Възможности за финансиране за системи за управление на компаниите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Възможности за финансиране за системи за управление на компаниите

Възможности за финансиране за системи за управление на компаниите

По програма "Иновации и конкурентоспособност" тази година са предвидени 30 млн. евро за малките и средните предприятия

7785 прочитания

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Безвъзмездната помощ за един проект е от 50 хил. до 391 хил. лв.

Размерът на гранта може да покрие до 70% от разходите по проекта.

През май предстои да започне прием по една от популярните и чакани от бизнеса възможности – процедурата "Развитие на управленския капацитет на МСП" по оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност". От предишния програмен период тя е позната като процедурата за сертифициране и въвеждане на ERP системи ("Покриване на международно признати стандарти и въвеждане на системи за управление в предприятията"), която през 2012 г. привлече сериозен интерес – бяха подадени 1274 проекта.

В новия програмен период укрепването на технологичния и управленския капацитет на малките и средните предприятия (МСП) е важен приоритет в оперативната програма. Втората ос "Предприемачество и капацитет за растеж на МСП", в която наред с други се включва процедурата за стандарти и управленски ИТ решения, както и тази за повишаване на производствения капацитет в МСП, заема 50% от средствата на програмата от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) или общо 593 млн. евро (от ЕФРР) до 2020 г. Предстоящата възможност "Развитие на управленския капацитет на МСП" е с бюджет 30 млн. евро. До края на 2016 г. това е единствената възможност за кандидатстване с проекти за въвеждане на системи за управление.

Какви проекти могат да търсят финансиране

Процедурата ще финансира проекти, предназначени да покрият изискванията към фирмите за въвеждане на необходими международни стандарти и добри производствени практики – това включва разработването и внедряването на системи за управление на качеството и тяхното сертифициране. Както и преди, подкрепа може да се получи за разработване и внедряване на системи за управление на бизнеса като ERP, CRM, Business Intelligence и др. Покриват се разходите за консултантски услуги по реинженеринг на процесите на предприятията. Важно е да се прави разлика между производствен и управленски софтуер - само ИКТ системи и приложения, които подпомагат управлението на бизнеса, се финансират по тази процедура. Въвеждане на софтуер, свързан с производството, може да получи финансиране по процедурата за "Повишаване на производствения капацитет в МСП", която обаче няма планиран прием през 2016 г.

Кой може да кандидатства

По процедурата могат да кандидатстват микро-, малки и средни предприятия с история от минимум 3 финансови години – големи предприятия по смисъла на Закона за МСП не са допустими за финансиране. Новото в сегашния програмен период е, че вече има ограничения за кандидатите, като фирми само от определени сектори могат да подават проекти.

Съгласно класификатора на икономическите дейности (КИД 2008) допустимите сектори са J, C и M72, като се вземе предвид и демаркацията с Програмата за развитие на селските райони и Програма за морско дело и рибарство. Сектор J включва ИТ компании, издателства, медийна индустрия, производство на филми и тв продукция, звукозаписна индустрия, далекосъобщения, агенции за интернет услуги и други фирми, свързани с информационни услуги. В сектор М72 е бизнесът с научноизследователска и развойна дейност. Сектор С обединява всички производители, като има изключение по отношение на производството на хранителни продукти и на напитки, откъдето се изключват всички бизнеси, които попадат в подкрепата на Програмата за развитие на селските райони и Програмата за морско дело и рибарство. Това са месо- и млекопроизводителите, преработка и консервиране на риба, плодове и зеленчуци, производство на мелничарски продукти, захар, кафе, чай, хранителни добавки, на вино от грозде и на други ферментирали напитки. Като правило по ОП "Иновации и конкурентоспособност" не са допустими тези, които първично преработват селскостопанска продукция и аквакултури. Производители на готови ястия например са допустими за кандидатстване. Това, което е важно да знаят бенефициентите, е, че при подаване на проекта се прилага удостоверение от НСИ за кода на основна икономическа дейност на фирмата по КИД 2008 на база последния годишен финансов отчет (към 31.12.2015 г).

Какво финансиране може да се получи

Безвъзмездната помощ по процедурата за един проект е минимум 50 хил. лв., а "таванът" е 391 166 лв. Размерът на гранта може да покрие до 70% от разходите по проекта. Трябва да се има предвид, че при "Развитие на управленския капацитет на МСП" приложимият режим на държавна помощ е "минимална помощ", което означава, че има ограничение в субсидията, която юридическото лице може да получи за определен период (двете последни финансови години и настоящата). До 200 хил. евро грант в период от 3 години е лимитът за бенефициент, който важи за всички европейски програми, финансиращи проекти под режим "минимална помощ". В бройката на годините се включва и годината на кандидатстване.

Важно е да се знае, че този лимит важи за всички предприятия, формиращи "група предприятия". Ако някое от юридическите лица в групата изпълнява проект, финансиран под режим "минимална помощ", полученият грант вече се смята в този лимит. Така че фирмите трябва много внимателно да преценят инвестиционните си приоритети, ако планират да участват с проект по предстоящата процедура. Това може да ги ограничи в ползването на грант по други европейски програми в рамките на тригодишния период. В същата времева рамка например се отварят процедури и по ОП "Развитие на човешките ресурси", така че в зависимост от търсената субсидия следва да се планира коя инвестиция е приоритетна.

Тъй като бизнесът обикновено префинансира проектите си чрез банкови кредити, важно е да се знае, че проект по ОП "Иновации и конкурентоспособност" не може да получи ниско лихвен кредит от банка, която предлага тази възможност във връзка с финансиране по ОП "Инициатива за МСП". Кандидатите могат да ползват авансово плащане на до 40% от безвъзмездната помощ след сключване на договор по одобрен проект, но то следва да е обезпечено със 100% банкова гаранция. Възможно е да бъде планирано получаване на междинни плащания от гранта след отчитане с фактури на изпълнени етапи от проекта. Като цяло чрез аванс и междинни плащания преди края на проекта може да се получи до 95% от гранта.

Съвети при подготовката на проектите

Подготовката на проект по европейска програма е начинание, свързано с разходи и време. Затова е добре бенефициентите да се възползват от методиката за оценка на проекти, която ще бъде публично оповестена, и да проверят своите шансове за успех предварително. Това се предлага също като безплатна услуга от някои консултанти. При класирането на подадените проекти е много вероятно предимство отново да имат инвестициите в Северозападния район на планиране, както и предприятията, които не са изпълнявали проект по ОП "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007 - 2013" (ОПРКБИ) и ОП "Иновации и конкурентоспособност 2014–2020" (ОПИК) досега.

Тези условия сигурно ще изведат проекта с допълнителни точки по-напред в класирането. Освен ограничението по режим "минимални помощи", в новия програмен период има още едно, което е свързано с получените грантове за последните 7 години по ОПРКБИ и ОПИК. По процедурата не могат да кандидатстват микро- и малки предприятия, които за последните 7 години, смятани към крайния срок за подаване на проектите по обявената процедура, са получили по двете оперативни програми безвъзмездна помощ повече от 2.5 млн. лв. За средни предприятия ограничението е 5 млн. лв. И на последно място, но не по важност, подаването на проектите е вече напълно електронно, което много облекчава разработването и подаването на инвестиционните проекти, но и изисква от представляващите фирмата да имат квалифициран електронен подпис.

Авторът е мениджър проекти, "Елана инвестмънт", член на БАКЕП

Рубриката се подготвя със съдействието на Българската асоциация на консултантите по европейски програми.

Безвъзмездната помощ за един проект е от 50 хил. до 391 хил. лв.

Размерът на гранта може да покрие до 70% от разходите по проекта.

През май предстои да започне прием по една от популярните и чакани от бизнеса възможности – процедурата "Развитие на управленския капацитет на МСП" по оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност". От предишния програмен период тя е позната като процедурата за сертифициране и въвеждане на ERP системи ("Покриване на международно признати стандарти и въвеждане на системи за управление в предприятията"), която през 2012 г. привлече сериозен интерес – бяха подадени 1274 проекта.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK