Започва прием на проекти за инвестиции в земеделски стопанства
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Започва прием на проекти за инвестиции в земеделски стопанства

Общото условие е, че бенефициентите могат да получат безвъзмездна помощ в рамките от 50 до 70% от допустимите разходи

Започва прием на проекти за инвестиции в земеделски стопанства

Документи по първата подмярка от програмата за селските райони могат да се подават от 14 април

7723 прочитания

Общото условие е, че бенефициентите могат да получат безвъзмездна помощ в рамките от 50 до 70% от допустимите разходи

© Капитал


Максималният размер на допустимите разходи за инвестиции в земеделска техника е ограничен до 500 хил. евро.

Минималният размер на проект е 15 хил. евро.

Инвестициите в земеделски стопанства е първата подмярка, по която стопаните ще могат да кандидатстват за финансиране по Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. Тя е аналогична на мярка 121 "Модернизация на земеделските стопанства" от предишната програма, която беше една от най-атрактивните за земеделските производители.

След като Министерството на земеделието и храните публикува на 21 март Наредба №9 за прилагане на подмярка 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства", на 27 март излезе и заповедта за прием на проекти. Подаването на проекти ще започне от 14 април. Крайните дати за прием на заявления за подпомагане за инвестиции само в земеделска техника е 18 май, а за проекти с инвестиции и за строително-монтажни работи и трайни насаждения - до 8 юни 2015 г. Бюджетът за този прием е в размер на 150 млн. евро. Общото условие е, че бенефициентите могат да получат безвъзмездна помощ в рамките на 50% от допустимите разходи. При подбора на проекти има заложени стимулиращи условия за приоритетни кандидати и сектори. В рамките на този прием няма да бъдат подпомагани инвестиции за напояване и отводняване, както и проекти за колективни инвестиции и интегрирани проекти. Финансиране за това се планира при обявяване на прием на проекти през есента.

Кой може да кандидатства за финансиране

Кандидати за финансиране могат да бъдат земеделски производители (физически и юридически лица), регистрирани в съответствие със Закона за подпомагане на земеделските производители, както и групи и признати организации на производители. Юридическите лица трябва да докажат доход от земеделска дейност и/или доход от услуги, директно свързани със земеделска дейност и/или преработка на земеделска продукция, и/или участие и подпомагане по схемата за единно плащане на площ. Няма нужда да доказват доход фирми от селски райони, които са създадени до една година преди кандидатстването и проектите им са за инвестиции в сектор "Животновъдство", "Плодове и зеленчуци" и производство на етеричномаслени и медицински култури.

Новото в сравнение с предходния програмен период е изискването минималният стандартен производствен обем на стопанството на кандидата да бъде не по-малко от 8 хил. евро. Стандартният производствен обем (СПО) е стойността на продукцията, която отговаря на средната стойност за даден район за всеки един земеделски продукт, изчислена в евро по определена таблица, публикувана в приложение №14 от наредбата за прилагане на подмярката. Документите са на сайта на фонд "Земеделие". За ориентир - 8 хил. евро обем представлява приблизително продукцията от 145 дка пшеница; 160 дка ечемик; 300 дка овес; 112 дка царевица; 60 дка ориз; 146 дка слънчоглед; 100 дка лавандула; 25 дка картофи; 16 дка ябълки/круши; 12 дка череши/праскови/сливи; 8 млечни крави, 112 овце.

Какво се финансира

По подмярката може да се кандидатства за изграждане, придобиване и подобряване на недвижими имоти, включително и чрез лизинг. Покриват се също разходи за закупуване на земя, но само ако са до 10% от общия размер на инвестиционните разходи. Финансират се покупки на нови машини, съоръжения и оборудване, включително компютърен софтуер до пазарната стойност на активите, като се позволява и покупка чрез лизинг. Бенефициентите могат да кандидатстват за създаване и/или презасаждане на трайни насаждения, десертни лозя, медоносни дървесни видове за производство на мед и бързорастящи храсти и дървесни видове за производство на биоенергия. Покриват се също общи разходи, свързани със съответния проект за предпроектни проучвания, такси, хонорари за архитекти, инженери и консултантски услуги, консултации за екологична и икономическа устойчивост на проекти, проучвания за техническа осъществимост на проекта. Подмярката подпомага също разходи за придобиване на патенти права и лицензи; за регистрация на търговски марки и процеси, необходими за изготвяне и изпълнение на проекта.

Кой получава специални условия при кандидатстване

В новия програмен период продължава насърчаването на млади фермери, които са получили подкрепа за създаване на стопанства и полупазарни стопанства през периода 2007 – 2013 г. и не са били подпомагани по програмата за инвестиционни дейности по мерки 121 и 4.1. Кандидатите от Северозападния район и районите с природни и други ограничения ще получат допълнителни точки в класирането, а също така и допълнителни 10% безвъзмездна помощ. Приоритетизират се също сектори "Животновъдство", "Плодове и зеленчуци", производство на етеричномаслени и медицински култури, производство на биологични продукти и/или стопанства в преход към биологично производство на продукти. Допълнителни точки ще получат и проекти на тютюнопроизводители, само че за инвестиции, които са свързани с тютюн. Насърчават се със стимули и проекти с инвестиции за повишаване на енергийната ефективност и/или иновации в стопанствата. Приоритет получават и инвестиции за постигане изискванията на стандартите на Европейската общност и свързани с опазване на околната среда и/или намаляване на вредните емисии.

За какво финансиране се кандидатства

Както и в предния програмен период, максималният размер на допустимите разходи за един кандидат е в рамките на 1.5 млн. евро. Новото е, че максималният размер на допустимите разходи за инвестиции в земеделска техника е ограничен до 500 хил. евро. Минималният размер на проект е 15 хил. евро. Безвъзмездната помощ на кандидат е минимум 50% от общите допустими разходи, като максимумът е 70%. За колективни инвестиции ще може да достига до 90%, но те ще бъдат дефинирани и допустими при нов прием по подмярката през есента.

Рубриката се подготвя със съдействието на Българската асоциация на консултантите по европейски програми.

Максималният размер на допустимите разходи за инвестиции в земеделска техника е ограничен до 500 хил. евро.

Минималният размер на проект е 15 хил. евро.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.