С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
7 мар 2016, 16:02, 8385 прочитания

Нови правила за отворения интернет и мрежовата неутралност в Европа

От 30 април 2016 г. на територията на ЕС влиза в сила нов регламент, стремящ се да гарантира достъпа до отворен интернет

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
До влизане в сила на регламента страните от ЕС са длъжни да приемат всички необходими мерки, за да гарантират неговото прилагане.


Едно от събитията, белязали края на XX и началото на XXI век, е превръщането на интернет в основно средство за масово разпространение на съдържание. В тази връзка на преден план излезе въпросът за гарантирането на свободния и неограничен достъп до мрежата.
Неслучайно по време на церемонията по откриването на олимпийските игри в Лондон през 2012 г. сър Тим Бърнърс-Лий, бащата на интернет, направи обръщение към целия свят, което беше възпроизведено върху олимпийския стадион и предавано на живо по стотици телевизии. Съобщението гласеше: "Това е за всички" (This is for all).


Какво означава "мрежова неутралност" и "отворен интернет"

"Мрежовата неутралност" и "отвореният интернет" се свързват именно с това, че всички следва да имат равен достъп до различните типове онлайн съдържание, без интернет доставчиците да могат да ограничават скоростта, да блокират или да дискриминират определено съдържание за сметка на друго.

Според Тим Ву, преподавател по право в Колумбийския университет, на когото се приписва авторството на понятието "мрежова неутралност", "интернет е изграден на принципа, че доставчиците следва да пренесат данните ти дотам, докъдето ти искаш, като всички трябва да имат възможността да комуникират чрез интернет без намеса от страна на посредниците".Какво ще стане, ако няма отворен интернет и мрежова неутралност

Ако интернет спре да бъде неутрален, доставчиците биха имали свободата (а най-вероятно и склонността) да оформят интернет трафика така, че да могат да извличат допълнителни ползи от него. В такъв случай интернет, както го познаваме днес, е твърде възможно да изчезне. Неограниченият достъп до интернет може да бъде заменен от "пакетни услуги", претендиращи, че отговарят на "индивидуалните потребности" на потребителите.

Представете си например, че доставчиците на интернет в България включат в базовия си пакет, предлаган срещу най-ниска такса, възможност за достъп единствено до български сайтове. Ако потребителите желаят да ползват и международни уеб страници, ще следва да заплатят допълнителна такса на доставчика.

Доставчиците биха могли също така да започнат да предлагат различна скорост на достъп за различните видове онлайн съдържание. Примерно в основния пакет скоростта на достъп до социалните мрежи (Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram и т.н.) да бъде ограничена дотолкова, че реално да се затрудни използването им. Ако потребителите искат по-висока скорост към тях, ще трябва да заплатят допълнителна такса на интернет доставчика.

От друга страна, липсата на интернет неутралност може да се използва и като инструмент за вземане на надмощие над конкурентите. Да кажем, че в момента предпочитаната от вас търсачка е Google. Какво би станало, ако Bing (един от основните конкуренти на Google) се договори с основните интернет доставчици на съответния пазар в базовия си интернет пакет последните да включат Bing, a Google не успее да договори включването си в него? Голяма част от потребителите ще се преориентират към Bing, защото ще е по-бърз.

Друга възможна опасност е въвеждането на такса, която да се дължи на интернет провайдърите от доставчиците на онлайн съдържание или приложения, за да бъдат включени последните в пакета с по-бърза скорост. Ако тази такса се окаже непосилна за стартъпите, техните онлайн инициативи реално биха били обречени на провал, а позицията на големите предприятия на пазара би се затвърдила.

Какво ще се промени в Европа

Считано от 30 април 2016 г. за първи път в Европейския съюз (ЕС) ще се установи унифициран режим, гарантиращ, че интернет ще бъде отворен и неутрален. Действащите европейски директиви в областта на телекомуникациите целяха да съхранят неутралността на мрежата на едно по-скоро принципно равнище, но досега нямаше подробно европейско законодателство, което да бъде гаранция за тази неутралност. Това се промени в края на 2015 г., когато европейските институции приеха Регламент 2015/2120, който, освен че измени правилата за роуминга в ЕС, въведе за първи път мерки относно гарантиране на достъпа до отворен интернет.

Какви ще са последиците от новия регламент за отворения интернет

Съгласно новите правила на всеки потребител от държава - членка на ЕС, трябва да бъде осигурен достъп до цялото съдържание в интернет. Блокиране на определено съдържание или ограничаване на скоростта за достъп до него ще бъде незаконно. Достъпът на отделните потребители до интернет няма да може да бъде ограничаван. Няма да може да се упражнява дискриминационно третиране на определен вид или източник на данни, щом те вече са разпространени в интернет.

Новите правила бяха усилено разисквани от европейските институции в продължение на две години. При внимателен прочит на окончателния вариант на приетите законодателни текстове обаче се открояват значителен брой непълноти и слабости, или казано иначе - "вратички", които според критиците могат да доведат до интернет, който не е чак толкова "отворен" и "неутрален", колкото би ни се искало.

Специализирани оптимизирани услуги

При действието на новите правила доставчиците на интернет имат право свободно да предлагат услуги (различни от класическия достъп до интернет), които са оптимизирани за определено съдържание, приложения или услуги. На този етап може да се предположи, че в това изключение ще попадат услуги, чиято непрекъсност е от решаващо значение за предлагането им. Такива например биха били услугите, свързани с управление на безпилотни автомобили, или услугите, осигуряващи възможност за осъществяване на т.нар. телемедицина (извършването и консултирането на операции от разстояние в реално време, без да е необходимо всички лекарски екипи да присъстват физически на място).

Нулев рейтинг

Тази практика позволява на интернет доставчиците да не приспадат трафика, генериран при използването на определени приложения или сайтове, към общия трафик, на който има право потребителят. Такава например би била ситуацията, ако трафикът по абонаментния ви план има принципно ограничение от 2 GB на месец, но доставчикът ви позволява да генерирате неограничен трафик към определено съдържание или приложение (пр. Facebook или YouTube). По този начин се изключват определени сайтове или приложения от ограниченията на трафика и се позволява на потребителите да генерират с пъти по-голям трафик към определено съдържание за сметка на конкурентите, които попадат в общото ограничение на трафика. Хипотетично тази практика би могла да бъде третирана от регулаторите като форма на приоритизиране на съдържание, особено при използването на мобилен интернет.

Мерки за управление на трафика - изключение от принципа на мрежовата неутралност

Управлението на трафика е инструмент, използван от интернет провайдърите, за да се осигури ефективна защита на сигурността и целостта на мрежата. Този инструмент помага за преодоляването на временни или извънредни претоварвания на мрежата, както и за прилагане на определени нормативни изисквания или на съдебен акт. За да бъдат допустими съгласно Регламент 2015/2120, мерките за управление на трафика трябва да бъдат прозрачни, недискриминационни и пропорционални и да не се основават на търговски съображения. Те следва да не се прилагат по-дълго от необходимото.

Най-често срещаните практики за управление на трафика, които са неприемливи от гледна точка на новите правила за отворен интернет, са блокирането и забавянето по подразбиране на peer-to-peer (P2P) трафика (принципът, на който функционират и торентите) и на VoIP услугите (т.нар. интернет телефония). Други примери са ограничаването на достъпа до определени приложения за игри, приложения за възпроизвеждане на аудио и видео в реално време (media streaming) или за изпращане на съобщения в реално време (като Skype, Viber, WhatsApp).
 
Какво предстои

Остава открит въпросът как правилата за гарантиране на достъпа до отворен интернет ще бъдат прилагани на практика в Европа. До влизане в сила на регламента (30 април 2016 г.) държавите членки са длъжни да приемат разпоредби относно санкциите, приложими в случай на нарушението му, както и да вземат всички необходими мерки, за да гарантират неговото прилагане. До края на август 2016 г. пък органът на европейските регулатори в областта на електронните съобщения (ОЕРЕС) ще издаде насоки за приложението на новата регулаторна рамка за мрежовата неутралност.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

31 октомври 2019
София Ивент Център

Конференция HR & Leadership Forum 2019


Кои са ключовите тенденции, които ще трансформират работата на бъдещето?
Включете се във форума на Капитал, за да разберете повече за възможностите от използването на новите технологии на работното място и начините хората да останат ценни в технологичната ера. Ще проследим какви качества ще трябва да притежават на лидерите от бъдещето и кои ще са търсените умения при наемане на служители.

Сред лекторите на събитието ще бъдат:


 • Даниел Съскинд, Balliol College, University of Oxford
 • Джои Прайс, Jumpstart
 • Судир Сасийдаран, LEGO Workplace Design

Конференция HR & Leadership Forum 2019 Запазете билет

Прочетете и това

Черен петък за директния маркетинг след GDPR Черен петък за директния маркетинг след GDPR

Как регламентът за защита на личните данни промени правилата в дигиталната реклама

19 ное 2018, 5196 прочитания

Търговската тайна - вече защитена в закон Търговската тайна - вече защитена в закон

Европейска директива е причината за новия български проектозакон. Стоки, предмет на нарушение, могат да бъдат изтеглени от пазара, пише в проекта

27 сеп 2018, 5225 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Външни анализи" Затваряне
Започва финансирането за енергийна ефективност за малки компании

Приемът на проекти се очаква да бъде обявен до края на март, публичното обсъждане на документите по процедурата вече приключи

Още от Капитал
В милиардната паяжина на Спайдърмен

Sony и Disney първо се скараха, а после се разбраха за филмовите права върху комиксовия герой

Новите инженери на "Бош"

Германската група направи инженеринг център в София, който разработва технологии за автомобилната индустрия

Истерията за Стратегия за детето: С нами и Бог, и руската пропаганда

Интересите на ултраконсервативни "християнски" организации, руски хибридчици, "патриоти" и политически опортюнисти са прикрити зад огромния шум в социалните мрежи

Да сготвиш Боби Михайлов

Как расистките изстъпления на агитките, които властта използва за собствена употреба, свалиха президента на БФС и отекнаха по света

Спорният Петер Хандке

Нобеловата награда за литература за 2019 г. предизвика възмущение и полемика относно ролята на писателя

20 въпроса: Даниела Костова

Тя претворява различни житейски ситуации в работата си като художник, а най-амбициозният й проект беше реализиран това лято във Виена

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10