Застраховка на декларации и гаранции като защита на инвеститорите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Застраховка на декларации и гаранции като защита на инвеститорите

Застраховка на декларации и гаранции като защита на инвеститорите

Като средство за преразпределяне на риска този инструмент може бъде използвана в широк спектър от сделки

7782 прочитания

© Цветелина Белутова


Дължимата премия обикновено варира от 2% до 4% от сумата на застрахователното покритие, като премията за застраховки в полза на купувача са малко по-скъпи от тези в полза на продавача.

При всяка сделка за придобиване на акции или активи от първостепенно значение както за купувача, така и за продавача е да бъдат установени рисковете, на които са изложени страните. Именно за това служат уговорените с договора за покупко-продажба декларации и гаранции. По този начин се определя отговорността на продавача след приключването на сделката.

Поради тази причина застрахователите са създали застрахователен продукт относно договорените декларации и гаранции, защитаващ застрахованото лице от вреди, настъпили вследствие на евентуалното нарушаване на тези декларации и гаранции. Този вид застрахователен инструмент се използва от около петнадесет години, като в последните две години ръстът на сделките, по които е сключена застраховка на декларациите и гаранциите, расте експоненциално. Конкретно в САЩ броят на тези сделки се е удвоил от 2013 г., като общият размер на застраховките надвишава 6 млрд. долара.

Застраховката на декларации и гаранции може да бъде сключена в полза на която и да е от страните по сделката в зависимост от изградените между тях отношения и от конкретните цели, които те желаят да постигнат. Като средство за преразпределяне на риска този вид застраховка може бъде използвана в широк спектър от сделки, като детайлите се приспособяват към индивидуалните нюанси на всяка трансакция.

Договарянето на декларациите, гаранциите и обезщетителните клаузи във връзка с дадена трансакция винаги противопоставят страните по нея. Продавачът настоява за декларации и гаранции, които са с ограничен обхват, и строго конкретизиране на вредите, за които се дължи обезщетение. От друга страна, в интерес на купувача е да получи възможно най-изчерпателни декларации и гаранции, за да се защити от вреди, настъпили след приключване на сделката. Застраховката на декларации и гаранции балансира позициите на двете страни и им позволява да се концентрират повече в други аспекти на сделката, като по този начин способства за по-бърз и ефективен процес на договаряне. В някои случаи именно застраховката на декларации и гаранции и свързаното с нея преразпределение на риска може да даде на страните необходимата увереност да финализират дадена сделка, за която са имали определени резерви.

Ползи за страните

В случай че продавачът не желае да бъде изложен на риск от евентуални задължения за обезщетение спрямо купувача, които могат да възникнат след приключване на сделката, застраховката на декларации и гаранции в негова полза прехвърля този риск на застрахователя. По този начин силно се ограничава пряката отговорност на продавача, което от своя страна му дава възможност веднага да използва приходите от продажбата, без да се налага да провизира суми за изплащане на евентуални обезщетения. Възможността получените суми да бъдат свободно използвани за нови инвестиции или да бъдат разпределени на инвеститорите е особено преимущество за частните инвестиционни фондове.

Също така се редуцира или напълно се премахва нуждата от депозирането на суми по доверителна сметка или договарянето на удръжки от покупната цена, които при някои сделки достигат значителни размери.

Купувачът получава желания пакет от декларации и гаранции и може по-лесно да разшири обхвата на обезщетителните клаузи, без да се налага да прави отстъпки и да се задоволява с по-ниско ниво на защита. Също така застраховката може да способства за значително увеличаване и на периода, за който декларациите и гаранциите са валидни, което от своя страна предоставя на купувача повече време да открие евентуални нарушения и да предприеме навременни действия за обезщетяване на свързаните с това вреди.

На следващо място при провеждане на търг с наддаване използването на застраховката би позволило на даден купувач да бъде конкурентен и да предложи по-примамливи условия от другите участници.

Възможността на купувача да търси обезщетение за настъпили вреди директно от застраховател, а не от частно лице, способства за договарянето на по-широки нива на отговорност, отколкото биха били постигнати без наличието на застраховка, и премахва притесненията относно платежоспособността на продавача в случай на нарушаване на декларациите и гаранциите.

От гледна точка на инвеститор, който придобива от един или няколко продавача активи в множество юрисдикции, сключването на договор, съдържащ изчерпателни и всеобхватни обезщетителни клаузи, е напълно безпредметно, ако вероятността за реално събиране на обезщетението е ниска било то поради законови ограничения или поради сложността на процедурите с международен елемент. Посредством застраховката отговорността на всички участници може да бъде консолидирана от застраховател с добра репутация, опериращ в предпочитана от купувача юрисдикция, като по този начин се редуцира рискът, свързан със събираемостта.

Застрахователното покритие, условия и цена

Застраховката може да покрива (i) декларациите и гаранциите така, както са уговорени в договора за покупко-продажба, или (ii) индивидуално определени декларации и гаранции. В повечето случаи размерът на застрахователното покритие обикновено е равен на размера на уговорените с договора обезщетения при застраховки в полза на продавача и до 10% от покупната цена при застраховки в полза на купувача.

Дължимата застрахователна премия обикновено варира от 2% до 4% от сумата на застрахователното покритие, като премията за застраховки в полза на купувача са малко по-скъпи от тези в полза на продавача. Прието е премията да се плати при приключване на сделката, като това коя от двете страни следва да поеме разноските или в какво съотношение ще си ги поделят е въпрос на търговска договорка.

Обикновено срокът на застраховката започва да тече от приключване на сделката, но има и специфични застраховки в полза на купувача, които предвиждат покриване на евентуални нарушения, открити преди датата на приключване.

При застраховка в полза на купувача може също да бъде договорено срокът на действие на застраховката да надхвърля срока, за който са валидни предоставените от продавача декларации и гаранции, докато при застраховка в полза на продавача е нормално този срок да съвпада със срока на валидност на декларациите и гаранциите.

Интересна е ролята и на правния и данъчен консултант в случаите, в които страните избират приложението на този вид застраховки. Поради изместване на риска към застрахователя често срещана практика е той също да наема правен и данъчен консултант с оглед по-точно определяне условията на застрахователната полица.

Ограничения на приложното поле

Не всички видове вреди се покриват от този вид застраховки, като често срещани изключения са загуби, свързани с ценови изменения, нарушаване на разпоредби на договора, измама от страна на застрахования. Въпросите, свързани с околната среда и здравеопазването, данъчни задължения, възникнали от самата сделка, също обикновено се изключват от обхвата на този вид застраховки, като за тях се сключват отделни такива.

Също така не се покриват вреди, възникнали от обстоятелства, известни на застрахования към момента на сключване на застраховката.

Приложение в България

Засега никой от застрахователите на нашия пазар не предлага застраховка на декларации и гаранции по договори, но няма пречка страните по сделка, сключена в България, да се обърнат към чужд застраховател с утвърден опит в тази сфера. Факт е, че към настоящия момент този вид застраховка не се използва при сделки с българско участие. Може би частично причината за това се крие в стойността на повечето сделки на нашия пазар, тъй като обикновено застрахователите предлагат такъв тип застраховки при сделки с цена от 20 до 500 млн. евро (макар все пак да има сделки на нашия, които влизат в посочената категория).

Без съмнение за чуждестранни инвеститори, които се интересуват от закупуването на активи в България, този вид застраховка може да се окаже изключително ценен инструмент, който да им осигури търсената от тях допълнителната защита.

Следва да се отбележи, че намаляването на цената, спецификацията на застрахователните условия и конкуренцията при предоставянето на този вид застраховки ги правят все по-достъпен и прилаган метод за преразпределение на риска. Този вид застраховки се използват масово при сделки в определени части на света и като се вземат предвид техните ползи както за продавача, така и за купувача, може би скоро ще се наложат като стандартен инструмент при придобиването на активи и акции в България.

Засега никой от застрахователите в България не предлага застраховка на декларации и гаранции по договори, но няма пречка страните по сделка, сключена в страната, да се обърнат към чужд застраховател с утвърден опит в тази сфера
Фотограф: Капитал
Дължимата премия обикновено варира от 2% до 4% от сумата на застрахователното покритие, като премията за застраховки в полза на купувача са малко по-скъпи от тези в полза на продавача.

При всяка сделка за придобиване на акции или активи от първостепенно значение както за купувача, така и за продавача е да бъдат установени рисковете, на които са изложени страните. Именно за това служат уговорените с договора за покупко-продажба декларации и гаранции. По този начин се определя отговорността на продавача след приключването на сделката.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK