С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
29 май 2016, 15:44, 14999 прочитания

Ембарго и санкции: Какво трябва да знае бизнесът за тях?

За да минимизират ефекта на изненада, компаниите следва да създадат вътрешни програми с превантивни мерки

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
При международните ограничителни мерки може да не се даде гратисен период, в който да се реализира вече започната инвестиция или компаниите да прекратят отношенията си.

При споразумението с Иран страните, отменящи санкциите, си резервираха ниша за връщането на ограничителните мерки при нарушение на поетите ангажименти от страна на Техеран. На снимката - държавният секретар Джон Кери държи подписаното споразумение

При все по-усложняващия се режим на ембарго и санкции за компаниите се оказва съществено да знаят какво отражение международните ограничителни мерки биха имали върху техния бизнес. Следвайки все по-глобалните мащаби на бизнеса, ограничителните мерки придобиват всеобхватен, извънтериториален характер. Днес ефектът на икономическите санкции не се изчерпва със забраната да се търгува с държава в режим на ембарго. Наложените икономически санкции могат да засегнат търговските отношения между две компании и тогава, когато и двете компании се намират в държави извън обхвата на ограничителните мерки, но една от тях търгува с трети страни под режим на ембарго или санкции. Подобно на ефекта на доминото търговските взаимоотношения на компаниите, търгуващи с трети страни с наложени ограничителни мерки, могат да засегнат чрез налагане на глоби и бизнес партньорите им, които не са пряко замесени с тези трети страни. Нещо повече, налагането на международни ограничителни мерки може да има "изненадващ" ефект, без да се даде гратисен период, в който да се реализира вече започната инвестиция или компаниите надлежно да прекратят отношенията си. Ето защо е необходимо да бъдеш в крак с налагането на ограничителните мерки.


Какво представляват ограничителните мерки?

Под ограничителни мерки принципно се разбира санкции и ембарго. Докато санкциите могат да бъдат насочени и към лица или компании, ембаргото засяга по-скоро търговския обмен с държави. Санкциите и ембаргото имат различни проявления, като най-съществени за бизнеса се явяват икономическите и финансовите санкции. Подобни санкции могат да се изразяват в забрана за износ/внос на продукти, забрана за оказването на услуги, както и забрана за инвестиции и движение на капитали.

Срещу кого могат да бъдат насочени санкциите?По-специално икономическите и финансовите санкции могат да бъдат насочени и срещу лица или дружества. Такива санкции включват замразяването на активи, засягащо средствата и икономическите ресурси, притежавани или контролирани от лицата, към които са насочени санкциите. Могат да бъдат замразени средства като пари в брой, банкови депозити, акции, дялове, така че да не бъдат достъпни или прехвърляни. Също така е възможна забрана за продаването или отдаването под наем на недвижима собственост. На практика с дружествата и лицата, срещу които е наложена санкцията, не могат да бъдат осъществявани законно търговски сделки. В строго определени случаи са възможни изключения, например за покриване на основни нужди (хранителни продукти, данъци) или съдебни разноски.

От кого могат да бъдат наложени санкции?

Санкции могат да бъдат наложени от държави, ООН или ЕС. Въпросът кой налага санкциите определя и въпроса къде ще се прилагат съответните ограничителни мерки. Санкции, наложени от ЕС, се прилагат:
- на територията на ЕС;
- за граждани на ЕС, независимо дали се намират в ЕС;
- за дружества и организации, обхванати от правото на държава членка, независимо дали се намират в ЕС, включително клонове на дружества на ЕС в трети държави;
- за всяка стопанска дейност, осъществявана изцяло или частично на територията на ЕС.

Заслужава внимание и териториалният обхват на санкциите, наложени от САЩ.
Техният режим засяга:
- американски граждани и лица със статут на постоянно пребиваващи в САЩ, независимо дали се намират на територията на САЩ;
- всички физически и юридически лица, намиращи се на територията на САЩ;
- дружества и организации, регистрирани в САЩ, както и техни клонове в трети държави;
- чуждестранни дружества с американски мажоритарен собственик;
- плащания в щатски долари, независимо къде и от кого се извършват. Транзакции, извършени в щатски долари, могат да бъдат блокирани от съответната американска банка кореспондент, когато участват лица, респективно държави, попадащи в списъка със санкции на САЩ.

Последици от нарушения

В случая на ЕС компетентните органи в страните членки са отговорни за определянето на наказания за нарушаване на санкциите. При неспазване на санкции на САЩ американските компетентни органи могат да налагат глоби от порядъка до 20 млн. щатски долара, както и наказания лишаване от свобода до 30 години.

Фокус върху Иран

Наскоро Иран предизвика интерес, след като се постигна решение за отмяна на санкциите, наложени във връзка с ядрената му програма. С вдигането на санкциите, в сила от началото на 2016 г., се отвори и достъпът до иранския пазар. Какво следва да вземе предвид бизнесът, търгувайки с Иран?

ЕС отмени всички свои икономически и финансови санкции, наложени във връзка с иранската ядрена програма. Вследствие на отмяната като цяло се разрешиха широк спектър от дейности, между които:

- финансови и банкови дейности, като забраната за извършването на парични преводи към и от Иран се отменя;
- търговия с нефт, газ и нефтохимични продукти от Иран;
- дейности в сектора на транспорта и корабостроенето.

Въпреки отмяната ЕС оставя в сила известни ограничения. Например ЕС продължава да ограничава дейности в ядрената област, като за някои лица продължават да се прилага мерки за замразяване на активи.

Същевременно подходът на САЩ при облекчаване на санкциите спрямо Иран изглежда по-рестриктивен. Санкциите на САЩ остават в сила спрямо американски граждани и лица с разрешение за постоянно пребиваване, компании, регистрирани по правото на САЩ, или лица, намиращи се на територията на САЩ. Следва да се обърне внимание, че транзакции, свързани с Иран (например търговски сделки за ирански нефтени продукти), уговорени и разплатени в щатски долари, респективно извършени през американски финансови институции, продължават да бъдат под надзора на американските компетентни органи.

Връщане на санкциите спрямо Иран?

При споразумението с Иран страните, отменящи санкциите, си резервираха ниша за връщането на ограничителните мерки чрез т.нар. възстановяване на предишното положение в случай на нарушение на поетите ангажименти от страна на Иран. Въпреки че завръщането на санкциите може да изглежда твърде хипотетично, тъй като е предвидено като последна, най-крайна мярка след изчерпването на всички предвидени механизми за разрешаване на спорове, възстановяването на ограничителните мерки предизвиква актуални практически въпроси. Въпросите са свързани най-вече с това дали връщането на санкциите ще има обратен ретроспективен ефект, така че сделки, сключени в период без санкции, могат да бъдат засегнати и считани за невалидни при възстановяването на предишното положение. Докато ЕС дава възможност за гратисен период, в който страните по сключени договори да имат възможност да прекратят дейността си, подходът на САЩ се възприема като по-рестриктивен. Така при възстановяване на американските санкции спрямо Иран възможностите за гратисен период в дадени случаи остават под въпрос. Поради липсата на яснота още при изготвянето на договори, свързани с иранския пазар, е добре страните да предвидят сценария за възстановяване на предишното положение, така че да имат възможност за адекватна реакция по довършване на инвестицията и надлежното прекратяване на отношенията си.

Вътрешнофирмена стратегия

За да минимизират ефекта на изненада, компаниите следва да създадат вътрешни програми, специализирани в ограничителните мерки. Подобни програми могат да включват набор от превантивни стъпки, които систематично и редовно да бъдат прилагани:
Предварително проучване дали транзакция, например с оглед уговорената валута на плащане, лица, стоки или услуги попадат в списъците на санкции както на национално, така и на международно ниво. Списъците на финансовите и икономическите санкции се публикуват на интернет сайтовете на компетентните национални органи, както и на сайтовете на международните организации.

С оглед извънтериториално приложение на санкциите предварителна проверка дали не се навлиза в радиуса на наложени санкции, особено при сделки с участието на международни корпорации. Не е необходимо да сте гражданин на дадена държава, за да попаднете в обхвата на санкциите ѝ.

При изготвянето на договори е добре да се предвидят специални клаузи, с които да се избегнат нарушения срещу наложени ограничителни мерки, както и да се предпазят страните от ефекта на бъдещи такива.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

05 ноември 2019
София Ивент Център

Конференция The Future of Retail


Ранна регистрация до 21 октомври.

Как ще изглежда ритейл секторът през следващите 5 години и какви са възможностите за нови пазари пред местните търговци?
Водещи лектори от България и чужбина ще представят своите отговори по време на ежегодния форум на Капитал, посветен на ритейл бизнеса.

Още акценти в програмата:


 • Нови технологии и дигитализация
 • Тенденции в ритейл маркетинга
 • Клиентско поведение и преживяване
 • Устойчива и екологична търговия
 • Синергия между физическите и онлайн магазини
 • Иновации в търговските пространства

Конференция The Future of Retail Запазете билет

Прочетете и това

Черен петък за директния маркетинг след GDPR Черен петък за директния маркетинг след GDPR

Как регламентът за защита на личните данни промени правилата в дигиталната реклама

19 ное 2018, 5173 прочитания

Търговската тайна - вече защитена в закон Търговската тайна - вече защитена в закон

Европейска директива е причината за новия български проектозакон. Стоки, предмет на нарушение, могат да бъдат изтеглени от пазара, пише в проекта

27 сеп 2018, 5205 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Външни анализи" Затваряне
Обезщетение за неспазено предизвестие при напускане

Основанията са предвидени в Кодекса на труда и са условно в три категории

Още от Капитал
Доктор Ружа и пътят на милиардите

Само до есента на 2016 г. схемата OneCoin е събрала над 3.3 млрд. eвро, а печалбата е над 2 млрд. евро

Сметка за основни операции - струва ли си

Всеки, който ползва рядко банкови услуги, може да се възползва от опцията, но и не само той

Формулата на Манолова: кмет-омбудсман

Обещанието за допитване до хората по всички важни въпроси носи предизборни дивиденти, но и рискове от прекомерни очаквания и блокажи

Предизборният "Route 66" на арх. Игнатов

Според кандидата на "Демократична България" електронното управление на София ще реши два ключови проблема - с бюрокрацията и с корупцията

20 въпроса: Здравко Петров

Урбанистът познат от "Исторически маршути" издаде книга, която обединява две от архитектуните разходки

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10