С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
1 25 мар 2015, 17:50, 43429 прочитания

Колко струва подготовката на инвестиционен европроект

Най-добрият вариант е консултантът да е с вас от началото до края на процеса

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
За какво да се предвидят разходи
- Проучване на бизнес идеята
- Избор и закупуване на подходящ терен, ако нямате
- За проектантски екип
- Разработване на инвестиционния проект

Цената на
подготовката на инвестиционен проект за 800 хил. - 1 млн. лв. може да бъде между 25 и 35 хил. лв. първоначални разходи и до 2.5% от стойността на проекта за неговото управление. 
Европейските програми предоставиха възможност на предприемчивите да реализират успешни и не чак толкова бизнес инициативи в различни сектори. В България хората, които успяват да получат европейско финансиране, не са никак малко, но още по-голям е броят на тези, които все още изпитват недоверие или се колебаят да предприемат стъпки в тази посока. Ако попиташ Google, колко струва подготовката на инвестиционен проект по европейска програма, ще попаднеш на всякакви материали, даващи информация от това кои са най-важните стъпки, логически елементи, индикатори и аспекти на даден проект, до това колко е важен крайният резултат, качеството на проекта и др. Без съмнение всички тези елементи са много важни, но като че ли остава един много важен момент за всеки инвеститор, а именно каква е инвестицията, която трябва да направи, за да се подготви един такъв проект.

Заблудата


Когато става въпрос за европейски пари, 90% от кандидатите са с впечатлението, че усвояването на средства от ЕС се изразява в попълването и подаването на няколко формуляра в съответните ведомства. Въпреки че на практика са минали над 10 години, през които в България могат да се усвояват средства по различни донорски програми на ЕС, все още голяма част от инвеститорите са на мнение, че подготовката на даден проект се изразява в "попълването" на бизнес план, с който се кандидатства и с това би могъл да се справи всеки средностатистически студент в трети курс по икономика. Витае и заблудата, че след като получиш одобрение, ти превеждат парите, които си поискал, и в най-общи линии с това приключват ангажиментите ти по проекта.


РеалносттаТова обаче е само не повече от 5% от работата. За целите на всеки инвестиционен проект е необходима солидна подготовка, която започва от предпроектно инвестиционно проучване, планирането на мястото за инвестиция с оглед на търсенето и предлагането на съответните продукти или услуги, както и логистичните изисквания. Следващите стъпки са закупуването на подходящо място, подготовка на технически и инвестиционни проекти, съгласуването им със съответните компетентни органи и изваждането на всички необходими разрешителни. Целият този процес на практика се случва, преди въобще да сме кандидатствали по европейска програма, отнема средно между 6 месеца и година и е микс от инвестиция на време и пари. Много важно е още в началния етап да попаднете на добър консултант, който не само би се справил с обработката на документите ви, но и е запознат добре с технологията на бизнеса, който искате да реализирате или развиете. По този начин консултантът ще ви консултира не само за това какво и къде трябва да се подготви като документи, но и ще ви спести редица грешки от производствена, технологична, маркетингова или друга гледна точка.

Реалността на практика
 
Да вземем за пример реализирането на проект за производство на някакъв продукт. Продуктът наистина е без значение, защото тук важен е принципът, а той е един и същ. Първо трябва да се проучи целият бизнес - буквално. От това каква суровина е необходима, за да произведем даденият продукт, колко струва, къде мога да намеря пазар, колко голям е той, каква е конкуренцията. Колко ще бъдат транспортните ми разходи, колко души ще са ми нужни, за да работи това предприятие, как то може да бъде по-ефективно и т.н. Това са много малка част от въпросите, които всеки инвеститор трябва да си зададе, и може би тук е моментът да се обърне внимание на един от катализаторите за успех - създаването на добър екип. Няма как да сме сигурни в успеха на един проект, ако за всяка стъпка не се консултираме с опитни специалисти. На всичко отгоре всяко наше действие трябва да бъде съобразено с изискванията на съответната програма, по която бихме могли да финансираме желаното начинание. Точно тук е моментът, в който намирането на подходяща консултантска фирма е ключово. Това е така, защото възлагането/консултирането със специалисти не е евтино, но се отплаща многократно.

Освен консултант ще ви бъде необходим и инженерен екип от проектанти, които да започнат работа по техническата част на проекта, както и юридически екип, който да подходи професионално към правните казуси, които биха възникнали в процеса на подготовка. На пазара са много малко фирмите, които могат да предложат цялостната услуга от А до Я - тоест да имат на разположение проектантски екипи, добри адвокати, технолози, агрономи и други специалисти.Ето и каква би била сметката ви до момента, в който сте подготвили целия проект и сте готови да кандидатствате:


Проучване на идеята и бизнеса, който желаете да реализирате


В повечето случаи тази част може (и е препоръчително) да бъде извършена от инвеститора. Ако решите обаче да възложите задачата на консултантска фирма, цената на подобна услуга може да варира между 1000 и 4000 лв. в зависимост от сложността, извършената работа и натрупаното ноу-хау, което консултантската фирма или съответният специалист има.

Избор и закупуване на подходяща земя На този етап е добре да сте намерили консултантска компания за целия процес или в по-лошия случай юрист, който да прегледа всички документи за собственост, да изготви договори за покупко-продажба или суперфиция (според изискванията на програмата). В най-добрия случай на този етап би било добре, ако се включи и проектантът, с когото могат да бъдат обсъдени идейните фази на проекта, техническото изпълнение и пр. Точно това е причината да търсите компания, която може да предостави цялата услуга комплексно. Това води до оптимизация на процеса и времето и спестяване на много пари от евентуално допуснати грешки, когато се работи на парче. Юридическата услуга в зависимост от параметрите и работата възлиза между 800 и 1500 лв. Друга функция на юристите е подготовката на тръжна документация, когато такава се изисква, и съгласуването й със съответния финансиращ орган.

Проектантски екип

На този етап вече се предполага, че сте наясно какво правите, проучили сте добре възможностите за реализация на идеята ви, имате земята и добър екип, който да задвижи целия проект. Тук основна роля има проектантският екип, за който е много важно да има опит при проектирането на проекти по европейските програми. Това е така, защото има голяма разлика, когато правиш проект на стопански принцип (за себе си) и когато такъв ще се финансира с европари. Ако проектантите, на които сте се спрели, нямат такъв опит, е задължително да бъдат в много тясна комуникация с вашите консултанти и всичко да се съгласува с тях. Цената на проектирането в страната може да варира в много широки граници, но да приемем, че цена от порядъка на 23 - 26 лв. на квадратен метър е пазарна. В екипа от проектанти включваме и специалист технолог, който изготвя технологичен проект, когато такъв се изисква. Това е валидно за всяко едно производство.

Инвестиционен проект

Цената за разработка на инвестиционен проект, финансиран по европейска програма, най-често се сформира по следната схема. Заплащате предварителен хонорар, който варира от 1500 лв до 15 хил. лв. в зависимост от мащаба и сложността на проекта и процент от стойността на инвестицията или субсидията, която сте получили, след като проектът е одобрен. Ако вземем за база инвестиционен проект, чиято стойност е 1 млн. лв., предварителният хонорар ще бъде от порядъка на 8 хил. и 15 хил. лв., а процентът при успех (одобрение на проекта) ще варира между 2 и 5% от одобрената субсидия.

Цената за разработването на инвестиционния проект варира, като тя обикновено е обвързана с работата и ангажиментите, които вашите консултанти поемат. Не е тайна, че има много експерти, които предлагат писането на проекти на частно. Това е може би най-евтиният вариант, но и най-опасният подводен камък.  Така е, защото всичко се прави на парче. Вие отговаряте за събирането на юристи, инженери, архитекти, технолози - воденето на цялата комуникация с всички, изчистването на проблеми между различните екипи и т.н. Втората причина е, че повечето експерти, които подготвят проекти на частно, не поемат никакъв ангажимент за управлението на проектите и съдействие при възникнали проблеми впоследствие. Затова, когато избирате консултант, обръщайте внимание на това какви ангажименти поемат те и до кой точно момент са с вас. Най-добрият вариант е, когато консултантът е с вас през цялото време - от сформирането на идеята до приключването на реализацията на проекта. Това е една допълнителна застраховка за решаването на проблеми, възникнали в процеса на работа, а такива обстоятелства са неизбежни при почти всеки проект.

В крайна сметка цената на подготовка на инвестиционен проект от порядъка на 800 хил. - 1 млн. лв. може да бъде между 25 и 35 хил. лв. първоначални разходи и до 2.5% от стойността на проекта за неговото управление. Добрата новина е, че по голямата част от програмите, които дават възможност за реализация на подобни инвестиции, тези разходи са признати и възстановими.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

31 октомври 2019
София Ивент Център

Конференция HR & Leadership Forum 2019


Кои са ключовите тенденции, които ще трансформират работата на бъдещето?
Включете се във форума на Капитал, за да разберете повече за възможностите от използването на новите технологии на работното място и начините хората да останат ценни в технологичната ера. Ще проследим какви качества ще трябва да притежават на лидерите от бъдещето и кои ще са търсените умения при наемане на служители.

Сред лекторите на събитието ще бъдат:


 • Даниел Съскинд, Balliol College, University of Oxford
 • Джои Прайс, Jumpstart
 • Судир Сасийдаран, LEGO Workplace Design

Конференция HR & Leadership Forum 2019 Запазете билет

Прочетете и това

Черен петък за директния маркетинг след GDPR Черен петък за директния маркетинг след GDPR

Как регламентът за защита на личните данни промени правилата в дигиталната реклама

19 ное 2018, 5175 прочитания

Търговската тайна - вече защитена в закон Търговската тайна - вече защитена в закон

Европейска директива е причината за новия български проектозакон. Стоки, предмет на нарушение, могат да бъдат изтеглени от пазара, пише в проекта

27 сеп 2018, 5206 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Външни анализи" Затваряне
Значение на пилотните решения за България според практиката на съда в Страсбург

Обединяването на няколко жалби в една с приоритет е важна промяна в международната защита на правата на човека

Още от Капитал
Арабският пробив на IPS

Българската семейна компания "Интернешънъл пауър съплай" завърши ключов проект за Saudi Aramco

Сметка за основни операции - струва ли си

Всеки, който ползва рядко банкови услуги, може да се възползва от опцията, но и не само той

Борис Бонев: между гражданите и политиката

Единственият непартиен кандидат се бори за гласове с малък бюджет и без подкрепа от партийни структури

Музей или СПА

Предизборната кампания повдигна въпроса за забравеното северно крило на Централната баня, за което се водят спорове от години

Кино: "Писма от Антарктида"

Модерна мелодрама за лъжата от любов

Другари срещу "хулигани"

Изложба изследва хомосексуалността в България по време на комунизма

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10