Нови източници на свежи пари – финансиращите фондове

Какви са алтернативите на банките и капиталовите пазари

Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Голямата промяна през последните години е в размера на поеманите експозиции и маркирането в сегменти и региони, които са традиционно поле на дейност на банките.

Финансовата криза през 2008-2009 продължава да бъде водоразделният период за банковата индустрия. Консенсусът на регулаторите и политиците след колапса на редица кредитни институции, че банките трябва да имат по-ясен модел на работа, доведе до "регулаторно цунами" в сферата на банковите услуги. Значителна част от тези промени, очертани в международния стандарт Базел III и имплементирани чрез "Дод-Франк" в САЩ и Европейските регулации и директиви, имат за цел да направят банките отново "скучни" - чрез увеличаване на капиталовите изисквания, промени в част от методологията за оценяване на кредитния риск и левъриджа на експозициите. Това доведе и до осезаемо изменение на бизнес модела на големите кредитни институции, за които редица продукти и дейности станаха твърде скъпи от капиталова гледна точка.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал