С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
1 25 мар 2015, 17:50, 44541 прочитания

Колко струва подготовката на инвестиционен европроект

Най-добрият вариант е консултантът да е с вас от началото до края на процеса

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
За какво да се предвидят разходи
- Проучване на бизнес идеята
- Избор и закупуване на подходящ терен, ако нямате
- За проектантски екип
- Разработване на инвестиционния проект

Цената на
подготовката на инвестиционен проект за 800 хил. - 1 млн. лв. може да бъде между 25 и 35 хил. лв. първоначални разходи и до 2.5% от стойността на проекта за неговото управление. 
Европейските програми предоставиха възможност на предприемчивите да реализират успешни и не чак толкова бизнес инициативи в различни сектори. В България хората, които успяват да получат европейско финансиране, не са никак малко, но още по-голям е броят на тези, които все още изпитват недоверие или се колебаят да предприемат стъпки в тази посока. Ако попиташ Google, колко струва подготовката на инвестиционен проект по европейска програма, ще попаднеш на всякакви материали, даващи информация от това кои са най-важните стъпки, логически елементи, индикатори и аспекти на даден проект, до това колко е важен крайният резултат, качеството на проекта и др. Без съмнение всички тези елементи са много важни, но като че ли остава един много важен момент за всеки инвеститор, а именно каква е инвестицията, която трябва да направи, за да се подготви един такъв проект.

Заблудата


Когато става въпрос за европейски пари, 90% от кандидатите са с впечатлението, че усвояването на средства от ЕС се изразява в попълването и подаването на няколко формуляра в съответните ведомства. Въпреки че на практика са минали над 10 години, през които в България могат да се усвояват средства по различни донорски програми на ЕС, все още голяма част от инвеститорите са на мнение, че подготовката на даден проект се изразява в "попълването" на бизнес план, с който се кандидатства и с това би могъл да се справи всеки средностатистически студент в трети курс по икономика. Витае и заблудата, че след като получиш одобрение, ти превеждат парите, които си поискал, и в най-общи линии с това приключват ангажиментите ти по проекта.


РеалносттаТова обаче е само не повече от 5% от работата. За целите на всеки инвестиционен проект е необходима солидна подготовка, която започва от предпроектно инвестиционно проучване, планирането на мястото за инвестиция с оглед на търсенето и предлагането на съответните продукти или услуги, както и логистичните изисквания. Следващите стъпки са закупуването на подходящо място, подготовка на технически и инвестиционни проекти, съгласуването им със съответните компетентни органи и изваждането на всички необходими разрешителни. Целият този процес на практика се случва, преди въобще да сме кандидатствали по европейска програма, отнема средно между 6 месеца и година и е микс от инвестиция на време и пари. Много важно е още в началния етап да попаднете на добър консултант, който не само би се справил с обработката на документите ви, но и е запознат добре с технологията на бизнеса, който искате да реализирате или развиете. По този начин консултантът ще ви консултира не само за това какво и къде трябва да се подготви като документи, но и ще ви спести редица грешки от производствена, технологична, маркетингова или друга гледна точка.

Реалността на практика
 
Да вземем за пример реализирането на проект за производство на някакъв продукт. Продуктът наистина е без значение, защото тук важен е принципът, а той е един и същ. Първо трябва да се проучи целият бизнес - буквално. От това каква суровина е необходима, за да произведем даденият продукт, колко струва, къде мога да намеря пазар, колко голям е той, каква е конкуренцията. Колко ще бъдат транспортните ми разходи, колко души ще са ми нужни, за да работи това предприятие, как то може да бъде по-ефективно и т.н. Това са много малка част от въпросите, които всеки инвеститор трябва да си зададе, и може би тук е моментът да се обърне внимание на един от катализаторите за успех - създаването на добър екип. Няма как да сме сигурни в успеха на един проект, ако за всяка стъпка не се консултираме с опитни специалисти. На всичко отгоре всяко наше действие трябва да бъде съобразено с изискванията на съответната програма, по която бихме могли да финансираме желаното начинание. Точно тук е моментът, в който намирането на подходяща консултантска фирма е ключово. Това е така, защото възлагането/консултирането със специалисти не е евтино, но се отплаща многократно.

Освен консултант ще ви бъде необходим и инженерен екип от проектанти, които да започнат работа по техническата част на проекта, както и юридически екип, който да подходи професионално към правните казуси, които биха възникнали в процеса на подготовка. На пазара са много малко фирмите, които могат да предложат цялостната услуга от А до Я - тоест да имат на разположение проектантски екипи, добри адвокати, технолози, агрономи и други специалисти.Ето и каква би била сметката ви до момента, в който сте подготвили целия проект и сте готови да кандидатствате:


Проучване на идеята и бизнеса, който желаете да реализирате


В повечето случаи тази част може (и е препоръчително) да бъде извършена от инвеститора. Ако решите обаче да възложите задачата на консултантска фирма, цената на подобна услуга може да варира между 1000 и 4000 лв. в зависимост от сложността, извършената работа и натрупаното ноу-хау, което консултантската фирма или съответният специалист има.

Избор и закупуване на подходяща земя На този етап е добре да сте намерили консултантска компания за целия процес или в по-лошия случай юрист, който да прегледа всички документи за собственост, да изготви договори за покупко-продажба или суперфиция (според изискванията на програмата). В най-добрия случай на този етап би било добре, ако се включи и проектантът, с когото могат да бъдат обсъдени идейните фази на проекта, техническото изпълнение и пр. Точно това е причината да търсите компания, която може да предостави цялата услуга комплексно. Това води до оптимизация на процеса и времето и спестяване на много пари от евентуално допуснати грешки, когато се работи на парче. Юридическата услуга в зависимост от параметрите и работата възлиза между 800 и 1500 лв. Друга функция на юристите е подготовката на тръжна документация, когато такава се изисква, и съгласуването й със съответния финансиращ орган.

Проектантски екип

На този етап вече се предполага, че сте наясно какво правите, проучили сте добре възможностите за реализация на идеята ви, имате земята и добър екип, който да задвижи целия проект. Тук основна роля има проектантският екип, за който е много важно да има опит при проектирането на проекти по европейските програми. Това е така, защото има голяма разлика, когато правиш проект на стопански принцип (за себе си) и когато такъв ще се финансира с европари. Ако проектантите, на които сте се спрели, нямат такъв опит, е задължително да бъдат в много тясна комуникация с вашите консултанти и всичко да се съгласува с тях. Цената на проектирането в страната може да варира в много широки граници, но да приемем, че цена от порядъка на 23 - 26 лв. на квадратен метър е пазарна. В екипа от проектанти включваме и специалист технолог, който изготвя технологичен проект, когато такъв се изисква. Това е валидно за всяко едно производство.

Инвестиционен проект

Цената за разработка на инвестиционен проект, финансиран по европейска програма, най-често се сформира по следната схема. Заплащате предварителен хонорар, който варира от 1500 лв до 15 хил. лв. в зависимост от мащаба и сложността на проекта и процент от стойността на инвестицията или субсидията, която сте получили, след като проектът е одобрен. Ако вземем за база инвестиционен проект, чиято стойност е 1 млн. лв., предварителният хонорар ще бъде от порядъка на 8 хил. и 15 хил. лв., а процентът при успех (одобрение на проекта) ще варира между 2 и 5% от одобрената субсидия.

Цената за разработването на инвестиционния проект варира, като тя обикновено е обвързана с работата и ангажиментите, които вашите консултанти поемат. Не е тайна, че има много експерти, които предлагат писането на проекти на частно. Това е може би най-евтиният вариант, но и най-опасният подводен камък.  Така е, защото всичко се прави на парче. Вие отговаряте за събирането на юристи, инженери, архитекти, технолози - воденето на цялата комуникация с всички, изчистването на проблеми между различните екипи и т.н. Втората причина е, че повечето експерти, които подготвят проекти на частно, не поемат никакъв ангажимент за управлението на проектите и съдействие при възникнали проблеми впоследствие. Затова, когато избирате консултант, обръщайте внимание на това какви ангажименти поемат те и до кой точно момент са с вас. Най-добрият вариант е, когато консултантът е с вас през цялото време - от сформирането на идеята до приключването на реализацията на проекта. Това е една допълнителна застраховка за решаването на проблеми, възникнали в процеса на работа, а такива обстоятелства са неизбежни при почти всеки проект.

В крайна сметка цената на подготовка на инвестиционен проект от порядъка на 800 хил. - 1 млн. лв. може да бъде между 25 и 35 хил. лв. първоначални разходи и до 2.5% от стойността на проекта за неговото управление. Добрата новина е, че по голямата част от програмите, които дават възможност за реализация на подобни инвестиции, тези разходи са признати и възстановими.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Черен петък за директния маркетинг след GDPR Черен петък за директния маркетинг след GDPR

Как регламентът за защита на личните данни промени правилата в дигиталната реклама

19 ное 2018, 5492 прочитания

Търговската тайна - вече защитена в закон Търговската тайна - вече защитена в закон

Европейска директива е причината за новия български проектозакон. Стоки, предмет на нарушение, могат да бъдат изтеглени от пазара, пише в проекта

27 сеп 2018, 5858 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Външни анализи" Затваряне
Значение на пилотните решения за България според практиката на съда в Страсбург

Обединяването на няколко жалби в една с приоритет е важна промяна в международната защита на правата на човека

Още от Капитал
Каратисти в текстилна фабрика

"Албена" продаде бившия завод за памучни прежди "България 29". Купувачът "РС Билд" ползва за целта 9.5 млн. евро кредит от ЦКБ

Сделките на 2019: Малко, малки, местни

Само три са големите продажби - на БТК, bTV и "Нова тв". Типичната сделка е за хотел, а купувачите са все местни

Първи борсов тест за 2020

Интересът към предложените 14% от акциите на "Телелинк" в края на януари, ще е показателен за апетита на инвеститорите

По Scala-та на добрия вкус

Как домашните рецепти за сладки и соленки на Калина Иванова се превърнаха в продукти за масовия пазар

Ново място: Sweet and Lemon

От сурови торти до сaндвичи с омлети и specialty кафе

Зеленият път

Как неизползваните жп линии в София може да се превърнат във велоалеи и пешеходни зони

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10