Уволнение поради липса на качества
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Уволнение поради липса на качества

Уволнение поради липса на качества

Преценката на ефективността на служителите е изцяло в ръцете на работодателя

20709 прочитания

Не бива да бъркаме прекратяването на договора на това основание с дисциплинарното уволнение.

Кодексът на труда дава право на работодателя да прекрати трудовия договор с работник или служител с предизвестие, когато той не притежава нужните качества, за да се справя ефективно с възложените му задачи. Ако например един работник с недостатъчна концентрация допуска грешки при изготвянето на документите, което води до тяхното последващо коригиране от същия или от друг работник, той няма да бъде достатъчно ефективен, тъй като ще губи много време в коригиране на вече издадени документи.

Ефективност на труда

Ефективността на труда е степента на постигане на възложените цели при съпоставяне на действителните и очакваните резултати от трудовата дейност. Преценката на ефективността на служителите е изцяло в ръцете на работодателя. Разбира се, когато той прецени, че един работник или служител не е достатъчно ефективен, следва да се съобрази с ефективността на други работници и служители на същата или подобна позиция.

Тоест работодателя не може да поставя прекалено високи или неизпълними цели и да използва това за основание да уволни отделен работник или служител. Когато обаче имаме такъв, който е сравнително неефективен в работата си спрямо други работници на същата или сходна длъжност, работодателят ще има възможност да упражни правото си на едностранно прекратяване на трудовия договор на това основание.

Така например, ако в едно производство работник произвежда продукция средно с 35% по-малко от останалите работници. Често се налага продукцията на този работник да бъде повторно обработвана, за да отговори на необходимото качество. В този случай работодателят трябва да прецени какво точно липсва на работника, за да се справя по-ефективно. Когато той прецени, че работника няма необходимите качества, може да го уволни на това основание.

На първо място обаче неефективното справяне със задълженията трябва да се дължи на липса на качества у работника или служителя. Тук говорим основно за липса на качества, свързани с упражняваната от работника професия – професионални знания, умения и навици, които са нужни при изпълнение на работата. Освен тях обаче работодателят може да вземе предвид и личните качества на работника или служителя и как тяхната липса се отразява на извършваната от него работа.

Когато говорим за лични качества имаме предвид – наличието на мотивация за работа, комуникативни умения, организационни способности, нравствени качества (добронамереност, честност, отзивчивост, умение за изслушване на събеседника и др.), природна интелигентност и интелектуален потенциал (аналитичен ум, обща култура, творчески способности и др.). Голяма част от тези качества не се придобиват с годините, с натрупания опит и знания, а са белег на личността.

Както вече споменахме, освен липсата на качества у работника трябва да имаме наличие на причинна връзка между липсата на качества и ефективното справяне с работата. Наличието или липса на качества у работника или служителя, както и дали той изпълнява ефективно възложената му работа, трябва да се преценяват съгласно приетите изисквания за изпълнение на длъжността, които са определени в длъжностната характеристика. За ефективно изпълнение се счита изпълнение на необходимото количество, съобразено с изискваното качество, както и спазване на сроковете за изпълнение по установената от работодателя технология.

Процедура по уволнение

С оглед спазването на процедурата работодателят трябва да отправи предизвестие в писмена форма, до работника или служителя, в което да е посочил основанието за прекратяване и срока на предизвестието. Срокът на предизвестие, разбира се, трябва да отговаря на уговорения такъв в индивидуалния или колективния трудов договор.

Необходимо е предизвестието да бъде връчено на работника или служителя срещу подпис, а неговият срок започва да тече от деня, следващ деня на получаването му. Работодателят може да оттегли предизвестието преди или едновременно с получаването му от работника или служителя. То може да бъде оттеглено и до изтичане на неговия срок, но само със съгласието на работника.

Следваща стъпка е издаването на заповед за прекратяване на трудовия договор. За да бъде законосъобразна, тя трябва да бъде мотивирана и да съдържа конкретни данни, които са подтикнали работодателя да пристъпи към уволнение на това основание.

В нея трябва да се посочат конкретните качества на работника или служителя, липсата на които води до неефективно справяне с поставените задачи. Същата трябва да бъде връчена на работника до изтичането на срока на предизвестие.

Работниците и служителите, които отговарят на условията на чл. 333, ал. 1 от Кодекса на труда, се ползват със закрила при уволнение и могат да бъдат уволнени на това основание само с предварително разрешение на инспекцията по труда. Разрешението трябва да бъде взето преди връчването на заповедта. В противен случай уволнението ще бъде счетено за незаконосъобразно.

Основание за прекратяване на договора

Основанието за прекратяване поради липса на качества за ефективно изпълнение на трудовите задължения се основава на обективната преценка на работодателя и за да бъде законосъобразно, той трябва да изпълни задължението си за излагане на мотивите за уволнението в заповедта за прекратяване.

Много често такива уволнения биват атакувани в съда и признавани за незаконни с основание, че работодателят не може или не е представил доказателствен материал, че работникът или служителят наистина не се е справял ефективно с работата си точно поради липсата на посочените качества.

В други случаи съдът изобщо не разглежда спора по същество, тъй като работодателят изобщо не е мотивирал заповедта за прекратяване. Съдът няма да разгледа спора по същество и когато разрешение от инспекцията по труда не е искано или не е дадено преди връчването на заповедта, в случай на реализиране на закрилата при уволнение.

В заключение ще споменем, че не бива да бъркаме прекратяването на договора на това основание с реализирането на дисциплинарната отговорност и дисциплинарното уволнение поради неизпълнение на трудовите задължения или неизпълнение на законните нареждания на работодателя.

Въпреки че и в двата случая говорим за неизпълнение на трудовите задължения, за разлика от умишленото нарушаване на трудовата дисциплина, за което работодателят има основание за реализиране на дисциплинарна отговорност, тук говорим за едно трайно и безвиновно поведение на работника или служителя, от което обаче страдат производството и целият производствен процес.

Не бива да бъркаме прекратяването на договора на това основание с дисциплинарното уволнение.

Кодексът на труда дава право на работодателя да прекрати трудовия договор с работник или служител с предизвестие, когато той не притежава нужните качества, за да се справя ефективно с възложените му задачи. Ако например един работник с недостатъчна концентрация допуска грешки при изготвянето на документите, което води до тяхното последващо коригиране от същия или от друг работник, той няма да бъде достатъчно ефективен, тъй като ще губи много време в коригиране на вече издадени документи.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  Правильно.
  Проблемът е,че уволнението на един ,не означава ,че следващият ще бъде поне малко +.
  Пък и кадрите са на свършване.
  Той ако е добър ,иска да си направи собствен бизнес,ако не е...
  http://bg.wikiquote.org/wiki/%D0%99%D0%BE%D1%81%D0%B8%D1%84_%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD
  "Кадрите решават всичко.
  Кадры решают всё."

 • 2
  ivan_l avatar :-|
  ivan_ll

  Грозно е когато помолят хората да остават след работа и събота и неделя и кажат нали че няма как да те накарат на сила, и след 2 седмици изгонят всички, които не остават след работа, въпрекиче са си изпълнили всучки задачи в срок. И за капак следва среща на която ти заявяват че не се справяш, а на въпроса с какво следва отговор че не знаел. Тъжно е как след такава случка същите хора ще се оплакват от липса на кадри и как ги врънкат за пари.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  Сигурно си прав, [#2] "ivan_ll": , но има едно но :
  1.Едва ли всички задачи са изпълнени , щом са останали и за събота и неделя.
  2.Аз работя и събота, и неделя. И вече 37 години, и не се оплаквам. Някога за държавната работа. От 15 години за частната. Щом искам повече пари. Съжалявам за което , но връщане на зад няма. Просто съм станал "Мъни машин -а " .
  3.Тъй като и на мен не ми харесва , ти предлагам : Ставаш СЕО. Работиш за себе си 8,ако искаш и 7 ч. /дн.Без събота, неделя , празници.
  4. Или си намираш същата работа, без да си СЕО.
  НО НЕ СЕ СЪРДИ НИКОМУ.


 • 4
  geordgeo avatar :-?
  geordgeo

  До коментар [#3] от "oyh53308658":

  Прав е човекът преди вас, прав е. А вашето не е живот, поне не за мен...

 • Geoimg

  До коментар [#3]НО НЕ СЕ СЪРДИ НИКОМУ. от "oyh53308658":
  И робите са имали право да се сърдят!

 • 6
  ivan_l avatar :-|
  ivan_ll

  До #3

  За седенето събота и неделя основно беше симулиране на усилен труд и вайкане, за седенето повече на работа пари не са давани.
  За точка 3 и 4 - да, това са решенията. Важно за мен е да съм жив и здрав за да се радвам на живота. А по темата - обидата и лицемерието са нещата от които се погнусявам. Хората трябва да се научат да не позволяват да ги тъпчат и да запазят достойнството си.

  Публикувано през m.capital.bg


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.