Какви са новостите в оперативна програма "Околна среда"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какви са новостите в оперативна програма "Околна среда"

България е все още далеч от постигане на целите по околна среда на ЕС до 2020 г.

Какви са новостите в оперативна програма "Околна среда"

Почти половината от безвъзмездната финансова помощ ще бъде заделена за инвестиции във ВиК инфраструктура

9174 прочитания

България е все още далеч от постигане на целите по околна среда на ЕС до 2020 г.

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Програмата вече е отворена и за бизнеса, който ще може да се възползва от безвъзмездно финансиране за проекти, свързани с отпадъците.

Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) е програмата, по която България получава най-голямо финансиране от Европейския съюз за инвестиции в околна среда както за изминалия програмен период (2007 - 2013), така и за новия (2014 - 2020).

Какво се случи през изминалия програмен период

Оперативната програма започна с финансиране на проекти в три приоритетни направления: 1.Подобряване и развитие на ВиК инфраструктурата; 2.Подобряване и развитие на инфраструктурата за третиране на отпадъци; и 3.Опазване и възстановяване на биоразнообразието. На по-късен етап към първата приоритетна ос бяха добавени и инвестиции за подобряване качеството на атмосферния въздух.

В хода на изпълнение на програмата бенефициентите се сблъскваха (и продължават да се сблъскват) с множество предизвикателства. Едно от тях беше смяната на подхода за финансиране на проекти във водния сектор в средата на програмния период – от подбор на проектите на конкурентен принцип се премина към предоставяне на безвъзмездна помощ на конкретни бенефициенти. Тази промяна беше извършена с цел да се насочи оставащият ресурс към приоритетни инвестиции за агломерации с над 10 хил. еквивалент жители, което обаче се случи доста късно и част от средствата бяха разходвани за проекти с малък ефект върху населението и околната среда.

Предвид спецификата на инвестициите проектите, финансирани по ОПОС, са едни от най-трудните както за подготовка, така и за изпълнение. В много от случаите чрез договорите за безвъзмездна финансова помощ се финансират мащабни и многокомпонентни инвестиции, които са сложни както за подготовка, така и за изпълнение, а освен това тяхната реализация отнема дълго време.

Не на последно място, предизвикателството, което все още тежи на бенефициентите по програмата (основно общини), са финансовите корекции. Те бяха наложени в резултат от открити нарушения, най-вече при провеждане на обществените поръчки за избор на изпълнители. За това вина обаче нямат само крайните получатели на помощта, а и отговорните институции на национално ниво.

Какво предстои в периода 2014 - 2020?

Новата оперативна програма ще финансира проекти вече по пет приоритетни оси: 1."Води"; 2."Отпадъци"; 3."Натура 2000" и биоразнообразие"; 4."Превенция и управление на риска от наводнения и свлачища"; и 5."Подобряване качеството на атмосферния въздух".

Предвид огромния недостиг на средства във водния сектор почти половината от безвъзмездната финансова помощ (БФП) по програмата ще бъде заделена за инвестиции във ВиК инфраструктура. Другата новост по тази приоритетна ос е, че бенефициенти вече ще бъдат ВиК дружествата, а не общините, както досега. Проектите за подобряване и разширяване на ВиК инфраструктурата ще получават финансиране само ако са изготвени на регионален принцип, т.е. ако се изпълняват на територията на регионални (консолидирани) ВиК оператори.

През новия програмен период ОПОС вече е отворена и за бизнеса, който ще може да се възползва от безвъзмездно финансиране за проекти по втората приоритетна ос "Отпадъци". Неправителствените организации също ще могат да кандидатстват по този приоритет с демонстрационни (пилотни) проекти.

Приоритетна ос 3, свързана с биоразнообразието, запазва рамката от предишния програмен период, а по новите приоритетни оси – "Превенция и управление на риска от наводнения и свлачища" и "Подобряване качеството на атмосферния въздух", наред с отговорните институции на национално ниво основно бенефициенти ще са общините.

Може би най-съществената разлика в сравнение с периода 2007 - 2013 г. е това, че новата ОПОС предвижда използването на финансови инструменти. Това означава, че част от финансовия ресурс по първите два приоритета (води и отпадъци) ще бъде заделен за мобилизиране на допълнителен финансов ресурс (предимно от банковия сектор), който ще бъде предоставян под формата на банкови гаранции и заеми. Целта е безвъзмездната финансова помощ, където е възможно, да бъде заменена или допълнена със заемни средства, като по този начин се осигурят по-ефикасни инвестиции в околна среда.

Равносметката

България е все още далеч от постигане на целите по околна среда на ЕС до 2020 г. За да изпълним задълженията си като страна - членка на Европейския съюз, трябва да извършим огромни по мащаби инвестиции, изискващи финансиране, с което страната ни не разполага. Най-голямото предизвикателство несъмнено е завършването на реформата във водния сектор и оптимизиране както на инвестициите, така и на разходите за ВиК съоръжения.

На второ място е необходимо да се премине към икономика на кръговете, т.е. рециклиране и повторно оползотворяване на отпадъците в максимална степен, което към настоящия момент все още не е факт. И на трето място, но не по значение, е да се поучим от грешките си през изминалия програмен период - отговорните институции и бенефициентите да не се противопоставят, а да работят в партньорство за постигане на реални резултати. По този начин не само ще успеем да "осребрим" в максимална степен безвъзмездната помощ от ЕС, а ще подобрим и реално състоянието на околната среда в България в полза на обществото.

 

Първата процедура 

Предстои да се отвори първата процедура по програмата за новия период. Проектът на насоки за кандидатстване по процедура "Проектиране и изграждане на компостиращи инсталации за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци, включително осигуряване на необходимото оборудване и на съоръжения и техника за разделно събиране на зелени и биоразградими отпадъци" е публикуван на интернет страницата на програмата: http://ope.moew.government.bg/bg/pages/proekti-2014-2020/106#1.

Рубриката се подготвя със съдействието на Българската асоциация на консултантите по европейски програми.

Веселина Георгиева, управител на Проактив тийм ЕООД
Фотограф: Капитал
Програмата вече е отворена и за бизнеса, който ще може да се възползва от безвъзмездно финансиране за проекти, свързани с отпадъците.

Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) е програмата, по която България получава най-голямо финансиране от Европейския съюз за инвестиции в околна среда както за изминалия програмен период (2007 - 2013), така и за новия (2014 - 2020).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK