Новият закон за счетоводството на ИДЕС, или лобизъм в 12 без 10
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Новият закон за счетоводството на ИДЕС, или лобизъм в 12 без 10

Новият закон за счетоводството на ИДЕС, или лобизъм в 12 без 10

Вместо да облекчат малките фирми, одиторите предлагат нов орган

23325 прочитания

© Shutterstock


Тихомълком, почти в последния момент, Институтът на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС) внесе в Министерството на финансите нов лобистки закон за счетоводството, защитаващ частните корпоративните интереси на шепа одитори, който засяга счетоводството на малкия и средния бизнес в България. Законът трябва да бъде гласуван и приет до 20 юли тази година и да влезе в сила от 1 януари на 2016 г.

Още един орган

В своя проект ИДЕС предлага създаването на нова структура на държавна издръжка, наречена "Национален съвет по счетоводство", която да харчи парите на обеднелия и без това бюджет на държавата и която ще е поредната такава, която българският данъкоплатец трябва да издържа.

Предлага се въпросният съвет да бъде изцяло доминиран от ИДЕС, както и да има неограничена власт. В чл. 23 на закона е записано, че всички институции, органи и лица в държавата ще бъдат длъжни да оказват съдействие и предоставят всяка информация, която председателят пожелае, в противен случай са заплашени от глоби.

Това предложение на ИДЕС идва на фона на основните проблеми за решаване на държавата в дългосрочен план - огромната дупка в бюджета и плашещите нива на публичния дълг, и въпреки намерението на правителството да се ограничат разходите за персонал с 10% в бюджетната сфера, което е свързано със съкращения в администрацията.

Апетитите на ИДЕС да контролира и ръководи счетоводната професия не са от вчера или днес. През изминалите години наблюдаваме постоянни опити на хора от одиторските среди да овладеят счетоводната професия в България. Вместо да се занимава със счетоводната професия, ИДЕС трябва много добре да се фокусира върху одиторската, както и с качеството на одитите в България, защото цялото българско общество понесе удар и огромни щети от фалита на КТБ, заверявана от одитори години наред. Припомняме, че наскоро бяха наложени глоби в особено големи размери на отделни одитори и на одиторската компания "КПМГ България" заради одитите на КТБ, като за малко да се стигне до отнемане за лиценза й. Мълчанието на ИДЕС по темата с глобите и одитите е пълно.

В този смисъл нищо добро не очаква малкия бизнес в България, ако държавата позволи на ИДЕС, която ръководи одиторската професия, да ръководи и счетоводната.

Изкривеното облекчение

Парадоксът е, че поводът за новия закон за счетоводството е Директива 2013/34/EС, наричана новата счетоводна директива, чиято цел е всъщност да облекчи отчетността на малките и средните предприятия, а не да я усложни, както се предлага в гореспоменатия проект. Но ведно с необходимите промените по транспониране на новата счетоводна директива се прави опит за овладяване на счетоводната професия от ИДЕС.

Новата счетоводна директива е една полезна европейска директива за малкия и средния бизнес в България, ако бъде въведена в националното законодателство, без да бъде изкривяван нейният дух чрез така разписаните текстове в новия закон за счетоводството, предложен от одиторите от ИДЕС.

Директивата намалява изискванията към финансовите отчети на малките предприятия и дава възможност на държавите членки да се възползват от редица облекчения за тях. В несъответствие с нея в проекта на ИДЕС няма залегнали така необходимите освобождавания от административна тежест за малкия бизнес, като по този начин България няма да се възползва от облекченията, предвидени за малките и микропредприятията, в тази важна европейската директива.

Директивата препоръчва следното:

Годишните финансови отчети на малките предприятия не следва да подлежат на споменатото задължение за извършване на одит, тъй като одитът може да представлява значителна административна тежест за тази категория предприятия, като същевременно в много от малките предприятия едни и същи лица са както акционери, така и управители и затова не се нуждаят особено от това трета страна да гарантира достоверността на финансовите отчети.

В противоречие на това почти всички малки предприятия в България да подлежат на одит предлагат одиторите в своя проектозакон.

Директивата въвежда единни критерии в държавите членки за микро-, малки, средни, големи и предприятия от обществен интерес.

Малките предприятия според директивата са предприятия, които към датите на балансите си не надхвърлят праговете по най-малко два от следните три показателя:

а) обща сума на баланса: 4 млн. евро
б) нетен оборот: 8 млн. евро

в) среден брой на служителите през финансовата година: 50.

Като основни цели и приоритети в програмата на правителството са предвидени да се провежда политика в подкрепа на малките и средните предприятия и подобряване на бизнес средата в България чрез пълно съобразяване на законодателството, което се приема или изменя, с нуждите на малките и средните предприятия.

Това, което предлага ИДЕС като нов закон за счетоводството, освен че изкривявана духа на европейската директива, е в пълно противоречие с поставените цели и приоритети, залегнали в програмата на правителството за стабилно развитие на република България за периода 2014-2018 г.

За повече свобода

Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия също счита, че подобни законови постановки и стъпки не са от полза нито за държавата, нито за малките и средните предприятия, нито за счетоводителите, нито за счетоводните предприятия, които съставят най-голямата част от финансовите отчети на предприятията в България.

Напомняме, че през октомври 2014 г. Европейската комисия обяви започването на оценка на националните разпоредби за достъп до свободните професии в националите законодателство на страните членки и публикува поредния си доклад. Преди няколко месеца Комисията за защита на конкуренцията също се застъпи за повече конкуренция в областта на свободните професии. От години Институтът за пазарна икономика пише и коментира тежкото регулиране, ограничаването на конкуренцията и ощетяването на потребителите в редица гилдии, особено това, което е наложено в одиторската. Още повече че докладите на ЕК показват, че свободните професии в България са едни от най-регулираните в ЕС.

Подчертаваме, че препоръките на ЕК са за опростяване на регулаторната и административната среда, особено за малките и средните предприятия, като се подчертава важността на една опростена, стабилна и най-вече предсказуема и дългосрочна нормативна уредба.

В този смисъл въвеждането на новата счетоводна директива в законодателството на България не трябва да усложнява условията за работа на малкия и средния бизнес, а напротив - да бъде реализирано в целите и духа на Директива 2013/34/ЕС, като се използват всички възможности за облекчаване на микро- и малките предприятия, предвидени в нея.

* Авторът е управляващ партньор в K&K Accounting

Тихомълком, почти в последния момент, Институтът на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС) внесе в Министерството на финансите нов лобистки закон за счетоводството, защитаващ частните корпоративните интереси на шепа одитори, който засяга счетоводството на малкия и средния бизнес в България. Законът трябва да бъде гласуван и приет до 20 юли тази година и да влезе в сила от 1 януари на 2016 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

16 коментара
 • 1
  x3m avatar :-|
  x3m

  * Авторът е управляващ партньор в K&K Accounting

  Адмирации!

 • 2
  today avatar :-|
  today

  "Предлага се въпросният съвет да бъде изцяло доминиран от ИДЕС, както и да има неограничена власт. В чл. 23 на закона е записано, че всички институции, органи и лица в държавата ще бъдат длъжни да оказват съдействие и предоставят всяка информация, която председателят пожелае, в противен случай са заплашени от глоби."

  Аман бе! Председателя сигурно ще е някой Пеевски/Мавродиев. Трябва да се въведе някаква отговорност за проявена наглост и да се прилага в такива случаи.

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  Почти няма бранш, в който някаква групичка хора да не чопли по високите етажи за "регулиране" на колегите си, чрез създаване на камара, задължително членство, оценителска комисия, раздаване на годишен печат за правоспособност и т.н. , ембарго върху упражняване на професията в дипломата, докато камарата не го "сертифицира".

 • 4
  gost22 avatar :-P
  gost22

  Съгласен, при условие, че тези същите носят пълна финансова отговорност, по щети нанесени на фирмите от техните сертифицирани представители, чрез заверяване на нереални отчети... Всъщност това би трябвало да важи за всички браншови сертифициращи структури. Ако сертифицират далавераджии, да се разоряват на бърза ръка и да се приключва с мераците за контрол и "наши хора".

 • 5
  e_mil avatar :-|
  tamada

  "... постоянни опити на хора от одиторските среди да овладеят счетоводната професия в България."

  Вероятно имате предвид да завладеят счетоводния бранш, защото овладяване на професия означава друго.

 • 6
  antipa avatar :-?
  D-r D

  Свръхрегулацията не води до нищо добро, освен за тези, които се наместват на хранилката.

  И какво ЕТ-то на Гошо, дето върти кварталното гастрономче, ще е задължено да плати за одит 2500 лв ли? Нищо, че плаща на счетоводителка, нищо, че има касов апарат, свързан с НАП, за които също плаща, нищо, че в годишната си данъчно декларация подата и ОПР до статистиката и данъчните.

 • ditter

  До # 5: Домогванията са до счетоводния пазар. Счетоводната професия е по-скоро неблагодарна и никой от ИДЕС няма намерение да я овладява. Цели се преразпределение и картелиране на счетоводния пазар по административен път, като ИДЕС се наредят най-отпред на хранилката.

  До # 6: На ЕТ Гошко с кварталното магазинче може да не му се наложи да плаща за одит, но със сигурност ще трябва да плаща по-вече за счетоводство, като по-голямата част от парите няма да са за счетоводителя.

 • 8
  bludniq_sin avatar :-(
  bludniq_sin

  Едва ли ще свършат някаква работа. По- важно е да се източват пари от бюджета, а на Нас да ни се увеличават данъците, защото трябва да намерим държавна работа на НАШИТЕ ХОРА.

 • 9
  kapitalcho avatar :-|
  kapitalcho

  Тиквата в действие.Но давай още може

 • 10
  apollo avatar :-|
  apollo

  Най трудното при експерт счетоводителите е да станеш експерт счетоводител. След това завяряваш отчети без да носиш отговорност и парите ти са сигурни чрез държавна тарифа ,като при господа адвокатите и нотариусите. Няма лошо ,но при проблеми да носят отговорност ,а не да прехвърлят всичко на одитираните.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.