Финансиране от Европейския институт за иновации и технологии
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Финансиране от Европейския институт за иновации и технологии

ЕИТ предлага достъп и до различни магистърски и докторски програми в най-престижните европейски университети

Финансиране от Европейския институт за иновации и технологии

Иновативни компании, научни институти, университети и експерти могат да кандидатстват с проекти

15651 прочитания

ЕИТ предлага достъп и до различни магистърски и докторски програми в най-престижните европейски университети

© Цветелина Белутова


За автора

Стоян Ставрев е управител на Българска консултантска организация, член на БАКЕП
В момента има две активни инициативи - ClimateLaunchpad и KICkoff, за стартиращи бизнес идеи в сферата на чистите технологии в Европа.

Иновациите са жизненоважни за нашето бъдеще. В глобализираната икономика на XXI век икономическият растеж, конкурентоспособността и социалното благополучие на Европа зависят до голяма степен от иновационния й капацитет. Европейският институт за иновации и технологии (EIT) е малко позната в България инициатива, която си поставя за цел да спомогне за отключването на иновационния потенциал на Европа. EIT помага на предприятия, образователни и научноизследователски институции да работят заедно за създаване на благоприятна за иновациите и предприемачеството среда в Европа.

Във все по-конкурентната световна икономика успехът все повече зависи от новаторството в бизнеса и в обществото. По отношение на иновациите не само България следва да намери своята силна позиция, но и ЕС изостава от международните си конкуренти - най-вече от САЩ и Япония. EIT беше замислен като отговор на изоставането в иновациите и се базира на рамката, очертана от Лисабонската стратегия за растеж и заетост, като е част от една по-широка стратегия за мобилизация на образованието, изследванията и иновациите. Той обединява три основни фактора в областта на иновациите - бизнес, образование и научни изследвания, за да спомогне за формиране на динамични многостранни партньорства, известни като общности на знания и иновации (ОЗИ), от английски - Knowledge and Innovation Communities (KIC). Тези общности разработват новаторски продукти и услуги, създават нови дружества и обучават ново поколение предприемачи.

Как функционира

Дейностите на института за периода 2014 - 2020 г. са определени в Стратегическата иновационна програма (СИП) и Регламент. Първите т.нар KIC общности на знания и иновации бяха създадени през 2010 г. в следните тематични направления - за борба с климатичните промени - Climate KIC, иновации в енергията - KIC InnoEnergy, информационни и комуникационни технологии - EIT Digital. През 2014 г. бяха създадени и още две - за здравеопазване - KIC Health, и суровини - KIC Raw Materials, а през 2016 г. предстои консолидирането на общностите за храни и иновации в производството. По предварителни планове ще се създаде и общност за градска мобилност през 2018 г. Регионалната иновационна схема на EIT гарантира по-широко участие в дейностите на института.

EIT също така играе съществена роля в настоящата програма за финансиране на научните изследвания на ЕС - "Хоризонт 2020", като търси отговор по-специално на социалните предизвикателства.

Как България се включва в инициативите на EIT

Българските иновативни компании, научни институти, университети и експерти могат да се включват във всички инициативи на института, които са разделени основно в следните няколко направления:

За университетите и изследователските центрове:

EIT позволява на най-добрите висши учебни заведения и изследователски институции да постигнат критичната маса, от която се нуждаят, за да могат да се конкурират на най-високо международно ниво. Чрез ОЗИ те придобиват европейско измерение и получава достъп до ресурсите, нужни за техния успех. Висшите учебни заведения и изследователските центрове печелят от EIT чрез:

 • подобрените перспективи за изследователите на всички етапи от тяхната кариера;
 • по-добра и по-плавна интеграция на висшистите на пазара на труда;
 • постигане на "критична маса" на най-добрите ресурси;
 • привличане на най-големите таланти от цял свят;
 • престиж и прозрачност.

Взаимодействието в рамката на EIT води до взаимно полезно "привличане на мозъци" и цели да тласне Европа напред в създаването на единен и привлекателен пазар на труда за изследователите.

ЕИТ предлага достъп до различни магистърски и докторски програми в най-престижните европейски университети. За кандидатстване в различните тематични направления може да се проверява периодично на официалния сайт на ЕИТ https://eit.europa.eu/activities/education, като програмите са безплатни за граждани на ЕС. Изискванията към кандидатите за магистратурите са да владеят перфектно английски език и да имат завършена бакалавърска степен в определената от програмата тематична област.

За бизнеса:

Бизнесът е поставен в центъра на стратегическото планиране на института и с това получава възможност да насочи своята дейност към нововъзникващи области с потенциал за увеличаване на растежа и заетостта. Моделът на EIT дава възможност на частния сектор да предостави значителни финансови, човешки ресурси и експертиза по линия на всяка общност на знания и иновации. За стартиращи фирми ОЗИ предлагат многобройни възможности, акселераторски програми, достъп до финансиране, като те самите се явяват инвеститор в стартъпите и влизат с малък дял във фирмата.

Условията, на които фирмите следва да отговарят, варират според всяка една ОЗИ, но могат да бъдат обобщени в следните няколко направления:

 • Да са стартиращи предприятия или да са МСП, които развиват нов продукт или услуга;
 • Да имат добре структуриран екип, като задължително човек от екипа следва да говори перфектен английски;
 • Да могат да защитят иновативния характер на бизнеса на европейско ниво;
 • Да имат ясни бизнес план и модел, които да показват потенциала на бизнеса и как екипът планира той да се развие в международен план.

За МСП:

Финансирането на МСП по схемите на ОЗИ протича на няколко етапа - кандидатстване, оценка и преговори с борда на конкретния КИК. На ниво кандидатстване се попълват апликационна форма, която представляват кратък бизнес план, а допуснатите до преговори фирми преминават през обучения и тренинги, преди да получат възможност за презентация пред борда. В повечето си схеми ОЗИ не предвиждат прозорци и крайни срокове за кандидатстване, както и нямат формални критерии за минимално или максимално финансиране - може да се кандидатства по всяко време, а размерът на финансирането зависи от конкретните бизнес и етап на развитие на фирмата. В замяна на предоставеното финансиране фондът предявява интерес към дялово участие във фирмата.

За стартиращи компании:

В случаите на включване в някоя от акселераторските програми, насочени предимно към стартъпи, фирмите получават подкрепа под формата на директно финансиране или достъп до услуги в размер между 20 хил. и 100 хил. евро. Конкурсите се обявяват периодично и често са под формата на международни предприемачески състезания на ниво ЕС.

Какви са актуалните инициативи

В момента има две активни инициативи, насочени към развитие на предприемачески умения и стимулиране на иновативни стартиращи компании в сферата на борбата с климатичните промени и иновативните енергии.

ClimateLaunchpad и KICkoff са две от най-мащабните състезания за стартиращи бизнес идеи в сферата на чистите технологии (cleantech) в Европа. В тях се включват всички страни членки на ЕС, като България не прави изключение. В периода април - юли 2016 г. ще се проведе националната кампания по набиране и одобряване на най-добрите български cleantech стартиращи фирми, като всяко състезание ще излъчи топ 3 български екипа, които ще имат право да вземат участие на европейския финал - за участниците в KICkoff във Варшава, Полша, в края на септември 2016 г., за участниците в ClimateLaunchpad в Талин, Естония, в началото на октомври 2016 г.

Информация за кандидатстване за двата конкурса се намира на официалните страници на инициативите:

 • ClimateLaunchpad и предприемачи, които решават проблеми с климата, могат да кандидатстват на http://climatelaunchpad.org/ с краен срок 16 май 2016 г.
 • KICkoff - специализирано за иновативни енергии - http://kic-kickoff.com/en/ - с краен срок 31 май 2016 г.

--------

Рубриката се подготвя със съдействието на Българската асоциация на консултантите по европейски програми.

За автора

Стоян Ставрев е управител на Българска консултантска организация, член на БАКЕП
В момента има две активни инициативи - ClimateLaunchpad и KICkoff, за стартиращи бизнес идеи в сферата на чистите технологии в Европа.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.