ДКЕВР потвърди края на подкрепата за всички ВЕИ

Правомерно ли взе това решение регулаторът в края на януари

- Решението на регулатора за намаляване на преференциалните цени за произведена енергия от биомаса вече се обжалва
- Решението на регулатора за намаляване на преференциалните цени за произведена енергия от биомаса вече се обжалва    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
- Решението на регулатора за намаляване на преференциалните цени за произведена енергия от биомаса вече се обжалва
- Решението на регулатора за намаляване на преференциалните цени за произведена енергия от биомаса вече се обжалва    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

С Решение №Ц-1 от 28 януари 2015 г.(1) Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) намали преференциалните цени на електрическата енергия, произведена от възобновяеми източници - биомаса от дървесина, получена от дървесни остатъци, прочистване на гори, горско подрязване и други дървесни отпадъци. То е взето на основание на законово предоставената възможност по чл. 32, ал. 1, т. 2 от Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ) и чл. 19, чл. 20 и чл. 21 от Наредба №1 от 18 март 2013 г. за регулиране на цените на електрическата енергия за намаляване на цената на изкупуване в рамките на регулаторния период при "съществено изменение на ценообразуващ елемент".


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  kamenvasilev avatar :-|
  kamenvasilev

  според общия енергиен баланс от НСИ сме далеч от достигането на националната цел: http://www.nsi.bg/sites/default/files/files/data/timeseries/Energy4.1.xls

 • 2
  bvsc avatar :-|
  Да, ама не

  До коментар [#1] от "kamenvasilev":

  Целта никога не е била национална, а брюкселска. Смешно е развиващи се страни и малки икономики като българската да поемат тежестта на най-скъпата енергия. Последното си личи и по действията на Германия, която прие по-рестриктивни мерки спрямо ВЕИ и в крайна сметка осъзна, че без глобален консенсус за ограничаването на емисиите, Европа само губи от конкурентоспособността си. ВЕИ са пречка пред либерализирането на пазара и въвеждане на енергийна борса при положение, че 40% от ел.енергията се произвежда, респективно изкупува по дългосромни договори. АЕЦ+енергийна ефективност е единственият гарант за стабилни цени на свободен пазар. Нищо повече

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#2] от "Да, ама не":

  Това с тежкото бреме да сме го мислили, когато сме влезли в ЕС. Впрочем бремето нямаше да е тежко, ако прилагахме именно "брюкселския" в смисъл на белгийския опит, където имаше търгове за най-ниска цена и бяха включени само производителите с най-ниските оферти.

  На тези господа трябва да се отговори в съда с формални доводи и те могат да бъдат следните:

  Какво точно обжалвате? Решението на ДКЕВР или статистиката от 2011 г. ? Ако е второто, спечелете дело, покажете ни решението на съда, че тази статистика е фактологично неверна и тогава ще образуваме ново дело за това, с какво право се позоваваме на нея.

  Между другото, господинът на снимката изобщо няма да се разсърди на такъв отговор. Още едно дело за него ще значи още 200-300 хиляди адвокатски хонорари от възложителя.

  Още повече, че аргументът да не се отчита отоплението на дърва, понеже не водело до 35% икономия на парникови газове, ми се струва доста лековат. По тази логика и водните централи не трябва да влизат в сметката, защото там въглеродният отпечатък е съвсем на нула, бетер няма откъде да извадиш 35% подобрение.

 • 4
  kamenvasilev avatar :-|
  kamenvasilev

  До коментар [#2] от "Да, ама не":

  Колко да се рестриктивни мерките на Германия: през миналата година възобновяемите източници за първи път имат най-голям дял в енергопроизводството им и изпреварват лигнитните въглища (http://www.ft.com/intl/cms/s/0/cc90455a-9654-11e4-a40b-00144feabdc0.html#axzz3SVgcBQ4v). Възобновяемите източници изминаха пътя от най-скъпа до пазарно-конкурентна енергия в рамките на няколко години. Ядрените реактори в Германия постепенно си ги затварят до 2022 година и дотогава смятат понятието "базови мощности" да изчезне в познатия ни сега вид. Е.ОН излиза от конвенционалните генерационни мощности и се фокусира върху възобновяеми източници.

  Виж, за енергийната ефективност съм съгласен.

 • 5
  fyg1414737676380858 avatar :-|
  Ivo Georgiev

  Когато пазара се либерализира и производители/дистрибутори/консуматори на елекгроенергия могат да правят транзакции със по4асова цена помежду си ден предварително няма да е нудно да има фиксирана цена на MWh ами плаваща според пазарната цена разлика която да бъде възтановявана (предимно за производство през нощните 4асове).


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал