Можем ли да сe справим с вълната от пиратски и фалшифицирани стоки
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Можем ли да сe справим с вълната от пиратски и фалшифицирани стоки

Разпространението на стоки, имитиращи търговската марка на конкурент, или използващи непозволено интелектуален труд може да доведе до тежки последствия за репутацията и приходите на добросъвестните търговци.

Можем ли да сe справим с вълната от пиратски и фалшифицирани стоки

Необходима е нова правна рамка за противодействие, отговаряща на предизвикателствата на съвременните бизнес условия

Разпространението на стоки, имитиращи търговската марка на конкурент, или използващи непозволено интелектуален труд може да доведе до тежки последствия за репутацията и приходите на добросъвестните търговци.

© Reuters


ОИСР оценява световната търговия с пиратски и фалшифицирани стоки на 461 млрд. долара.

Пиратските и фалшифицирани стоки са един от най-чувствителните проблеми за търговците с успешни и наложили се на пазара продукти. Разпространението на стоки, имитиращи търговската марка на конкурент (фалшификати) или използващи непозволено интелектуален труд, защитен с авторско и сродните му права (пиратски стоки), може да доведе до тежки последствия за репутацията и приходите на добросъвестните търговци.

Колко е голям проблемът

По данни от публикуван през 2016 г. доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) 5% от вноса в ЕС за 2013 г. е осъществен с пиратски и фалшифицирани стоки. Според Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК), който проведе изслушване по проблема през април тази година, е необходима нова правна рамка за противодействие, отговаряща на предизвикателствата на съвременните бизнес условия. ЕИСК отчита, че: "индустрията на фалшифицираните и пиратски стоки е вредна за пазара на труда и развитието в Европа, лишава държавите от милиарди в приходи от данъци, и не на последно място застрашава здравето и сигурността на европейските граждани".

Търговците на пиратски стоки често използват утвърдената практика за евтино производство на стоките извън границите на ЕС и последваща продажба на европейските пазари, където цените на стоките многократно надвишават разходите за производство. Наблюдава се и тенденция при потребителите, които не се интересуват от произхода и автентичността на стоката, а единствено целят придобиването на продукт, който външно наподобява или е напълно идентичен с продукт на известна и луксозна марка. Това допълнително улеснява търговците на фалшиви продукти, тъй като при липса на оплаквания от потребители се затруднява и установяването на нарушения с пиратски стоки и фалшификати.

Как се защитават правата

В тази бизнес среда, за притежателите на права върху интелектуална собственост е от съществено значение да използват всеки наличен механизъм за превенция и защита от нарушения.

Към момента един от ефективните способи, които възпрепятстват опитите за търговия с пиратски стоки и фалшификати, е митническата процедура за задържане и унищожаване на стоки, за които се предполага, че нарушават право върху интелектуалната собственост, установена с Регламент № 608/2013 (Регламента).

Регламентът въвежда по-ефективна и бърза процедура за защита на правата на интелектуалната собственост в два ключови аспекта. Първо, митническите органи могат да унищожат при определени условия стоките, за които има подозрения, че са пиратски или фалшификати, без да се започва отделна процедура за установяване на нарушение върху право на интелектуалната собственост. Второ, митническите органи могат да унищожават стоки в малки пратки, без да се изисква изричното съгласие на правопритежателя за всеки отделен случай.

Носителите на права върху интелектуална собственост могат да се възползват от предоставената им по Регламента защита чрез подаване на заявление до митническите органи, в което посочват специфики по отношение на търсената защита – конкретни права, информация за лесно разпознаване на стоките, белези на предишно срещнати фалшификати и други обстоятелства, които може да са от помощ на митническите органи. Одобреното заявление има срок на действие една година, през която митническите служители са длъжни да се намесят, в случай че попаднат на подозрителни стоки. Заявлението може да бъде национално или съюзно, ако правото на интелектуална собственост е защитено на ниво ЕС. Предимството на съюзното заявление е, че чрез него може да се поиска намеса от митническите органи в множество държави - членки на ЕС. Защитените права следва да бъдат изчерпателно посочени и подкрепени с доказателства за тяхното съществуване.

В доклад на Европейската комисия от 2016 г. резултатите от приложението на Регламента изглеждат положителни. В 91% от случаите на задържане на подозрителни стоки от митническите служители е последвало или унищожаването им след получаване на съгласие от правопритежателя и собственика на стоките, или е започнато производство за установяване на нарушението. По отношение на стоки, които могат да навредят на здравето на потребителите, се наблюдава спад на потока от фалшификатите с няколко процента.

Онлайн търговията помага на бизнеса с фалшификати

Въпреки положителните индикатори от доклада на ЕК, бизнесът с фалшификати генерира огромни приходи както в рамките на ЕС, така и в световен мащаб. ОИСР оценява световната търговия с пиратски и фалшифицирани стоки на 461 милиарда щатски долара.

Широките възможности за онлайн пазаруване и желанието на потребителите да купуват евтино имитации на наложили се марки допринасят за развитието на бизнеса с фалшификати. Постепенно електронната търговия измества традиционните методи за закупуване на стоки и услуги. Създаването на профил в онлайн платформа за търговия или социална мрежа е достатъчно, за да бъде осъществявана продажба на фалшификати и пиратски стоки.

Каква е практиката на Европейския съд

В практиката на Европейския съд (Съдът) вече е имало случаи, в които Съдът се е произнасял по въпроса за отговорността на собственик на уебсайт, който предоставя онлайн платформа за осъществяване на електронна търговия. По делото L’Oréal v eBay C-324/09, Съдът намира, че онлайн платформата за търговия може да бъде задължена да предприеме мерки за преустановяване на нарушенията, в случай че нейни потребители продават пиратски стоки и фалшификати. С решение от миналата година по делото Tommy Hilfiger v Delta Center C-494/15, Съдът развива тезата, че наемодателят, отдаващ под наем помещения на други търговци, които продават пиратски стоки и фалшификати, също може да бъде задължен да вземе мерки относно отстраняване на нарушенията и тяхното повтаряне за в бъдеще. Мерките могат да включват например: а) забрана за отдаване под наем на помещения на лица, за които е установено със съдебно решение, че са нарушили права върху интелектуална собственост; б) включване на клаузи в договорите за наем, които задължават наемателите да се въздържат от нарушения на права върху интелектуална собственост.

Споменатите решения на съда показват ясно волята на европейските институции за затягане на контрола по отношение на продажбата на пиратски стоки и фалшификати. Отговорните лица и в двата случая са посредници при осъществяването на търговията, те самите не извършват сделки в нарушение на права върху интелектуална собственост. За съда обаче е достатъчен фактът, че те осигуряват средата за непозволената търговия.

Развитието на европейското право не спира дотук. С влизането в сила на Регламент 2015/2424 през 2016 г., уреждащ защитата на търговски марки, се въвежда промяна в режима на стоките, които преминават транзитно през територията на ЕС с крайна дестинация извън ЕС. Регламент 2015/2424 разширява правомощията на митническите служители във връзка със задържането на транзитни стоки, нарушаващи право върху търговска марка. В случай че въпросната марка е регистрирана на ниво ЕС, транзитните стоки могат да бъдат задържани от митниците в рамките на съюза независимо от тяхното крайно предназначение. Друга важна особеност в полза на правопритежателите е, че ако собственикът на стоките иска те да бъдат освободени, той трябва да докаже, че притежателят на марката на ЕС няма право да забрани пускането на стоките на пазара по крайна дестинация.

Приложението на новите процедури за граничен контрол в последните няколко години в комбинация със сътрудничеството между митническите органи и правопритежателите е добра основа за осъвременяване на механизмите за противодействие срещу пиратските стоки и фалшификатите. Формулата за нови успехи не е сложна – потребители, търговци и институции в активно взаимодействие помежду си могат да преобърнат корабите на пиратите и фалшификаторите.

Източници:

  • Trade in counterfeit and pirated goods. Mapping the economic impact – joint study by the OECD and the EUIPO

    Report on EU customs enforcement of intellectual property rights. Results at the EU border 2015
ОИСР оценява световната търговия с пиратски и фалшифицирани стоки на 461 млрд. долара.

Пиратските и фалшифицирани стоки са един от най-чувствителните проблеми за търговците с успешни и наложили се на пазара продукти. Разпространението на стоки, имитиращи търговската марка на конкурент (фалшификати) или използващи непозволено интелектуален труд, защитен с авторско и сродните му права (пиратски стоки), може да доведе до тежки последствия за репутацията и приходите на добросъвестните търговци.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    gost22 avatar :-P
    gost22

    Абе сложна си е формулата за борба с пиратството, щото и продавача и купувача имат яка файда от сделката/споделянето, а собственика на правата няма как да съди всички подред... Според мен, носителите на авторските права могат да направят много, ако си променят стратегията за разпространение на продукта в платежоспособните пазари. Като скапят печалбата на пиратите и нещата ще се обърнат.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.