Обществени поръчки по модел
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Обществени поръчки по модел

Системата за генериране на единния документ ще бъде свързана с електронната база данни за удостоверителни документи на комисията – е-Certis.

Обществени поръчки по модел

С новия закон се въвежда Европейският единен документ за обществени поръчки, който цели да намали административната тежест

10559 прочитания

Системата за генериране на единния документ ще бъде свързана с електронната база данни за удостоверителни документи на комисията – е-Certis.

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Едно от основните предимства на новия документ е, че той ще може да се използва многократно в други обществени поръчки. За целта участниците ще трябва да потвърдят, че съдържащата се в него информация е все още актуална.

С обнародвания в Държавен вестник на 16 февруари 2016 г. нов Закон за обществените поръчки се правят съществени нововъведения в сферата на обществените поръчки. Вероятно едно от най-значимите и интересни от тях е поставянето на началото на използването на Единния европейски документ за обществени поръчки (ЕЕДОП) и системата е-Certis.

Въвеждането на ЕЕДОП е предвидено с директиви 2014/24/ЕС и 2014/25/ЕС. В началото на февруари тази година с регламент на комисията беше утвърден стандартният образец за единния европейски документ.

Основната цел, преследвана с въвеждането на ЕЕДОП и заложена в европейското законодателство, е облекчаването на административната тежест при провеждане на процедурата по възлагане на обществена поръчка. При стария режим всеки кандидат трябваше да подаде подробна документация, с която да докаже, че няма пречки, водещи до неговото отстраняване, и че отговаря на критериите, установени от възложителя още в самото начало на процедурата. ЕЕДОП цели да избегне именно този обмен на голямо количество информация, който значително затруднява кандидатите и се оказва икономически необоснован, ако не доведе до избирането им. В бъдеще участниците ще подават само попълнения ЕЕДОП, без да прилагат каквито и да било доказателства към него, а само спечелилият участник ще представя документите преди подписване на договора. Друга основна цел на въвеждането на ЕЕДОП, която посочва регламентът, е намаляването на разходите по провеждането на процедури за възлагане на обществена поръчка и улесняването на трансграничното офериране.

Какво представлява ЕЕДОП

ЕЕДОП е официална лична декларация, която служи като предварително доказателство вместо издадени от публични органи или трети лица удостоверения и сертификати, потвърждаващи, че кандидатът отговаря на критериите за подбор.

ЕЕДОП, изготвян съгласно образеца, представен в регламента, ще започне да се използва най-късно от 18 април 2016 г. във всички държави членки. До 18 април 2018 г. ще има възможност документът да се подава както в хартиен, така и в електронен вариант, а след изтичането на този период – само в електронен вид.

Европейският съюз ще осигури разработването на система за генериране на документа, която ще бъде предоставена на държавите членки и на бизнеса. Уеб базираната система ще позволи на възложителите да попълват предварително в ЕЕДОП информацията за обществената поръчка и критериите за подбор, а после образецът ще се допълва от участниците с нужната информация за съответствие с изискванията. Кандидатите ще попълват документа, без да прилагат към него каквито и да било сертификати и удостоверения, и ще го представят заедно с останалата част от офертата или заявлението за участие.

Системата за генериране на ЕЕДОП ще бъде свързана с електронната база данни за удостоверителни документи на комисията – е-Certis. Е-Certis съдържа информация за сертификати, удостоверения и други документи и техните еквиваленти в различните държави членки и се поддържа на всички официални езици на ЕС. Очаква се свързването на двата инструмента при генерирането на ЕЕДОП значително да улесни трансграничното офериране. Новата законодателна уредба предвижда, че възложителите ще посочват такива документи за доказване на съответствието с критериите за подбор, които са включени в e-Certis, но у нас това е отложено за 2018 г. Посредством възможностите за търсене в базата данни участниците ще могат да определят кой е документът, съответстващ на критериите в националното им законодателство, и дали разполагат с него, както и дали сертификатите, които притежават, покриват съответните критерии, поставени от възложителя.

Използване и приложение на ЕЕДОП от възложителите и кандидатите

Също така регламентът предвижда необичайната възможност възложителите да решат или да бъдат ограничени от държавите членки да ограничат до един въпрос информацията, изисквана от кандидатите: отговарят ли на всички задължителни критерии за подбор – "да" или "не". Тъй като ЕЕДОП преди всичко представлява официална декларация за определени обстоятелства, при невярно деклариране на данни икономическите оператори могат да бъдат изключени от процедурата за възлагане на обществена поръчка или дори да бъдат предмет на съдебно преследване по съответната национална процедура. Един неопитен или недостатъчно осведомен кандидат може лесно да отговори невярно и да бъде изключен от процедурата.

Едно от основните предимства на новия документ е, че той ще може да се използва многократно в други обществени поръчки. За целта участниците ще трябва да потвърдят, че съдържащата се в него информация е все още актуална.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK