпадат част от изключенията, при които влоговете не са гарантирани по сегашния закон.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  това ще ни спаси ли от осъдително решение на Лондонския арбитраж за облигационерите на КТБ?

 • 2
  oanes avatar :-|
  oanes

  Седем дни след отнемане на лиценза от БНБ. Наново не транспонират Европейското законодателство. Мръсници.

 • 3
  2.5 avatar :-|
  2.5

  "Трудно е да се прогнозира дали тези законодателни промени ще повишат доверието в банковата система..."

  Собствениците на гарантирани депозити не би трябвало да се притесняват, за останалите, ако казусът КТБ не е бил поука, няма на кого да се сърдят...

 • 4
  forsenx avatar :-|
  forsenx

  До коментар [#2] от "lcj30372597":

  Отнемане на лиценза от БНБ е само един от вариантите, след който започва изплащане на гарантираните влогове. Доста ясно е написано в статията:

  Законопроектът предвижда гарантираните влогове да бъдат изплащани не по-късно от 7 работни дни от приемането на някой от следните актове:

  - решение на БНБ за отнемане на лиценза за банкова дейност;
  - решение на БНБ, с което се установява, че влоговете са неналични и банката е неспособна да ги изплати;
  - акт на съдебен орган, постановяващ решение, което препятства предявяването на вземанията на вложителите срещу кредитната институция.

 • 5
  forsenx avatar :-|
  forsenx

  "Една от съществените промени е свързана с възможността средствата на фонда да бъдат използвани за "спасяване" на банки, застрашени от неплатежоспособност."

  Не знам коя глава е родила подобна глупост. Откъде-накъде ФГВБ ще бъде кредитор от последна инстанция за търговските банки? Да не говорим, че дефакто това представлява гаранция и на влогове над гарантирания максимум. Възможен сценарий: банка изпада в сериозна криза, ФГВБ "налива" пари в нея с цел спасяването й, от тези пари обаче се възползват и хора с негарантирани влогове, а банката така или иначе изпада в неплатежоспособност. Краен ефект: хора с негарантитрани депозити са се възползвали от пари на ФГВБ, а други лица може и да не са успели да си изтелгят гарантираните влогове в паниката.
  Дано отпадне този текст при гласуването в парламента.

 • 6
  vaskeh avatar :-|
  vaskeh

  А ако не е упражнен контрол от страна на държавни институции, като при ктб, пак данъкоплатците да плащаме. Как да не криеш данъци, ако можеш?...

 • 7
  krasi151 avatar :-|
  genadi1

  а защо нищо не се споменава за гарантирания лимит и каква е неговата стойност

 • 8
  buran avatar :-|
  buran

  До коментар [#7] от "genadi1":

  чете ли статията или просто си пишеш да си намираш на работа?

 • 9
  garrett avatar :-|
  garrett

  250 хилки гаранция на депозит, "свързан" със сключване или прекратяване на брак?! Що за дивотия е това?

 • 10
  okk04315801 avatar :-|
  okk04315801

  Може би скоро ще са наложи и да се прилага тоя нов закон.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK