С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
3 юни 2015, 9:57, 3246 прочитания

Добри практики по донорски програми от Северна Европа

Програмите на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм са подкрепили над 500 проекта в България за пет години

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

България става по-конкурентна, но изостава спрямо региона

Страната се изкачва с едно ниво в индекса на швейцарския Институт за развитие на управлението до 55-о място

10 юни 2015

Програма "Човешки ресурси" започва с мерки срещу младежката безработица

Първата процедура "Активни" е с бюджет от 26 млн. лв.

10 юни 2015

Бюрократичните проблеми при ОП "Конкурентоспособност"

Въвеждането на финансовия бизнес план като критерий за оценка и мониторинга на изпълнението прави първата грантова схема по програмата най-рисковата за бенефициентите от всички досега

20 май 2015

Възможностите за финансиране на бизнеса от еврофондовете през 2015 г.

Поне по три програма ще бъдат отворени няколко схеми за кандидастване

7 яну 2015

Как да направим програмата за бизнеса по-ефективна

Новата структура е добра, но все още някои от целите трябва да бъдат по-реалистични

21 май 2014
Управляващият орган на ОП "Иновации и конкурентоспособност" притежава достатъчно човешки и технически капацитет, с който може да олекоти процедурите си и да подобри работата си със стотиците бенефициенти от цялата страна. 
С обявяването на първата грантова схема по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК) - за техническа и технологична модернизация на предприятията, започна дискусия доколко новите изисквания за подготовка на проектни предложения са реално ефективни. Въпреки последните опити за облекчаване на процедурите по кандидатстване чрез частично електронно подаване на документите и въвеждането на бизнес план като основен компонент от документацията все още съществуват възможности за значително подобрение в сравнение с други донорски програми на регионално и международно ниво. Добри практики, които могат да послужат за пример, са програмите на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) и Норвежкия финансов механизъм (НФМ), които в периода 2009 - 2014 г. са подкрепили над 500 проекта в България в областите общество, правосъдие и икономика. Тук ще разгледам подробно програмата "Инвестиции за зелени индустрии" от направление икономика, тъй като по цели и съдържание тя се доближава максимално до ОПИК.

Иновации за зелена индустрия 

"Иновации за зелена индустрия" (ИЗИ) е насочена към малките и средните предприятия. Целта на програмата е подобряване на конкурентоспособността на предприятията и превръщането им в зелени чрез насърчаване на инвестициите в иновации и съвременни екологични решения. Програмата оперира в България едва от две години, но вече се утвърди като успешна практика и подаде сериозна заявка за развитие в положителна посока. Програмен оператор е държавната агенция "Иновация Норвегия" (ИН).


Процедура за кандидатстване

Както и по повечето международни програми, подаването на проектните предложения и допълнителната документация е изцяло електронно. Тази практика улеснява процеса значително, като пести съществено време и усилия както на кандидатите, така и на оценителите. Друга важна особеност е, че не се изисква квалифициран електронен подпис – това се счита за излишно, при условие че не е нужно самото предложение да бъде верифицирано по подобен начин. Допълнителните документи, които са сканирани с подпис и печат, дават достатъчна информация както кой кандидатства, така и кой ще подпише договора.

Тук бих искал да отбележа, че инициираното електронно кандидатстване по ОПИК е стъпка в правилната посока. Проблемен може да се окаже фактът, че то все още е полуелектронно (по електронен път се подава само проектното предложение, а останалата документация е необходимо да се подаде на хартиен носител). Евентуални несъвършенства в системата биха довели до сериозни проблеми за кандидатите.



Оценка на проектните предложения

Основният документ, който обосновава нуждата от инвестиция на проект по ИЗИ, е бизнес планът. Той дава възможност оценителите коректно и обективно да преценят дали зад даден проект има реална икономическа логика и ефективно да оценят шансовете му за успех .Оценката на проектните предложения е обективна и се позовава върху ясни индикатори и целите на бизнес плана. Добра новина е, че през 2015 г. в ОПИК също беше въведена подобна практика, която е заявка за по-голяма обективност при изпълнението на програмата.

Основна характеристика на "Иновации за зелена индустрия" и "Иновация Норвегия" е практиката да се организират посещения на място при кандидата по време на процеса на оценка. Личният контакт дава реална представа на оценителите кой е кандидатът, къде осъществява дейност, наистина ли има нужда от планираните инвестиции и какъв управленски капацитет притежава фирмата. Въпреки че тези процедури отнемат повече време и средства, това е един изпитан начин за качествена оценка на проектните предложения, което води до нула провалени или неуспешни проекти и в резултат - до пълно усвояване на средства към настоящия момент.

За съжаление тази практика е трудно приложима в ОПИК заради по-големия обхват и броя кандидати.

Изпълнение и контрол

Технически управлението на проекти по тази програма е улеснено, като това дава възможност на изпълнителя да се съсредоточи върху постигане на целите на проекта, без да губи време и усилия в административни неволи – процедурите са много ясни и бързи, комуникацията с проектните мениджъри на "Иновация Норвегия" е изключително лесна, липсва каквато и да било бюрокрация.

Междинното отчитане може да става всеки месец, като то е изцяло електронно и с минимум документация. Основно изискване е да се провежда независим финансов одит при всяко едно междинно плащане независимо от стойността на безвъзмездната помощ, което е много важно условие за верифициране на разходите.

Би било добре да се дискутира въвеждането на подобна практика и в ОПИК, тъй като тя би спестила време и усилия и на двете страни в процеса на отчитане.

Благодарение на работа на "Иновация Норвегия" времевият диапазон от публикуване на тръжна документация, през избор на изпълнител и сключване на договор, осъществяване на авансово плащане към избрания изпълнител и съответно подаване на междинен отчет за възстановяване на тази сума до нейното получаване отнема до 2 календарни месеца. Самото възстановяването на средства при "Иновации за зелена индустрия" става в рамките на 1 месец .

За сравнение - при ОПИК този период е в пъти повече. Въвеждането на подобна практика в ОПИК би спестило много време, усилия и лихви по кредити на всеки един бенефициент. Управляващият орган и неговите експерти трябва да обърнат достатъчно сериозно внимание на факта, че всяко забавяне на възстановяване на средства тежи неимоверно върху бенефициентите и не са редки случаите, когато те се отказват от изпълнение на проектите си с точно този мотив.

Контролът при изпълнението и отчитането на проект по "Иновации за зелена индустрия" е също толкова ефективен и включва отново посещения на място, регулярни срещи с екипа по управление на проекта и организация на срещи, в които възможността да се дискутират възникнали казуси и проблеми е от изключително значение както за управляващия, така и за изпълнителя.

Нужда от промяна

Управляващият орган на ОПИК притежава достатъчно човешки и технически капацитет, с който може да олекоти процедурите си и да подобри работата си със стотиците бенефициенти от цялата страна. За това обаче е нужна широка дискусия и обмяна на опит с програмни оператори като "Иновация Норвегия". Само тогава кандидатстването, управлението и отчитането на проекти по оперативните програми ще представлява интерес за десетки пазарно ориентирани компании, които към този момент не желаят да участват, тъй като за тях това представлява загуба на време и ресурси.

Стъпките за промяна не са лесни - напълно електронно кандидатстване и отчитане, намалена до минимум бюрокрация, подобряване на меките умения на експертите на управляващия орган и персонален подход към всеки бенефициент. Трябва ясно да се разбере, че представителите на кандидата и на управляващия орган играят в един отбор и имат една цел  - успешно изпълнение на проекта с произтичащите от това ползи за бизнеса и обществото.

И за финал един пример: показателен е фактът, че изпълняван през 2014-2015 г. проект по "Иновации за зелена индустрия" приключва успешно и с напълно усвоени средства 6 месеца преди заложения краен срок. До момента нямам информация да има подобен случай по която и да било оперативна програма в България.


Стойко Стойков е експерт с над 10-годишен опит в подготовката и управлението на проекти, финансирани от програми на ЕС. Управител е на "Инвайс бизнес консултинг".

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

29 ноември 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/conference

13 годишна конференция Сделки и инвеститори



Акценти в програмата:


 • Икономически обзор на региона и какво да очакваме занапред
 • Гледната точка на инвеститорите за перспективите пред региона и България
 • Най-важните сделки за годината и какво стои зад тях
 • Кои активи и сектори ще бъдат в радара на инвеститорите през 2019
 • Защо за МСП е важно да са публични компании и каква подкрепа има за това
 • Нови инициативи в сектора за инвестиции с рисков капитал

Повече подробности на capital.bg/conference

Прочетете и това

Черен петък за директния маркетинг след GDPR Черен петък за директния маркетинг след GDPR

Как регламентът за защита на личните данни промени правилата в дигиталната реклама

19 ное 2018, 2170 прочитания

Търговската тайна - вече защитена в закон Търговската тайна - вече защитена в закон

Европейска директива е причината за новия български проектозакон. Стоки, предмет на нарушение, могат да бъдат изтеглени от пазара, пише в проекта

27 сеп 2018, 2360 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (19 – 25 ноември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Във Франция всеки студент има възможност да покаже на какво е способен

Филипа Тенева, завършила докторантура във Франция, разказва за впечатленията и опита си от френската образователна система

Университетът в Тулон, Франция

Марина Малчева разказва за магистратурата по дигитална комуникация и преживяванията си във френския университет

Мениджърът на бъдещето управлява чувствата, емоциите и мотивацията на хората

Хесус Вега, консултант и бивш управляващ директор на Zara-Inditex, лектор в HR and Leadership Forum

Стажове, стипендии, конкурси (25 - 30 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Външни анализи" Затваряне
Нови перспективи за ВЕИ индустрията в Европейския енергиен съюз

Произведената енергия ще се интегрира на единен пазар

Съдът на ЕС: Платеният отпуск не може да се губи автоматично

Работникът не може да бъде лишен от отпуск само защото не го е поискал за годината, за която се полага

Призовката за Лозан Панов е до всички съдии

Атаката срещу председателя на Върховния касационен съд се развива по план - той вече е мишена на антикорупционната комисия

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Звезда и половина

Историкът Уилям Юинг за ретроспективата на легендарния фотограф Арнолд Нюман в София

20 въпроса: Мария Касимова

Най-новата й книга - "Балканска рапсодия" (изд. "Колибри"), излезе тази есен

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 46

Капитал

Брой 46 // 17.11.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: Нов вицепремиер в кабинета; ЕК срещу Италия заради бюджета

Емисия

DAILY @7PM // 21.11.2018 Прочетете