Време е за мярката по ПРСР за преработка на селскостопански продукти
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Време е за мярката по ПРСР за преработка на селскостопански продукти

Повече от 2 години секторът нямаше възможност да кандидатства за грантове за инвестиции

Време е за мярката по ПРСР за преработка на селскостопански продукти

Финансират се проекти за покупка на широк кръг от материални и нематериални активи, свързани с производството

4276 прочитания

Повече от 2 години секторът нямаше възможност да кандидатства за грантове за инвестиции

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Авторът е изпълнителен директор на "Елана инвестмънт", председател на УС на БАКЕП.
Подготовката и изпълнението на европейски проект е голямо предизвикателство, което завършва с успех само при правилно планиране и много стриктно спазване на правилата.

След големия интерес към първия прием по инвестиционна мярка на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), който приключи с разочароваща предварителна оценка за близо 80% от кандидатствалите, от края на септември е планирана да се отвори следващата популярна възможност - подмярка 4.2. Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти.

ПРСР е длъжник на селското стопанство по отношение на подкрепа на инвестициите, след като повече от две години секторът нямаше възможност да кандидатства за грантове. Да не забравяме, че всеки изпълняващ се проект включва 50% собствени средства за инвестиция, което е стимул за развитието на един от важните сектори за икономиката. В първия прием за инвестиционна мярка кандидатстваха 3500 проекта, което ясно е барометър за желанието за инвестиции от страна на българските стопани. Дано във втория значим прием отговорните институции премерят добре необходимите действия да се влеят реални инвестиции в сектора, които да укрепят устойчиви бизнеси в името на наличието на повече качествена българска земеделска продукция на трапезата на всички ни.

Подготовката и изпълнението на европейски проект е голямо предизвикателство, което завършва с успех само при правилно планиране и много стриктно спазване на правилата. Сега е моментът на планиране на проектите и затова е добре инвестициите да се съобразят със следните изисквания и предимства.

Кой може да кандидатства

Могат да кандидатстват практически всички физически и юридически лица, които които планират да преработват земеделски продукти. Това включва земеделски производители, а също и микро-, малки, средни и големи предприятия. Няма значение дали са стартиращи или фирми с история. Проектите трябва да са свързани с преработка/маркетинг на: мляко и млечни продукти (без техни заместители); месо и месни продукти; плодове и зеленчуци; пчелен мед; зърнени продукти (без хляб и тестени изделия); растителни и животински мазнини без зехтин; технически и медицински култури без тютюн, захар и сладкарски изделия; фуражи; вино и оцет.

За какво може да се кандидатства

Финансиране може да се получи за инвестиционни проекти, които включват покупка и изграждане на материални активи, а също и за нематериални активи. Това може да са инвестиции в технологии за производство; строителство и реконструкция на сгради и други недвижими активи, които са необходими за преработката на земеделските продукти. Покупката на дълготрайните активи може да бъде и на лизинг, а когато е за земя, разходите не трябва да надвишават 10% от общия размер на проекта. Подкрепят се още инвестиции в оборудване или активи за съхранение и транспортиране на продукцията; пречиствателни станции и преработка на биомаса за производство на енергия. Проектите може да включват покупка на софтуер, патенти, лицензи, както и системи за управление. Разходите за подготовката на проектите и бизнес плана също са допустими.

За какви средства може да се кандидатства

Субсидията за инвестиционните проекти е определена на 50% от общите допустими разходи за микро-, малки и средни предприятия, и 40% - за големи предприятия. Минималният размер на проекта е 15 000 евро, а максималният – 3 млн. евро. Трябва да се има предвид, че ако при преработката на земеделски суровини резултатът е продукт, който не е селскостопански, тогава проекти на големи предприятия няма да са допустими, а грантът ще е в размер на 60%, като изключение правят проектите от Югозападна България, за които размерът на субсидията вероятно няма да е повече от 35%.

Кой може да получи допълнителни точки

Опитът от първия прием по подмярка 4.1. "Инвестиции в земеделски стопанства" показа колко са важни допълнителните точки за класирането при голям брой кандидати. Тяхната тежест определя участието на проекта в селекцията на тези, които ще бъдат разглеждани за одобрение.

Приоритет: Въвеждане на енергоспестяващи технологии и иновации

За да се получат бонус точки за енергоспестяване, то трябва да се докаже чрез документи от енергийно обследване, в което планираните инвестиции трябва да допринесат за намаляване на разходите за енергия на предприятието. Когато става въпрос за строителство на нови сгради, следва да се има предвид, че се приоритетизират само проектите, които покриват повече от задължителните норми за енергийна ефективност. Този приоритет е важен за кандидатите, които искат да се възползват от него и трябва да планират време за извършване на енергийното обследване. Енергийното обследване може да се извърши от лица, които са сертифицирани за това и ще подлежи на проверка от Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР).

Доказването на иновации в хранително-вкусовата промишленост се извършва чрез документ за патент или свидетелство за полезен модел, издадени от Патентното ведомство. Предстои да се уточни в предстоящата наредба до колко години назад във времето е допустимо да бъде издаден документът. Трябва да се има предвид, че бонус точки ще се получат само ако иновацията е съществена част от инвестицията, например над 30%.

Приоритет: Преработване на продукция от "чувствителни сектори"

Очаква се този приоритет да осигурява най-голяма тежест като допълнителни точки. Бонификация по този критерий ще получат почти всички преработватели на плодове и зеленчуци; всички мандри и месопреработватели, както и тези, които се занимават с дестилация на етерични масла; всички консервни предприятия, както и производителите на мед. Важно е да се отбележи, че съгласно указания от МЗХ производителите на вино нямат да получат допълнителни точки по този приоритет, защото винените сортове грозде са изключени от т.нар. чувствителни сектори.

Приоритет: Биологични продукти

Преработката на биопродукти също е сред приоритетите на програмата и тези предприятия, които ще произвеждат "био", ще получат допълнителни точки. Конкретните изисквания, касаещи документите, с които се доказва това, ще бъдат уточнени в предстоящата наредба.

Приоритет: Устойчива заетост в селските райони

Допълнителни точки се получават за проектите, при които се наема нов персонал във връзка с инвестицията. Но е важно да се има предвид, че за заявените работни места ще трябва да има доказателство и след изпълнение на проекта – поддържане на бройката персонал за срок от 3 години след изплащане на субсидията, и то при запазване на стария персонал. Предимство по този приоритет обаче ще получат само предприятията, които са на територията на селските райони, т.е. тези, които са в границите на областните градове, няма да могат да се възползват от тези точки.

Приоритет: Северозападна България и райони с други ограничения

Приоритетизират се инвестиции в Северозападния район, както и такива на територията на населените места, попадащи в списъка на необлагодетелстваните райони.

Авансови и междинни плащания на субсидията

Префинансирането на проектите по програмата е един от най-големите проблеми както за кандидатите, така и за усвояването на средствата, тъй като анализите на предишния програмен период показват, че над 25% от проектите не стигат до подаване на заявки за плащания поради проблеми с намиране на финансиране. В ПРСР има възможност да се ползват авансови плащания в размер до 50% от разходите по проекта, като те се гарантират от банкова гаранция на 100% от плащането или чрез договор за поръчителство с най-малко двама поръчители. Важно е да се знае, че банковата гаранция е със срок 6 месеца след изтичането на договора с ДФ "Земеделие".

Програмата дава възможност също за получаване на междинни плащания, когато проектите могат да бъдат разделени на ясно обособени отделни етапи. Инвестицията може да се разпредели най-много на 3 етапа, като при всеки от тях бенефициентът отчита разходите си и подава заявка за плащане, вследствие на което може да получи междинно плащане на субсидията, преди да е изпълнил изцяло проекта си.

Рубриката се подготвя със съдействието на Българската асоциация на консултантите по европейски програми.

Авторът е изпълнителен директор на "Елана инвестмънт", председател на УС на БАКЕП.
Подготовката и изпълнението на европейски проект е голямо предизвикателство, което завършва с успех само при правилно планиране и много стриктно спазване на правилата.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK