Данъци и такси върху недвижими имоти

Какво се облага, какво не и кои са задължените лица

В София през миналата година приходите от такса смет са повече от данъка върху имотите
В София през миналата година приходите от такса смет са повече от данъка върху имотите
В София през миналата година приходите от такса смет са повече от данъка върху имотите    ©  Мария Съботинова
В София през миналата година приходите от такса смет са повече от данъка върху имотите    ©  Мария Съботинова

В наши дни обектите на данъчната система са предимно имущества, доходи и обороти на стоки и услуги. Преките данъци са подоходните, които имат съществено фискално значение - ДДС, корпоративен данък, данък върху доходите на физическите лица и др. подобни. Преките подоходни данъци се администрират от НАП и са в полза на републиканския бюджет. Имуществените данъци нямат толкова съществено фискално значение. Те се администрират и се внасят в полза на местните бюджети.

Местните общински администрации имат правото да определят до голяма степен местните данъци и такси, да ги администрират и да ги събират. Всеки общински съвет е задължен в срок до 31 декември на предходната година да определи размера на местните данъци и такси. Ако този срок не бъде спазен, се прилагат приетите ставки за предходната година. Законът за местните данъци и такси не допуска никакви текущи промени през годината в размера на местните данъци и такси, както и в начина на определянето им.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  m.k. avatar :-|
  m.k.
  • + 1

  "Преките данъци са подоходните, които имат съществено фискално значение - ДДС, корпоративен данък, данък върху доходите на физическите лица и др. подобни"???? Капитал, откога ДДС спада към категорията на преките, подоходни данъци? А уж сте една от малкото медии, които имат образа на експертно подплатена и с познания в конкретната област. Коригирайте второто изречение в статията, за да не ставате за резил пред експертната си аудитория!

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал