Икономика или популизъм: Колко струва всъщност "скъпата зелена енергия"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Икономика или популизъм: Колко струва всъщност "скъпата зелена енергия"

Икономика или популизъм: Колко струва всъщност "скъпата зелена енергия"

Разговорът за цената на тока трябва да се води на основата на достоверни данни, смятат от Българската фотоволтаична асоциация

10578 прочитания

Становище на Българската фотоволтаична асоциация

Разговорът за цената на тока и кой производител с колко "тежи" в нея трябва да се води на основата на достоверни данни и финансово-икономически анализи, а не с популистки лозунги и театрална истерия. Ето някои основни изходни данни, за да можем да говорим с познание по темата.

Дял в цената "Задължение към обществото"

От общата цена "Задължение към обществото" (40,21 лв/мВтч) разходът за енергията от възобновяеми източници е 15,92 лв./мВтч (ако включим и компенсациите от 2,43 лв./мВтч заради потисканата цена в предишни периоди, става общо 18,35 лв./мВтч).

С новото ценово решение на регулатора домакинствата и бизнесът ще плащат в еднакъв размер цената "Задължение към обществото". Разликата обаче между тежестта за домакинствата и бизнеса е, че по насоките на Европейската комисия е допустима държавна помощ само за защита на конкурентоспособността на бизнеса, и то единствено върху компонента за енергия от възобновяеми източници. Подобна "защита" за домакинствата не е разрешена. След като правителството обяви своето решение да защити с държавна помощ в най-широк мащаб големия, средния и малкия бизнес, практически  разходът за зелена енергия става нищожен, защото размерът, който бизнесът ще плаща за зелена енергия, ще съставлява едва 2,75 лв./мВтч от общата цена "Задължение към обществото".

Това означава, че 90% от бизнеса на свободен пазар при обща цена от 102,50 лв./мВтч ще плаща едва 2,70% от сметката за зелена енергия.

Това не може да се случи за домакинствата и по тази причина е важно да се анализира подходът на новото ценово решение, който справедливо определя еднаква цена "Задължение към обществото" за бизнеса и домакинствата (практически я намалява за домакинствата, които досега плащаха по 53 лв./мВтч) и оставя възможността на правителството с политически решения - в допустимите от Европейски съюз механизми - да защити конкурентоспособността на бизнеса, като същевременно се осигурява достатъчен финансов буфер от над 350 млн. лв. за приемане на решение за мащабна държавна подкрепа за бизнеса.

Неразбирането и липсата на яснота за легитимните механизми на разграничение и в същото време на синхрон в отделните политики (на регулатора, от една страна, и на правителството - от друга) е в основата на погрешното интерпретиране на "тежестта на зелената енергия" за бизнеса.

Как се намалява тежестта

Как се намалява тежестта на зелената енергия в цената на НЕК (като обществен доставчик) за домакинствата и бизнеса на регулирания пазар?

Производството от възобновяеми източници вече се изкупува по преференциална тарифа само до определената средногодишна продължителност на работа (например за фотоволтаичните централи – до 1250 мВтч), а енергията, произведена над тези часове, се изкупува по цена на обществения доставчик (119,87 лв./мВтч). Практически на годишна база това са 80-100 млн. лева намаляване на разходите за възобновяеми източници.

До края на 2015 г. са планирани допълнително 226 млн. лева приходи в НЕК от търговията с въглеродни емисии, с които България разполага като безплатна квота заради провежданата политика на ЕС за насърчаване на енергията от възобновяеми източници (Директива №29). До края на ценовия период (01.07.2016 г.) приходите реално ще бъдат с около 40% повече, защото ще са постъпили и тези от продажбите за първите месеци на 2016 г.

Изключително важно е да се разбира, че следващите години, респ. за следващите ценови периоди постъпленията от продажбата на въглеродни емисии ще се увеличават и значително ще намаляват размера на компонента "възобновяеми източници". Затова механизмът, предвиден в ЕС за намаляване разходите на този компонент, значително ще облекчи цената "Задължение към обществото" -  при условие че България изпълнява своите ангажименти по политиките за борба с климатичните промени. Към 2020 г. очакваните приходи от продажбата на въглеродни емисии са в размер на повече от 250 млн. евро, с което напълно ще се покрива разликата между преференциалната тарифа и цена на електроенергията, произвеждана от ВЕИ на свободния пазар. Това е механизмът, препоръчан от ЕС, за дългосрочно превръщане на енергията от ВЕИ от бреме за цената на електроенергията в конкурентен участник на енергийния пазар.

Третият принос на производителите на енергия от ВЕИ за намаляване на тежестта в цената за регулирания пазар са неотбелязаните в ценовото решение, но реално получавани от НЕК приходи от ВЕИ за балансиране на системата. Те възлизат на 50-80 млн. лева годишно и представляват 10-12% от приходите на производителите на зелена енергия, които постъпват в НЕК, без да се отчитат в ценовия модел.

Спестени разходи за обществото

При провеждане на започналата реформа в предстоящия ценови период НЕК ще получи 406 млн. лв. приходи и спестени разходи за енергията от възобновяеми източници. Това означава, че с провеждането на реформата с легитимни средства тази сума ще се спести на обществото от разходите за зелена енергия. Именно тези спестени средства дават възможност на правителството за провеждане на активна икономическа политика за насърчаване конкурентоспособността на бизнеса чрез 85% отстъпка от компонента "възобновяеми източници".

Необяснима е тежката спекулация, когато публично се говори за  "тежестта на зелената енергия" при наличието на всички тези числа, както и на факта, че единствено и само върху разходите за зелена енергия бизнесът ще ползва разрешена от ЕК държавна помощ.

Популизъм и неграмотност

Докато в света протича соларна революция, в България популизмът и неграмотността превърнаха слънчевата енергия в мръсна дума. Енергията от слънцето, попадаща на Земята, е 10 000 пъти повече от цялата консумация на човечеството днес. В следващите 20-25 години соларната енергия ще бъде основната енергия в световната икономика - с развитието на сторидж системите и смарт гридовете.

България е лидер в Европейския съюз (ЕС) по ръст на емисиите въглероден диоксид през 2014 г. (Евростат) със 7,1% за една година, в други държави от ЕС обаче има спад на вредните емисии, като най-силен е в Словакия – 14,1%, Дания – 10,7%, Словения – 9,1%, Великобритания – 8,7%, и Франция – 8,2%.

Над 80 на сто от населението на България е засегнато от замърсяването на въздуха с фини прахови частици над допустимите норми - два до три пъти повече в сравнение със средните нива за Европа - 22 - 42%, заради което ЕК съди България в Съда на Европейския съюз.

Единствената държавна топлоелектрическа централа в България - ТЕЦ "Марица-изток 2" е първенец в Европа по замърсяване на въздуха и нанесени щети на здравето на хората и на околната среда, сочи публикуван доклад на Европейската агенция по околна среда (ЕАОС), оценяващ щетите от промишлените инсталации в евросъюза.

Докато воюва със зелената енергия, България води всички мрачни класации в Европейския съюз. Битката на политиците със зелената енергия е загубена в умовете и сърцата на младите българи, те искат децата им да живеят в зелена България, а не да напускат мрачна, прашна и кафява държава.

Становище на Българската фотоволтаична асоциация

Разговорът за цената на тока и кой производител с колко "тежи" в нея трябва да се води на основата на достоверни данни и финансово-икономически анализи, а не с популистки лозунги и театрална истерия. Ето някои основни изходни данни, за да можем да говорим с познание по темата.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  irv1424242340390894 avatar :-|
  MARKET BMD

  Като сме (сте) избрали министър председател който е чел само Винету... сложил си е главен прокурор за да не се притеснява ме ще му се случи нещо като на колегите му в Румъния... Какво да очакваме?

 • 2
  kokoto2 avatar :-|
  kokoto2

  "в България популизмът и неграмотността превърнаха слънчевата енергия в мръсна дума"

  А дали затова не сте виновни и Вие от асоциацията?

  Вашето лоби наложи такива правила, че пускането на ФЕЦ да бъде възможно само от хора с много пари. Направихте така за че обикновения Българин с 20 квадрата покрив да е икономически неизгоден монтажа на панели. Едва сега, след като изкупната цена вече е по-ниска от дневната тарифа се направи възможен монтажа от дребни инвеститори.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  krasivataelena avatar :-|
  krasivataelena

  Извинете, но ако само 18.35 са за зелена енергия, за какво са останали пари, които ще се плащат до 40.21?
  Капитал, вече прекалявате със защитата на тази такса. Ясно ни е на всички, че имате интерес във възобновяемите енергийни източници, но сте и медия. Прикривайте се, моля, малко по-добре.
  А и "зелената революция" е само в Европа. Остатъка от света не хае особено и това прави Европа доста неконкуретоспособна...

 • 4
  ferdy avatar :-|
  Malinka Nikolova

  Ами не, асоциациите не са наложили такива условия, всеки, през цялото време на развитие на ВЕИ бранша имаше възможност да инсталира централа, твърденията, че това се е случвало само с "избрани" не са верни. Предлагам на всеки, който не вярва да заповяда на някоя конференция или семинар на ВЕИ асоциацията и да види инвеститори във ВЕИ наживо.
  Питате за какво са останалите пари: за високоефективно комбинирано производство
  Колкото до хулите по Капитал за тази статия: в началото на статията пише, че това е становище на БФА, данните в статията са верни абсолютно и можете да се запитате защо по другите медии ги няма.

 • 5
  domain avatar :-|
  domain

  Соларната енергия е бъдещето. Ползите от нея са огромни, безспорно. Освен това този сектор създаде много работни места и образовани кадри.

  НО

  "Във всяко стадо има мърша". "Фактите" на асоциацията ще тежат ако тя се очисти или поне разграничи от стотиците проекти, които получават прекомерно високи цени и тези, които са въведени в експлоатация пред 30.06.2012 "по втория начин".

  Ето малко "финансово-икономически" примера:

  През 2011 г. ДКЕВР определи цена от 485,60 лв/Мвтч за ФтЕЦ с мощност над 200 кВт ДОПУСКАЙКИ, че инвестиционните разходи ще са 4890 хил. лв./Мвтп. Сега по финансовите отчети на инвеститорите се вижда, че разходите РЕАЛНО са с около 30% по-ниски. Т.е. тяхната реална възвръщаемост е значително по-висока от предвиденото.

  В този смисъл Фотоволтаичната асоциация дали би подкрепила АДФИ и КЕВР ако решат да коригират индивидуално цените на всяка централа до достигане на нормативно определената максимална възвръщаемост от 9%?

  Приходите на НЕК ЕАД от продажба на емисии нямат общо с факта, че у нас има 1000 Мвт слънчеви централи. Дори само 1 Мвт да имаше приходите щяха да са същите.

  Ако не се опитвате да заблуждавате хората, те ще ви вярват повече.

 • 6
  jordani avatar :-|
  jordani

  Микс от неверни твърдения, малко факти, манипулирани числа и полуистини обилно гарнирани с откровенни лъжи и манипулации - те това е становището.
  domain по-горе е посочил някой откровенни лъжи - и не, дори и да заблуждавате по-малко, пак няма да ви вярват.
  "държавно подпомагане" - що ще рече - държавата пари не печата или печели ? Тя само преразпределя данъците на същите тези ползователи на зелена енергия.
  България била с нарастване на СО2 и прах - ами това е 99% от печките на твърдо гориво, които българина ползва точно защото ел.енергията му е скъпа.
  Днес сутринта по радиото една представителка на асоциацията ни убеждаваше, че основните инвеститори във фотоволтаици са големи международни концерни, а някой си ferdy по-горе ме убеждава, че на конференциите им ще срещна инвеститора бай генчо - а вземете се синхронизирайте малко.
  и т.н. и т.н. - лъжа и измама е всяка държавно субсидирана инвестиция, защото изкушението тези дето държат ножа да изядат и хляба е огромно !

 • 7
  tnv1422179723388859 avatar :-|
  Димитър Димитров

  Сбъркана е философията. Не трябва да се субсидира производителя на енергия , а да има свободен пазар и който купува или сам си произвежда чиста енергия да бъде насърчен с отстъпки от данъците. Не е тайна ,че си напълниха гушите не само ВЕИ-тата ,но и американските ТЕЦ и износителите и т.н. НЕК закъса точно поради лошо управление и липсата на свободен пазар. От 2016 трябва вече да имаме пълна либерализация и субсидиите за ВЕИ трябва да спрат, а потребителите да са равнопоставени на пазара . Всичко друго е лъжа. Това означава разваляне на дългосрочните договори за изкупуване. Вместо това ,държавата трябва да предвиди стимули за купуването и собственото производство на чиста енергия. Ако един фермер сам си произвежда горивата от рапица и сам си произвежда електроенергията , той трябва да бъде субсидиран по-добре от останалите . Ако една шивашка фирма си сложи фотоволтаици и шие през деня на слънчева енергия, трябва да и се намалят данъците които плаща. Ако едно енергоемко производство купува през деня слънчева енергия , а през нощта вятърна или си ги произвежда, трябва да се освободи от данъкът върху печалбата. Ако една селска община сама си произвежда електроенергията , държавната субсидия трябва да е по-голяма. То ако произвеждаш за себе си ,все нещо ще хартиса за пазара .


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK