Документиране на доставки
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Документиране на доставки

Документиране на доставки

Общият ред е регламентиран в Закона за ДДС

6678 прочитания

Общият ред за документиране на доставките е регламентиран в чл. 111а от ЗДДС, чиито последни промени, породени от транспонирането на Директива 2006/112 ЕО, влязоха в сила от 01.01.2013 г. С беше направена редакция и в текста на чл. 113, ал. 11 от ЗДДС, регламентиращ самофактурирането или издаване на фактура или известие към фактура от получателя по доставката, от името и за сметка на доставчика. Считано от 28.02.2013 г. бяха променени и текстовете в ППЗДДС на чл. 79а и 79б, свързани със самофактурирането.

Текстовете на ЗДДС и ППЗДДС регламентират следните хипотези на самофактуриране:

Издаване на фактура или известие към фактура от името и за сметка на доставчика - самофактуриране, когато доставчикът и получателят са лица, установени на територията на страната.

Когато доставчикът и получателят са данъчно задължени лица, установени на територията на страната, и доставката е с място на изпълнение на територията на страната, може получателят да издаде фактура или известие към фактура от името и за сметка на доставчика - данъчно задължено лице, ако има предварително споразумение (устно и писмено) за това между двете страни (когато е сключено преди началото на самофактурирането). В тези случаи доставчикът не се освобождава от отговорност за задълженията по отношение на документирането на доставките и свързаните с това задължения по закона и този правилник. Когато получателят не издаде фактура в законоустановения срок, доставчикът е длъжен да документира, декларира и отчете доставката.

Споразумението може да съдържа следната информация:

1. име, адрес и идентификационен номер за целите на ДДС на получателя;

2. име, адрес и идентификационен номер за целите на ДДС на доставчика;

3. срок, за който се сключва споразумението;

4. съгласие на доставчика да приема фактурите, издавани от получателя от името и за сметка на доставчика;

5. начин, по който доставчикът ще уведомява получателя за неприемане на издадените от получателя от негово име фактури;

6. съгласие на доставчика да не издава фактури за доставките, обхванати от споразумението;

7. задължение на доставчика за незабавно уведомяване на получателя при прекратяване на регистрация по ДДС.

Ако в споразумението не е предвидено друго, доставчикът изрично потвърждава на получателя приемането на издадената при условията на самофактуриране фактура или известие към фактура.

Получателят по доставката не може да делегира издаването на фактурата или известието към фактурата на трето лице. Преди издаване на фактура или известие към фактура при самофактуриране получателят по доставката извършва проверка за валидна регистрация по закона на доставчика към датата, на която данъкът е станал изискуем. Във фактурата или известието към фактура се вписва "самофактуриране", както и основанието за това. Издадените фактури или известия към фактура при самофактурирането са с номера от диапазон, предоставен от доставчика.

Доставчикът уведомява компетентната териториална дирекция на Националната агенция за приходите за направените споразумения по ал. 1 в 7-дневен срок от сключването на всяко такова споразумение. Когато споразумението е в писмена форма, при уведомяването предоставя и копие от споразумението. Уведомяването може да бъде извършено и от получателя пред компетентната териториална дирекция на Националната агенция за приходите на доставчика при наличие на нотариално заверено пълномощно от доставчика.

Споразумението се прекратява при:

1. изтичане на срока;

2. по взаимно съгласие на страните, като НАП се уведомява за прекратяването от доставчика;

3. едностранно – НАП се уведомява от страната, прекратила споразумението.

Уведомлението се извършва в 3-дневен срок.

Издаване на фактура или известие към фактура в случаите по чл. 113, ал. 11 от закона, когато доставчикът или получателят е лице, установено на територията на страната.

Когато получателят издава фактура или известие към фактура от името и за сметка на данъчно задълженото лице - доставчик, и получателят и доставчикът са данъчно задължени лица, единият от които е установен на територията на страната, а другият - в друга държава членка, документирането на доставката се извършва по правилата на държавата членка, където е мястото на изпълнение на доставката. Страните по предварителното споразумение при необходимост могат да представят доказателства както за него, така и по отношение на процедурата за приемане на фактура или известие към фактура от данъчно задълженото лице - доставчик.

С посочения по-долу пример са онагледени практическите аспекти и ефективните действия на по-горе изложените нормативни разпоредби.

Когато българско данъчно задължено лице извършва услуга на лице, установено на територията на страна от ЕС (Австрия), услугата съгласно разпоредбите на чл. 21 от ЗДДС е с място на изпълнение на територията на тази друга държава членка и има налично споразумение за префактуриране ефективно ще е необходимо наличието на следните дейности във връзка с документирането на доставката:

- Доставката се документира по правилата на държавата членка по местоизпълнение, а именно Австрия.

- Австрийското дружество ще си самоиздаде фактура на база сключеното споразумение.

- Българското дружество няма да издава никакъв документ, а само ще потвърждава по определения в споразумението ред получаването на издадената от австрийското дружество фактура, освен ако изрично не са уговорени други действия.

- Българското дружество следва да декларира доставката в ДДС декларацията си за съответния данъчен период – колона 22 от дневника за продажби по ЗДДС и клетка 17 от справката декларация по ЗДДС.

- Българското дружество следва да декларира тази доставка във VIES декларацията си за съответния данъчен период.

Общият ред за документиране на доставките е регламентиран в чл. 111а от ЗДДС, чиито последни промени, породени от транспонирането на Директива 2006/112 ЕО, влязоха в сила от 01.01.2013 г. С беше направена редакция и в текста на чл. 113, ал. 11 от ЗДДС, регламентиращ самофактурирането или издаване на фактура или известие към фактура от получателя по доставката, от името и за сметка на доставчика. Считано от 28.02.2013 г. бяха променени и текстовете в ППЗДДС на чл. 79а и 79б, свързани със самофактурирането.

Текстовете на ЗДДС и ППЗДДС регламентират следните хипотези на самофактуриране:


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK