Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
1 2 дек 2015, 16:39, 5686 прочитания

Забрави ме, ако можеш

Или за правото да бъдеш информиран vs. правото да бъдеш забравен

адв. Весела Кабатлийска и адв. Гергана Антонова | адвокатско дружество "Динова
 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Business Essentials: 5 урока, за да управляваме успешно бизнеса и кариерата си

С какво ускорените курсове за мениджъри и предприемачи могат да бъдат полезни за развитието ви? Споделяме подхода на организаторите, препоръките на лекторите и впечатленията на участниците в първото издание на Ниво 1

16 май 2016

Добрите мениджъри търсят нови знания, други гледни точки и са отворени за дискусии

Весела Кабатлийска - преподавател в модул "Право" на ускорения курс за мениджъри и предприемачи Business Essentials - представя акцентите от лекциите си и споделя съвети за хората на ръководни постове

5 май 2016

Хората на ръководни постове трябва да създават екипи от съмишленици

Какво е най-важното, което трябва да знаят мениджърите и предприемачите в областта на правото, разказва преподавателят в модул "Право" на ускорения курс за мениджъри и предприемачи Business Essentials - ниво 2 адв. Людмил Карауланов

28 апр 2016

Мениджърите се фокусират върху финансовите резултати и забравят, че те се правят от хора

Акцентите в модул "Финансов мениджмънт" на ускорения курс за мениджъри и предприемачи Business Essentials представя преподавателят в ускорения курс Георги Кирилов

25 апр 2016

Пазар под напрежение

Какви са предизвикателства пред либерализацията на търговията с електроенергия

24 апр 2016

Два нови курса Business Essentials започват през юни

Курсовете започват в началото на юни, а записаните до 10 май ползват 10% отстъпка от цената

14 апр 2016

Два нови курса Business Essentials започват през юни

Пилотното обучение с основни бизнес понятия и техники се повтаря поради засилен интерес. Ще има и второ ниво с по-висока степен на трудност, повече казуси и практически инструменти

7 апр 2016

Как мениджърите и предприемачите да подобрят бизнеса си

Първият ускорен курс Business Essentials започва през февруари, но вече започнаха записванията и за второто му издание

24 яну 2016

Формулата на успешния бизнес

Първият ускорен курс за мениджъри и предприемачи Business Essentials стартира през февруари, но вече започнаха записванията и за второто му издание

21 яну 2016

Може ли работодателят да следи личната ви кореспонденция в офиса?

Решение на Европейския съд за правата на човека от миналата седмица дава нови насоки по този казус

20 яну 2016

Предстои безплатен демо ден на обученията Business Essentials

На 20 януари можете да се запознаете с преподавателите в модул "Стратегия и маркетинг"

15 яну 2016

Първа помощ за мениджъри

Остават броени дни до крайния срок за записване за ускорения курс за предприемачи и хора на ръководни позиции Business Essentials

18 дек 2015

Измами ме, ако можеш

Какви са особеностите на forensic accounting и защо овладяването на тънкостите му е важно в съвременния бизнес свят

22 ное 2015

Как да организирате фирмено обучение в 10 стъпки

Обърнете внимание на предварителното планиране, но анализирайте и резултатите

13 ное 2015
Днес високотехнологичната среда, в която "интернет на нещата" напълно разчупва традиционните методи за добиване на познание, ни предоставя безпрецедентния шанс да разполагаме с огромни информационни масиви чрез устройства, побиращи се в дланите ни. Това се явява и предпоставка ежедневно да наблюдаваме интересен "двубой" между две основни лични и човешки права, признати в Европейския съюз (ЕС) - правото да бъдеш информиран vs. правото да бъдеш забравен.

Двубоят
Правото да бъдеш информиран съчетава правото на достъп до информация със свободата на изразяване и медийната свобода, необременени от цензура. Известността и силата на този претендент, които той набира с развитието на технологиите, са толкова големи, че са го превърнали в своеобразен кръстник на епохата, в която живеем, а именно – постинформационното общество.

vs.

Правото да бъдеш забравен от своя страна ни дава възможност да защитим неприкосновеността на личния си живот във време, в което "присъствието" на околните в него е въпрос на няколко кликвания. Това е значително по-младият участник в "двубоя" между двете права. Но въпреки че е официално признато от Съда на ЕС едва през май миналата година, популярността му расте със завидни темпове, както впрочем и технологиите, които наложиха признаването му.

Дори един бегъл поглед върху тези две права спокойно би могъл да ги постави в двата ъгъла на боксовия ринг. Двата претендента в този двубой са толкова еднакви, колкото са двете страни на една монета. Затова и реализирането на едното почти винаги означава ограничаване на другото. Или иначе казано – сблъсъкът е неминуем.Новият претендент
Макар и признато наскоро, при това само в ЕС, правото да бъдеш забравен всъщност далеч не е модерна концепция. Осъзнаването на нуждата от него започва още през XIV век, когато английският законодател се опитва да защити правото на лична сфера, нареждайки да бъдат арестувани подслушвачите и воайорите. В края на XIX век пък двама американски юристи формулират идеята за правото "да бъдеш оставен на мира".

Към момента според Съда на ЕС "правото да бъдеш забравен" дава възможност на всяка личност да поиска от оператора на дадена интернет търсачка да деактивира част или всички връзки към онлайн материали, които биха се появили в списъка с резултати от търсенето, ако някой въведе като критерий за търсене имената на конкретния човек. По този начин всеки има възможността да "поправи" дигиталната си самоличност.

Да поискаш да бъдеш забравен обаче не е абсолютно право. Подобно искане ще бъде уважено от дадената търсачка само ако е налице причина за това. Фактори, които благоприятстват "забравянето", са например, когато дадена връзка насочва към "невярна, ирелевантна или неактуална" информация.

От друга страна обаче, "забравени" или "изтрити" по този начин могат да бъдат само резултатите в търсачката, но не и самите сайтове, съдържащи съответните имена. И тъй като тези сайтове продължават да съществуват, те все още могат да бъдат показвани в съответната търсачка, но на базата на друг критерий за търсене, различен от имената на лицето. Или иначе казано, съответната информация не остава "забравена" в истинския смисъл на думата, а просто става по-трудна за намиране.

Съдията
Виден е сблъсъкът между двете разглеждани права. Затова единственият начин те да съществуват едновременно, без да бъде допуснато обличането на този сблъсък в клишето "поредна боксова драма", е компетентните органи да търсят баланса в нуждите за прилагането им.

Независимо дали решим да останем на ринга на метафорите, или да надникнем в реална заседателна зала, изискванията ни към арбитъра на един спор ще са едни и същи. Той трябва да знае правилата, да има необходимия опит и да бъде безпристрастен.

Именно затова компаниите, поддържащи интернет търсачки, осъществяват дейността си по търсенето и прилагането на баланса под надзора на независими национални институции по защита на личните данни. В България това е Комисията за защита на личните данни. Последната дума е на националните съдилища, които също са независими. При по-сложни казуси съдилищата могат да отправят и преюдициални запитвания към Съда на ЕС.

С течение на времето практиката на тези институции, а вероятно и новият регламент на ЕС за защита на личните данни ще дадат още по-ясно очертана и предвидима рамка на правото да бъдеш забравен. Друг въпрос е дали не е прекалено да се вменява подобна реферска роля на едно дружество, което довчера просто е предоставяло връзки между информация, а днес трябва да отсъжда кое основно човешко право е по-значимо.

Резултатът
Тъй като двете права търпят ограничения – едното за сметка на другото, резултатът от техния сблъсък няма как да бъде константа. Той винаги ще варира за всеки отделен случай спрямо спецификите на конкретната житейска ситуация. Защото правото е призвано да търси справедливостта, а тя няма как да не държи сметка за детайлите. На чий интерес трябва да се даде превес – на личния или на обществения, "съдията" следва да решава за всеки конкретен случай.

Така например Google е уважило искането на лице, което е било арестувано и първоначално осъдено за сериозно престъпление, но впоследствие обявено за невинно. В резултат дружеството e отстранило линкове към статии, разискващи ареста и първоначалната присъда на лицето. От Google правилно са решили, че в този случай общественият интерес от публична информация, коментираща виновността на лицето, е отпаднал, след като компетентният съд е отсъдил неговата невиновност. Така след отпадането на значимостта на правото на информираност двубоят е спечелен от правото на лицето да бъде забравено и дигитално реабилитирано.

В същото време обаче операторът на търсачката е отказал да премахне линковете към статии, разкриващи информация за свещеник, осъден за сексуален тормоз над деца. Тук Google е дало превес на обществения интерес за публичност на подобна информация пред личната необходимост на дадено лице да получи дигитална анонимност за действията си в недигитална среда. Същото решение е взето и за линкове към статии, коментиращи ареста на едно лице за финансови престъпления, извършени в неговото служебно качество.

Статистиката на резултатите от подадените заявки към Google показва, че към 01.12.2015 г. отхвърлените заявки за упражняване правото да бъдеш забравен са 57.9% срещу 42.1% на уважените.

Финалът
Остава отворен.

----------------------------------------------------------------------------------------------------
* Адв. Весела Кабатлийска и адв. Гергана Антонова са специалисти по трудово право и защита на личните данни в адвокатско дружество "Динова, Русев и съдружници"

Адв. Весела Кабатлийска ще бъде и преподавател в модул "Правен наръчник на мениджъра", част от ускорения курс за мениджъри Business Essentials / Семестър 1, който организират "Капитал" и МDV Professional Education. Обученията стартират през февруари 2016 г., като крайният срок за записвания изтича на 20 декември.

Модул "Правен наръчник на мениджъра" ще се проведе на 11 и 12 март. Останалите модули са: "Финансов мениджмънт" (19-20 февруари), "Техники за финансов анализ" (26-27 февруари), "Стратегия и маркетинг" (18-19 март). Може да се запише цял семестър или само един от модулите. Повече за програмата, лекторите, както и за записвания – capital.bg/BЕssentials.


Можете да разберете повече за програмата и лекторите и на демо ден Business Essentials, който ще се проведе на 15 декември. За записвания - sales@mdvtraining.bg.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Предстоят фундаментални промени за изменение на АПК Предстоят фундаментални промени за изменение на АПК

Законопроектът вече предизвика множество критики от професионални и обществени организации

13 авг 2017, 13421 прочитания

Когато работодателят проверява Facebook профила ми 1 Когато работодателят проверява Facebook профила ми

Може ли и при какви условия е разрешено да се използват лични данни от профилите в социалните мрежи при наемане на работа

25 юли 2017, 310 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

"Лидл" отваря 300 работни места за касиери в София със заплащане от 1260 лв.

Компанията предоставя и ваучери за храна, гъвкаво работно време и допълнително здравно осигуряване

Как да използваме социалните мрежи, за да подсилим MBA кандидатурата си

Обърнете специално внимание на онлайн присъствието си, ако искате да направите добро впечатление и да се отличите сред останалите

Най-важното за данъчните рискове при бизнес пътувания

Запис от уебинара за данъчните, осигурителните и миграционните последици от командироването на служители в страната и чужбина, организиран от EY и Кариери

Поставяйте си ясни цели и ги следвайте

Стойка Зеленгорова, участникът с най-висок финален резултат в програмата на "Капитал" и MDV Professional Education School of Finance and Accounting for Young Professionals, разказва как обучението ще повлияе на бъдещото й кариерно развитие

Стажове, стипендии, конкурси (19 - 25 февруари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Външни анализи" Затваряне
Обезпечаване на кредиторите по синдикирани финансирания в България

Използването на агент по обезпеченията, действащ за множество кредитори, се смята за проблемно в практиката

Грозното лице на Facebook

Скандалът с консултантската фирма Cambridge Analytica показа, че най-голямата социална мрежа мутира в средство за психологическо въздействие

ЕЦБ и помилването на банките

Франкфурт издаде допълнения към миналогодишните си насоки за необслужваните кредити, които нямат задължителен характер и са с отложен срок

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Когато танковете дойдоха

Събитията на Чешкия център по повод 50 години от Пражката пролет

48 часа, които раздвижиха града

Spring Forward представя най-доброто от световния съвременен танц в София

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 12

Капитал

Брой 12 // 24.03.2018 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 24.03.2018 Прочетете