Цифровизацията: Хроника на една предизвестена смърт

Осъдената ни държава и санкциите, които може да се наложи да платим, не са изненада, а последица от напълно съзнателни действия на институциите.

Осъдената ни държава и санкциите, които може да се наложи да платим, не са изненада, а последица от напълно съзнателни действия на институциите.
Осъдената ни държава и санкциите, които може да се наложи да платим, не са изненада, а последица от напълно съзнателни действия на институциите.
Осъдената ни държава и санкциите, които може да се наложи да платим, не са изненада, а последица от напълно съзнателни действия на институциите.    ©  SHUTTERSTOCK
Осъдената ни държава и санкциите, които може да се наложи да платим, не са изненада, а последица от напълно съзнателни действия на институциите.    ©  SHUTTERSTOCK
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България е осъдена за неизпълнение на европейското законодателство при провеждане на конкурсите за предоставяне на мултиплекси и осъществяване на цифровото радиоразпръскване у нас. Това стана ясно от излязлото преди няколко дни решение на Европейския съд (Съда) по дело C-376/13 срещу България.

Конкурсите бяха проведени от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) през 2009 г. Tе бяха атакувани oще с тяхното обявяване. Конституционният съд (КС) беше сезиран за наличието на противоконституционни текстове в Закона за радиото и телевизията и Закона за електронните съобщения (ЗЕС). Изискано бe от президента да наложи вето върху съществуващия тогава Закон за публичното радиоразпръскване. По-късно решенията на КРС за избор на предприятия, които да осъществят цифровизацията, бяха обжалвани пред Върховния административен съд, но не бяха отменени. През 2011 г. Европейската комисия (ЕК) поиска становище от България във връзка със съмнение за незаконосъобразното провеждане на процедурите. България бе посъветвана да проведе нови процедури, но вместо това ЕК получи отговор, че всички действия на българската държава са насочени към гарантиране "успешния преход от аналогова към цифрова телевизия"(1). Макар България да отмени впоследствие оспорваните законови разпоредби, ЕК все пак намери, че това не санира по никакъв начин вече проведените на тяхна основа конкурси, и в крайна сметка започна дело срещу България.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

7 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  alehandro77 avatar :-|
  alehandro77
  • + 12

  То беше ясно от самото начало, сега само пресмятаме загубите, които НИЕ трябва да платим...

  Публикувано през m.capital.bg

  Нередност?
 • 2
  ivankristov avatar :-|
  ivankristov
  • - 1
  • + 11

  кой раздаде мултиплексите и дали пак не е министър?

  Нередност?
 • 3
  xgs01364886 avatar :-|
  xgs01364886
  • + 10

  Няма отговорност:Защо никога никой не търси отговорност от някого.Държавата ще плаща - добре, но това са парите за пътища ,здраве и т.н.Въпроса е кой трябваше да свърши нещо, а не е?Пак!

  Нередност?
 • 4
  pavel_p avatar :-|
  pavel_p
  • - 6
  • + 4

  ''осъществяване на цифровото радиоразпръскване у нас''....... Преведено на разбираем български език означава осъществяванет на микровълново разпръскване в обхват-EHS,SHF,UHF. (За метровият и т.н обвати каналите са: VHF,HF,MF,LF,VLF, ULF). Вие неразбрахте ли, че живешите до Телевизионни Кули-(Семинария, Копитото, Вакарел и т.н) с постоянно облъчвани с микровълни, които разрушават организмът ви на клетъчно ниво.....Също така и Безжичният обмен на данни (GSM,GPRS,UMTS,WiFi) представлява микровълново излъчване на електромагнитни вълни. Микровълново е излъчването също от WiFi-то на Рутери, GPS-и, Таблети, Флашки за Интернет, антени на Базови станции и т.н. Всички те излъчват микровълни в диапазон 1800-5000Mhz. В текущият момент имаме огромно, невидимо електромагнинто замърсяване в големите градове, а си представям какво ще стане когато всички започнат да сърфират по смарт телефоните си. За пример ще дам средната стойност на микровълновият фон за бул.Витоша-40000μW/m2 , бул.Черни връх 60000μW/m2 и т.н - Всички електромагнитни вълни и особено микровълните влияят мигновено върху нивата на редица жизнено важни хормони (при много ниски стойности-0,001μW/m2). Първо се прекратява производството на Мелатонин кaто същевременно надбъбречната жлеза започва да синтезира голямо количество стерсови хормони- Кортизол и Адреналин. Отслабването на клетъчната мембрана, от действието на микровълните се използва в технологията на генетично изменяне(ГМО). Повредените клетки стават лесни жертви за вирусите, гъбичките и други патогенни микро-организми, като по този начин чрез външен вирус се транспортират новите генни. Започваме да страдаме от безсъние, зачервяване, торбички под очите, главоболие,еректилна дисфункция, стерилитет и т.н. Причината за тези негативни ефекти е, че при продължително високи нива в кръвта на Кортизол и Адреналин и много ниски нива на Мелатонин, Оксидативният стрес се повишава,клетъчните мембрани се разрушават и повредите в клектите(ДНК) на организма немогат да бъдат възстановени. Стига се до израждане, РАК, Левкемия, и т.н.. Най големите замърсители са WiFi рутери и GSM-и те. Те работят в микровълновитя чесотен диапазон. National Geographic направиха предаване по въпроса за електросмога в съвременните градове: https://www.youtube.com/watch?v=CKekrESXssM
  Бритaнският Индипендънт представи статия: Мобилните телефони убиват повече хора от Цигарите: http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/mobile-phones-more-dangerous-than-smoking-or-asbestos-802736.html
  Възрастна жена инвестира 4000 паунда за да защити своя дом от WiFi и други мобилни сигнали:
  http://www.telegraph.co.uk/technology/news/11179372/Grandmother-spends-4000-WiFi-proofing-home.html

  Нередност?
 • 5
  pavel_p avatar :-|
  pavel_p
  • - 3
  • + 2

  Мерките за пасивна защита са: Квартирата/Апартамента трябва:
  1. Да бъде максимално отдалеченa от Радио-Телевизионни предаватели, Радио-Локационни радари, GSM антени и да няма пряка видимост към тях (Да се има в предвид, че всяка антена има геометричен ъгъл на насочване, т.е антените никога не излъчват само в хоризонтална посока. Вуздухът в местата с много висок електромагнитен фон има характерна миризма на озон (облъчена среда).Нивото не трябва да надвишава 0,001µW/m2. За разположениетo на Радио-Телевизионни предаватели в София виж.фиг.1.
  2. По възможност Да не бъде в гъстонаселен Луксозен(Богаташки) квартал с малдо население (по голям процент от хората ще притежават WiFi и GSM устройства замърсяващи ефира а повече хора говорещи по GSM означава по глояма концентрация на антени и съответно по голям процент на излъчване от GSM антените на базовите станций).
  3. Сградите да бъдат старо стройтелство (старите тухли, панелните жилища и железобетон имат по добра поглъщвателна способност от новите ИТОНГ, Немски тип тухли, Гипсокартон и т.н.Трябва да се има в предвид, че вълните се отразяват/поглъщат изцяло само от плътни феромагнитни материали: желязна ламарина, стомана и т.н.. или олово, т.е всчики останали материали са прозрачни за тях и вълните преминават почти безпрепятствено през всички видове тухлени стени).
  4. Да бъде разположен във вътрешността на квартала, т.е да е разположен на малка вътрешно-квартална уличка, а не на голям булевард.Най-добре е изцяло да е във вътрешен двор, без никаквъв излаз дори и към малка улица. (заради големият човеко-поток по главните булеварди и високо натоварени(централни) улици се поставят локални GSM антени, насочени радио-комуникацйонни антени на градският транспорт и др. източници на електромагнитни вълни, същевременно имаме пряка видимост на голямо разстояние осигуряваща безпрепятсвеност на разпространение на вълните).
  5. Да е обградена от всякъде със съседни сгради т.е да не бъде самостоятелно разположена на широка откирта площ с панорамна гледка и пряка видимост към отдалечни многобройни сгради (покриви) (при пряка видимост на дълго разстояние голям процент(98%) от електромагнитните вълни излъчвани от GSM клетките разположени по покривите се разпространяват безпрепятствено към обект от който имаме пряката видимост. Когато нашия обект е разположен във вътрешността на квартала имаме голямо разсейване, поглъщане и отразяване на електромагнитните вълни от съседните сгради и в карайна сметка се намалява общият електромагнитен фон).
  6. Да не бъде разположена на последен етаж (Мезонет, 90% от GSM антените са разположени на покривите и вълните се разпространяват почти безпрепятсвено над сградите, следователно последните етажи гарантират максимално облъчване).
  7. Да не бъде разположена на първи етаж (върху повърхността на земята се отлагат радон и др. радио-активни вещества. Първият етаж е най-близко разположен до тях и гарантира максимално облъчване с йонизиращи лъчения ).
  8. Сградата да не бъде разположена в най-високата част (надморка височина) на квартала (най-високата кота ще осигури пряка далечна видимост към съседните по ниски квартали т.е вълните безпрепятствено ще достигат до апартамента. Да се има в предвид ,че една антена генерира освен оснавната си честота, така и множество хармоници. Това означава, че една GSM анатена освен микровълни(нейонизиращи) генерира и хармоници от гама вълни(йонизиращи лъчения). И двата вида лъчения имат коренно различен механизъм на негативно биологично въздействие.
  Надявам се, че горната информация ще ти бъде от полза.

  Нередност?
 • 6
  pavel_p avatar :-|
  pavel_p
  • - 5
  • + 4

  Други изследвани биологични ефектти от продължително излагане на нейонизиращи микровълнови полета генерирани от WiFi и др. Комуникационни (GSM) устройства. Под биологично въздействие се подразбира появата на биохимични ефекти, психологични и поведенчески реакции на организма, тъканите и клетките под действие на нейонизиращо лъчение:
  главоболие, световъртеж, нарушения на съня и менструалния цикъл, снижен полов потенцил, повишена уморяемост, нервност, раздразнителност, сърцебиене, болки в крайниците, болки в ставите, болки в гърдите, нарушенo кръвно налягане, затруднено дишане, храносмилателни проблеми, обща слабост, загуба на памет и концентрация, нарушена нервна система, внезапна умора, втечняване на стъкловидното тяло, плуващи нишки (мътнини) в стъкловидното тяло на окото, катаракт, болки в сърдечната област, сърдечносъдови заболявания, еректилна дисфункция и стерилитет, увреждания на плода, вродени дефекти, спонтанен аборт, безплодие, биохимични и хистологични промени в черния дроб, сърцето, бъбреците и мозъчната тъкан, левкемия, детската левкемия, меланом на кожата, мозъчен тумор и рак

  Нередност?
 • 7
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • - 11
  • + 4

  Когато нещо е безмислено.. то се проваля. Отдавна хората имат кабелна телевизия. Защо трябва да се връща на ефирна и да гледа 5 канала?

  Сега даже и ще ни глобяват. Европейските бюрократи.. настигат и надминават българските.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал