Данъци и такси върху недвижимите имоти
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Данъци и такси върху недвижимите имоти

Данъци и такси върху недвижимите имоти

Всеки общински съвет е задължен в срок до 31 декември на предходната година да определи размера им

20939 прочитания

Данъкът върху недвижимите имоти е дължим, независимо дали се използва имотът.

В наши дни обектите на данъчната система са предимно имущества, доходи и обороти на стоки и услуги. Преките данъци са подоходните, които имат съществено фискално значение - корпоративен данък, данък върху доходите на физическите лица и др.  Преките подоходни данъци се администрират от НАП и са в полза на републиканския бюджет. Имуществените данъци нямат толкова съществено фискално значение. Те се администрират и се внасят в полза на местните бюджети.

Местните общински администрации имат правото да определят до голяма степен местните данъци и такси и да ги събират. Всеки общински съвет е задължен в срок до 31 декември на предходната година да определи размера на местните данъци и такси. Ако този срок не бъде спазен, се прилагат приетите ставки за предходната година. Законът за местните данъци и такси не допуска никакви текущи промени през годината в размера на местните данъци и такси, както и в начина на определянето им.

Служителите на общинската администрация при установяване, обезпечаване и събиране на местните данъци и такси имат права и задължения на органи по приходите, а при обезпечаване на данъчни задължения – на публични изпълнители. До 100 000 лв. местни данъци и до 30 000 лв. местни такси могат да се разсрочват с решение на кмет на община, а над тези суми с решение на общински съвет.

Данък върху недвижимите имоти

Облагат се сгради и поземлени имоти на територията на страната в строителните граници на населените места и селищните образувания, както и поземлени имоти извън тях, които имат предназначението на такива. Данъкът върху недвижимите имоти е дължим, независимо дали се използва имотът. Данъкът се определя от служителите на общинската администрация, след което се съобщава на задълженото лице или на негов законен представител.

Не се облагат с данък

- поземлени имоти, заети от улици, пътища от републиканската и общинската пътна мрежа и от железопътната мрежа, до ограничителните строителни линии; - поземлени имоти, които са заети от водни обекти, държавна или общинска собственост; - земеделски земи и гори, като се изключват застроените земи, при тях се облага действително застроената площ и прилежащият й терен.

Данъчно задължени лица за данъка върху недвижимите имоти са:

- собствениците на облагаемите с данък имоти; - собствениците на сгради, построени върху държавен или общински имот, като в този случай те са данъчно задължени и за този имот; - ползвателят в случай на учредено вещно право на ползване; - концесионерът - за експлоатирания имот; - лице, на което е предоставено управление на държавен или общински имот.

Освободени от данък са следните имоти: имоти, публична държавна или общинска собственост; читалища, молитвени домове на законно регистрирани вероизповедания; сгради – собственост на чужди държави, в които се помещават дипломатически и консулски представителства, при условия на взаимност; сгради на Българския червен кръст и др. подобни, регистрирани в ЕС; паркове, спортни игрища, площадки, музеи, галерии, библиотеки; сгради – културни ценности, когато не се използват за стопански цели; сградите на висшите училища и академиите, използвани за учебен процес и научна дейност; временни сгради, обслужващи строежа на нова сграда или съоръжение; имоти, използвани непосредствено за експлоатационни нужди на обществения транспорт; имоти, собствеността върху които е възстановена по закон и които не са в състояние да бъдат използвани за период от 5 години. В този случай данъкът се дължи от ползвателите; сгради, получили сертификати за енергопотребление – в зависимост от годината на въвеждане в експлоатация и вида на сертификата.

Дължимост

Данъкът върху недвижимите имоти става дължим от месеца, следващ месеца, през който имотът е придобит или е настъпила някаква промяна в условията, влияещи върху размера на данъка. При новопостроен или придобит по друг начин имот собственикът или притежателят на ограничено вещно право е задължен да декларира това обстоятелство в 2-месечен срок в общината по местонахождението на имота. Юридическите лица при попълване на тази декларация посочват отчетната стойност на имота, както и други факти, които могат да повлияят върху определяне размера на данъка. При промяна на някое от обстоятелствата, влияещи върху размера на данъка, данъчно задължените лица трябва да подадат отново тази декларация в 2-месечен срок.

Ако имотът е собственост на няколко лица, подадената декларация от един съсобственик или ползвател освобождава останалите от задължението също да го декларират. При промяна на собствеността на даден имот задължението на стария собственик се прекратява от месеца, следващ месеца, през който е продаден имотът.

Определяне на данъка

Всеки общински съвет определя реда за заплащане на таксата за битови отпадъци и е възможно той да е различен от реда за внасяне на данъка върху недвижимите имоти. Ако общината не предоставя някоя от трите изброени услуги, тя не събира такса за нея.

Данъкът върху недвижимите имоти е дължим, независимо дали се използва имотът.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    vasileva_24 avatar :-|
    someone

    Благодаря за информацията, ама да бяхте казали, че всичко това можем да си прочетем и в съответните закони, там са написани кажи речи по същия начин.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK