Болничните листове през 2016 г.
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Болничните листове през 2016 г.

НОИ все още предоставя възможност да подавате на хартиен носител до един болничен, а на магнитен – от два до девет болнични листове

Болничните листове през 2016 г.

При представянето на над 10 болнични е задължително ползването на онлайн системата на НОИ

30179 прочитания

НОИ все още предоставя възможност да подавате на хартиен носител до един болничен, а на магнитен – от два до девет болнични листове

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Засега остава проблемът с претоварването на интернет страницата на НОИ на всяко 10-о число от месеца, когато е срокът за подаване.

Новата година ни зарадва с прекратяване на чакането на опашки в НОИ, гонейки чисто по български последните срокове за подаване на болнични листове и гледайки намръщените лица на колежките по гишетата. Та точно на това му дойде краят. И без да звуча твърде оптимистично: Да! Системата им работи.

В днешния ден, седнала удобно на стола пред компютъра в топлия кабинет, реших да изпробвам как точно работата ми ще върви онлайн. От НОИ още в края на ноември се бяха погрижили да ми изпратят имейл със страницата, на която мъките ни ще приключат: http://www.noi.bg/esevicesbg/cashbenefits. О, НОИ, какъв напредък само!

Процедурата

Малко дезориентирана в началото, въоръжена с квалифициран електронен подпис (всъщност, ако нямате такъв, сте обратно на гишетата, но най-много с 9 болнични листове, че иначе ще ви върнат), бързо открих, че в секция "еПарични обезщетения" под "Софтуер" се намират така чаканите линкове. Регистрацията на осигурителя/самоосигуряващото се лице се извършва в уеб приложение на НОИ "Интегрирана система за електронен обмен на документи и данни". Приложението е доста улеснено, така че, ако нещо не сте направили както трябва, то ви упътва къде сте допуснали грешка и какво трябва да поправите. При успешна регистрация получавате потвърждение по имейл. Това всъщност го свърших още първия работен ден на 2016 г. и бях малко разочарована, защото още не бяха пуснали същинската част.

От 6 януари, бих казала съвсем в срок, НОИ отвори врати за подаване на болничните листове. Пуснат е "Самостоятелно работещ продукт на НОИ за въвеждане, контрол и изпращане на данни от удостоверения №9, №10 и №11 към НПОПДОО". Инсталацията буквално отнема минута-две. Програмата е направена с вътрешни контроли и дори сама ви задава част от параметрите на дружеството. След това попълването на удостоверение Приложение №9 е вече познатото ви приложение Образец 15, комбинирано с основните данни като трите имена на служителя/самоосигуряващото се лице, както и неговия адрес и деклариране или не на банкова сметка. Нищо ново, нищо сложно. Ако все пак нещо сте пропуснали, при запазване на приложението отстрани вляво се изписват допуснатите грешки, които няма да ви позволят да изпратите файла. С изненада установих, че програмата дори е проследила реалната дата на издаване на болничния лист, а не тази, вписана в болничния, т.е. някак успява да разгадае, че болничен с този номер е издаден с друга дата. За съжаление истинската дата установих чрез налучкване, което се очертава като сериозен проблем и масово връщане на болнични листове за неправилна дата. С бутона "Изпрати" вашият болничен вече е подаден в НОИ. Освен че веднага виждате потвърждението на вашия екран, същото такова пристига и по имейл. И, да, моят първи болничен лист си има входящ номер.

Съкращаване на сроковете

Удобството за подаване на болничните листове онлайн обаче е довело до съкращаване на сроковете. Във връзка с това въпросното удостоверение съгласно Приложение №9 вече се подава от осигурителя до 10-о число на месеца, следващ месеца на представяне на болничния от служителя пред работодателя, а от самоосигуряващите се лица - до 10-о число на месеца, следващ месеца на издаване на болничния лист. Обобщено казано, удостоверение съгласно Приложение №9 подаваме винаги когато имаме болничен.

Удостоверение съгласно Приложение №10 се подава само от осигурителите, т.е. самоосигуряващите се лица не го подават, за изплащане на паричните обезщетения при бременност и раждане, отглеждане на малко дете и осиновяване на дете от 2- до 5-годишна възраст. Остава изискването и за допълнителните декларации към тях, а именно: за паричните обезщетения при бременност и раждане за остатъка до 410 календарни дни по чл. 50, ал. 1 КСО – заявление-декларация по образец съгласно приложение №2; за паричните обезщетения при раждане на дете до 15 календарни дни по чл. 50, ал. 6 КСО – заявление-декларация по образец съгласно приложение №3; за паричните обезщетения при раждане на дете след навършване на 6-месечна възраст на детето за остатъка до 410 календарни дни по чл. 50, ал. 7 КСО – заявление-декларация по образец съгласно приложение №4; за паричните обезщетения при осиновяване на дете от 2- до 5-годишна възраст за срок 365 дни по чл. 53а КСО – заявление-декларация по образец съгласно приложение №5; за паричните обезщетения при осиновяване на дете от 2- до 5-годишна възраст след изтичане на 6 месеца от деня на предаване на детето за осиновяване за остатъка до 365 дни по чл. 53а КСО – заявление-декларация по образец съгласно приложение №6; за паричните обезщетения за отглеждане на малко дете по чл. 53 и 54 КСО – заявление-декларация по образец съгласно приложения №7 и №8.

Удостоверение съгласно Приложение №11 носи същата информация като удостоверението съгласно Приложение №10, но се подава само от самоосигуряващи се лица.

Сроковете за подаване на удостоверение съгласно Приложение №10 и удостоверение съгласно Приложение №11 са същите като при удостоверение съгласно Приложение №9. При промяна в обстоятелствата 3-дневният срок също не е променен.

Ограничения при корекциите

Наложени са ограничения при корекциите. Не се коригират в удостоверение по образец съгласно приложение №9 – номер на болничен лист, единен граждански номер/личен номер на чужденец/служебен номер, издаден от Националната агенция за приходите, на лицето, за което се отнасят данните и ЕИК по Закона за търговския регистър/ЕИК по БУЛСТАТ. В удостоверения по образец съгласно приложения №10 и 11 не се коригират единен граждански номер/личен номер на чужденец/служебен номер, издаден от Националната агенция за приходите, на лицето, за което се отнасят данните, ЕИК по Закона за търговския регистър/ЕИК по БУЛСТАТ, начална дата за изплащане, вид и основание на обезщетението, за което се отнасят данните в удостоверението.

Осигурителите/дружествата, чрез които се осигуряват съдружниците в търговски дружества, собствениците на ЕООД и физическите лица – членове на неперсонифицирани дружества, техните клонове и поделения, осигурителните каси и самоосигуряващите се лица, могат да заличават подадените данни, като представят удостоверение с попълнен код за заличаване. В случай че данните са некоректно подадени, се представя удостоверение с попълнен код за заличаване, след което се представя ново удостоверение с коректни данни.

Ако все пак нямате квалифициран електронен подпис, можете да преупълномощите лице, което вече има. След заявено преупълномощаване имате три дневен срок да подадете в НОИ респективните уведомления, с които преупълномощавате – лично или чрез нотариално заверено пълномощно.

НОИ все още предоставя възможност да подавате на хартиен носител до един болничен, а на магнитен – от два до девет болнични листове. При представянето на над 10 болнични листове е задължително ползването на онлайн системата им.

НОИ не е пуснала обновяване на софтуера за създаване и обработка на болнични листа, който можехме да използваме до миналата година, освен самостоятелно работещия си продукт, но е дала инструкции на разработчиците на ТРЗ програми за генериране на файлове, които се прикачват в уеб приложение на НОИ "Интегрирана система за електронен обмен на документи и данни".

Всяко ново начало е трудно, непривично и неразбираемо, но с удобствата лесно се свиква. Пестят се време, енергия, хартия. Губи се физическият контакт, но вече имаме подобна създадена практика с НАП. Остава проблемът с претоварването на страницата на всяко 10-о число от месеца. Тази година НОИ си свърши работата. Времето ще покаже степента на ефективност.

Засега остава проблемът с претоварването на интернет страницата на НОИ на всяко 10-о число от месеца, когато е срокът за подаване.

Новата година ни зарадва с прекратяване на чакането на опашки в НОИ, гонейки чисто по български последните срокове за подаване на болнични листове и гледайки намръщените лица на колежките по гишетата. Та точно на това му дойде краят. И без да звуча твърде оптимистично: Да! Системата им работи.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK